Αποδόσεις ως 200% για τις μετοχές και κέρδη πάνω από 60% για τον γενικό δείκτη από τις 30 Οκτωβρίου 2020, όταν και ξεκίνησαν όλα για την αντιστροφή του κλίματος και της τάσης μετά τη δημοσιοποίηση των ερευνών για την επιτυχία των εμβολίων.

Η 30η Οκτωβρίου ήταν η μέρα, κατά την οποία σημειώθηκε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 550 μονάδες, ενώ μετοχές όπως η Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 βρέθηκαν στα ιστορικά χαμηλά των 85 λεπτών και η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 στα επίπεδα των 40 λεπτών.

Ήταν μία συνεδρίαση, όπως αναφέρει ο χρηματιστής της Beta ΑΧΕΠΕΥ Τάκης Ζαμάνης, που δεν θέλει να θυμάται κανείς. Από το ναδίρ, στο ζενίθ βρέθηκε η αγορά. Η οποία όσο επιβεβαιώνονταν οι ειδήσεις για το εμβόλιο, τόσο σκορπούσε ενθουσιασμό στις αγορές. Την ίδια περίοδο ή μάλλον 18 μέρες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου, ενθουσιασμός σκόρπισε στις αγορές από την εκλογή Μπάιντεν στο προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Μία περίοδος τεσσάρων ετών που σημαδεύτηκε από το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Ευρώπη και την Κίνα, οδεύει προς το τέλος της. Για δε την Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές, η εκλογή Μπάιντεν ευνοεί τις ελληνικές θέσεις στην γεωπολιτική ένταση που συντηρεί η Τουρκία.

Την ίδια περίοδο ήρθε το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ταυτόχρονα κατατέθηκε ο προϋπολογισμός που προβλέπει για το σύνολο του 2020 ύφεση 10,50%.

Η καταρράκωση της αγοράς με τις απώλειες που άγγιξαν το 37% μέσα στη χρονιά, είχε τιμολογήσει, σύμφωνα με την αγορά ο,τιδήποτε άσχημο μπορούσε να συμβεί.

«Ξεκινάμε με αισιοδοξία», δηλώνει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0% 4,87 και επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής κ. Νίκος Χρυσοχοϊδης. «Η αγορά πλέον τιμολογεί ότι η οικονομία θα ανοίξει στο πρώτο 3μηνο του 2021. Η μεγάλη ρευστότητα που αποδεσμεύεται από τις κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα με τα τεράστια κεφάλαια επαναγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί, εξέλιξη που καθησυχάζει τους επενδυτές να δρουν ανενόχλητοι από δημοσιονομικούς κινδύνους. Το στοίχημα για την Ελλάδα, που μάλλον διαφαίνεται αχτίδα φωτός, είναι το πως θα διαχειριστούνοι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Έρχεται σύντομα ο Ηρακλής ΙΙ και μεθοδεύεται η bad bank από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεννόηση με την ΕΚΤ που ευνοεί τη σύσταση πανευρωπαϊκής bad bank». Ο χρηματιστής σημειώνει ότι, «το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί την ερχόμενη χρονιά στις τράπεζες, σε οτιδήποτε συνδέεται με τον κλάδο της ενέργειας, ομόλογα ή μετοχές, ενώ η ψηφιοποίηση του κράτους την οποία έχει πάρει ζεστά η κυβέρνηση, θα ευνοήσει σημαντικά τον κλάδο της πληροφορικής».

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας σχολιάζει από την πλευρά του ότι, «το ελληνικό χρηματιστήριο, το μοναδικό αναδυόμενο στην ευρωζώνη, έχει ήδη επανέλθει στο ραντάρ των διαχειριστών των επενδυτικών φορέων του εξωτερικού μετά από παρατεταμένη περίοδο συνεχούς αποεπένδυσης από αυτό. Οι ροές που καταγράφηκαν το Νοέμβριο (€40 δισ. σε ομόλογα και €37 δισ. σε μετοχές) είναι ενθαρρυντικές για τη συνέχεια διαμορφώνοντας προοπτική συνέχισής τους, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί στην πορεία των τιμών και του Γ.Δ. κατά το 2021.

Ωστόσο, μια S.W.O.T. ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών του ελληνικού χρηματιστηρίου αρκεί για να πειστούμε ότι το αισιόδοξο σενάριο μπορεί να απειληθεί από διάφορες πλευρές. Μέχρι τώρα, οι αναφορές αφορούσαν τα δυνατά σημεία (Strengths) της ελληνικής αγοράς και τις ευκαιρίες (Opportunities) που υπάρχουν, με δεδομένο ότι οι δείκτες P/E και EV/EBIDTA του Χ.Α. υπολείπονται των ευρωπαϊκών μέσων όρων. Υπάρχουν όμως και τα αδύναμα σημεία (Weaknesses) καθώς και οι απειλές (Threats). Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ρηχό και ιδιαίτερα ευάλωτο στις διακυμάνσεις. Συγχρονίζεται εύκολα με τις δυσμενείς εξωγενείς διαταραχές αλλά όχι πάντα με τις θετικές (ασύμμετρη κίνηση). Η σχέση της Ελλάδος με την Τουρκία θα αποτελέσει πιθανόν πάλι πηγή για νέες εντάσεις και συνέχιση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, επηρεάζοντας τη στάση των ξένων επενδυτών».

Το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια επίπεδα θα μπορούσαμε να δούμε την αγορά. «Είναι σοβαρή η πιθανότητα μέσα στο 2021 η Αγορά να δει εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας το επιτρέπουν την υπέρβαση των 1.000 μονάδων», γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης.

«Οι 1.000 μονάδες πάντως», σύμφωνα με τον αναλυτή, δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό όριο, είναι απλώς ένα στρογγυλό νούμερο το οποίο έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία. Επομένως οι προκλήσεις των βασικών αντιστάσεων βρίσκονται στις 950 μονάδες όπου και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε μηνιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική κοιτάζοντας και κοντά στα υψηλά του 2014 δηλαδή τις 1.380 μονάδες, ωστόσο το βάθος αυτής της προοπτικής είναι πιο μακροπρόθεσμο και πιο εξαρτώμενο από τον τραπεζικό κλάδο. Μπαίνοντας στην επόμενη χρονιά ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα μακροπρόθεσμα εβδομαδιαία αγοραστικά σήματα με την αξία των συναλλαγών να λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια ανακατάληψης του χαμένου εδάφους των αρχών του 2020. Συμπερασματικά, η άνοδος που ξεκίνησε το Νοέμβριο ήταν καταλυτική για την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και ο συνδυασμός της αύξησης των μέσων ημερήσιων τζίρων δίνει πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές στην μεγάλη εικόνα».

Μετοχές

H πορεία των χαρτιών είναι ξέφρενη από τις 30 Οκτωβρίου, πορεία, που, όπως τονίστηκε παραπάνω, επισημαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά που μίλησαν στο mononews.gr. Σχεδόν 210% τα κέρδη για την Βιοτέρ , η οποία βρίσκεται στην επιτήρηση και οι επενδυτές ποντάρουν στην εκμετάλλευση των περιουσιακών της στοιχείων.

Πάνω από 150% ανέρχονται τα κέρδη για την ΕΤΕ, 130% η άνοδος για την Πασάλ , 122,1% τα κέρδη για την Alpha, 107,6% τα κέρδη για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10, 96,2% η αντίδραση που βγήκε στην Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 , η οποία θα λάβει 120 εκατ. ευρώ επιχορήγηση από την Κομισιόν, ενώ η προοπτική του εμβολιασμού φέρνει πιο κοντά την άρση της φοβίας στις αερομεταφορές.

Πάνω από 90% η αντίδραση που βγήκε στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74, η οποία έχει μπροστά της το swap με το Ελληνικό Δημόσιο  και την έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίησή της εντός του 2021. Πάνω από 67% η αντίδραση που βγήκε στην Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,34% 11,80, η οποία επίσης ευνοείται από τις προσδοκίες για την άνοδο του τουρισμού μετά το εμβόλιο, αλλά και από τα στοιχεία για αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων παρά την πανδημία. Κέρδη 58,1% για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68, πάνω από 56% η αντίδραση για την Frigoglass ΦΡΙΓΟ -100,00%  που φέρεται να ευνοείται από την αποθήκευση του εμβολίου, τουλάχιστον στην Ρωσία, 54,17% τα κέρδη για την ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 που επιστρέφει στην κερδοφορία, αλλά και σε επίπεδα τα οποία έχει να δει από το 2014. Αντίδραση πάνω από 52% την επίμαχη περίοδο μετά τις 30/10 καταγράφει και η ΕΧΑΕ, η οποία ευνοείται από την βελτιωμένη χρηματο/οικονομική της διάρθρωση. Είχε φτάσει στο σημείο το χαρτί να έχει κεφαλαιοποίηση μικρότερη από τα 64 εκατ. ευρώ που είχε στο ταμείο της το 9μηνο.

Σχεδόν 50% η αντίδραση για την ΜΟΗ ΜΟΗ 1,86% 23,04 που βρέθηκε τον Οκτώβριο στο μάτι του κυκλώνα από τα ξένα funds λόγω της εξόδου της από τον MSCI.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστηριακό 2021: Αντιμέτωπη με την «κατάρα του 1» η ελληνική αγορά

Λαζαράκου: Σε εγρήγορση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Λαζαρίδης: Στον επιταχυντή η αγορά και η οικονομία το 2021

Bitcoin: Απίστευτο ράλι – Μέσα σε 24 ώρες κέρδισε 5.300 δολάρια

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση