Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Χρηματιστήριο: Στο -13,33% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τις τράπεζες – Και τώρα…. ΔΕΘ

Απογοητευτικό ήταν το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή, παρά το γεγονός πως κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι επενδυτές κρατούσαν σε θετικό έδαφος τον Γενικό Δείκτη. Έτσι η αγορά έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο μια καταστροφική εβδομάδα η οποία είδε τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Νοεμβρίου του 2017.

Το κλίμα στην εβδομάδα ξεκίνησε αρνητικά, επηρεασμένο από την αρνητική εικόνα των διεθνών αγορών εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο αλλά και την κρίση στις αναδυόμενες αγορές. Το κλίμα επιβάρυνε η πτώση των τραπεζών, τόσο λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (τα οποία, παρά τα θετικά τους στοιχεία,  δεν ενθουσίασαν ιδιαίτερα την αγορά), όσο και από τις κινήσεις των ξένων επενδυτών γύρω από αυτές. Σε επίπεδο εβδομάδας οι τράπεζες έκλεισαν στο -13,33%. Αρνητικό ρόλο έπαιξε και η ανακοίνωση των στοιχείων της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανόδου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου (διαφορά μόλις στο +0,2%). Την Παρασκευή η Eurostat επικύρωσε ότι κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2018 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,8% (έναντι επίδοσης 2,5% το 1ο τρίμηνο). Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν 2,1%

Το κλίμα παραμένει αρνητικό, παρά την αποσυμπίεση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων,  παρά τα καλά νέα από την αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή μέχρι το 4,23%, ωστόσο στη συνέχεια κινήθηκε ξανά προς τα πάνω, επιστρέφοντας στο 4,30%. Την Πέμπτη η απόδοση είχε κλείσει το 4,42%. Υπενθυμίζεται πως εντός της εβδομάδας η απόδοση του 10ετους ξεπέρασε το 4,7%.

Ωστόσο, η αγωνία όλης της αγοράς έχει στραφεί στις εξαγγελίες στις οποίες αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ το Σάββατο και, κυρίως, στην αντίδραση που θα έχουν σε αυτές οι αγορές. Σε αυτή τη λογική, η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς από τεχνικής άποψης, σύμφωνα με τους αναλυτές, τηρούνται οι προϋποθέσεις για μια διόρθωση μέσα στην εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 687,79 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 697,68 (+1,29%) και των 687,73 μονάδων (-0,15%). Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 5,73%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 12,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 568,2 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,43%, στις 1.798,96 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,34%. Στο -0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές την Παρασκευή ο Mid Cap, κλείνοντας στις 1.161,81 μονάδες.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Λάμδα, μετά τη δημοσιοποίηση των χθεσινών της αποτελέσματος, η μετοχή της οποίας έκλεισε στο +2,33%. Ακολούθησε η μετοχή της Πειραιώς η οποία έκλεισε στο +1,96%.

Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο έκλεισε με απώλειες 2,10%, ενώ ακολούθησαν η ΕΕΕ (-1,97%), η Τιτάν (-1,21%), και η ΟΛΠ (-1,11%).