Μία συνεδρίαση ήταν αρκετή για να καλύψει ο S&P το χαμένο έδαφος από τα υψηλά των 6.147 μονάδων διευρύνοντας τα κέρδη από τα χαμηλά της Δευτέρας σχεδόν 11%.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι από την “Ημέρα της Ανεξαρτησίας” των ΗΠΑ με την επιβολή δασμών από την Κίνα μέχρι το… Σουρινάμ και με διαψεύσεις επί διαψεύσεων ότι δεν θα υπάρξει πάγωμα και πως επρόκειτο ειλημμένη απόφαση ο Αμερικανός πρόεδρος θα έκανε πίσω.

1

Ο Ντόναλντ Τραμπ προφανώς βλέποντας ότι:

α) οι φίλοι του δισεκατομμυριούχοι της Wall και όλοι οι επενδυτές είδαν να εξαερώνεται κεφαλαιοποίηση ύψους 15 τρις. Δολαρίων,

β) η συζήτηση για ύφεση άνοιξε,

γ) δεν είχε εγγυήσεις από την Fed για μείωση επιτοκίων

δ) η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε στα 56 δολ. απειλώντας την αξία των αποθεμάτων των φίλων του “πετρελαιάδων”,

ε) ανισορροπία στις οικονομίες όλου του κόσμου και

στ) μεγάλες διαδηλώσεις εκ μέρους των πολιτών ενόψει της νέας κρίσης προ των πυλών, φαίνεται ότι έκαμψαν την πεποίθησή του για τους δασμούς.

Στοχοποίησε την Κίνα και πλέον μένει να φανεί αν στον εμπορικό πόλεμο Τραμπ εναντίον του ασιατικού τίγρη θα συνταχθούν και άλλες χώρες.

Για παράδειγμα είχε φτάσει να επιβάλλει δασμούς μέχρι και στην Ταιβάν που υποτίθεται οι ΗΠΑ ασκούν προστασία υπό τον φόβο της Κίνας.

Στα δικά μας (φτάνει η… ανάλυση πια) όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν μεγάλη αντίδραση για σήμερα, με τον δείκτη να ανακαταλαμβάνει την ζώνη των 1.600 μονάδων, η οποία φάνηκε ότι θα “έπεφτε” από χθες, αν δεν άρχιζαν πάλι τα μπρος πίσω του Ντόναλντ Τραμπ μετά την επιβολή δασμών την Τρίτη στην Κίνα 104%.

Τα επίπεδα αυτά αναμένεται να καταληφθούν άμεσα.

Μεγάλοι όγκοι συναλλαγών χθες στις τράπεζες, διακυμάνσεις και βελτίωση θέσης σε σχέση με τα χαμηλά μέρας την Τετάρτη: Στο 1,91 έκλεισε η Άλφα από 1,85 χαμηλό και πτώση 4,7%, από χαμηλό στα 8,07, κλείσιμο στα 8,34 για την ΕΤΕ με πτώση 2,8%, από τα 2,07 ευρώ χαμηλό η Eurobank, κλείσιμο στα 2,17 και απώλειες 1,7%, ενώ στο -5% η Πειραιώς και με πτώση στα 4,36 ευρώ με χαμηλό στα 4,22.

Από εκεί και πέρα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μetlen, Aegean είναι αυτές οι μετοχές που μπορούν να φέρουν την αντίδραση της αγοράς. Κάπου εδώ φαίνεται ότι εξαντλούνται τα περιθώρια της πτώσης για μια σειρά από χαρτιά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Έχουμε και λέμε: ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με δουλειές στην Ελλάδα, ο πρώτος και μονοπώλιο, υψηλά μερίσματα άνω του 8% απόδοση (μερισματική) και ο δεύτερος με μόνη δραστηριότητα στην Ρουμανία και απόδοση περί το 4%, δείχνουν ισχυρά σημάδια διαφοροποίησης.

Μόλις 4,87% απώλειες από τα υψηλά του (18,68 στο κλείσιμο της 2/4) ο ΟΠΑΠ και -6,5% ο ΟΤΕ (από τα 15,91).

Η ΔΕΗ που μεταμορφώνει την Δυτική Μακεδονία και ισχυροποίηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την Ανατολική Ευρώπη «μαζεύτηκε» χθες από τα 11,81, στα 12,34 ευρώ και με εκπληκτικό όγκο για μία ακόμα μέρα, σχεδόν 1 εκατ. τεμαχίων.

Άγαρμπη διόρθωση στις 7/4, στα 11,75 ευρώ και πτώση 11,79%, λόγω ρευστοποιήσεων από ξένα funds.

Κάτι που δεν «επετράπη» να γίνει χθες.

Πάνω από 440 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια χθες και στον Μυτιληναίο με συναλλαγές σχεδόν 17 εκατ. ευρώ και κλείσιμο οριακά κάτω από τα 37 ευρώ, στα 36,98.

Ο όμιλος μπαίνει επιχειρηματικά και στην άμυνα με το εργοστάσιο του Βόλου να αυξάνει αντικείμενο και παραγωγή. Μεγάλος ωφελημένος η Aegean από την μείωση της τιμής του πετρελαίου στα 56 δολάρια το βαρέλι (χθες)!

Δικαιολογημένη η αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας στα 10,70 ευρώ και κλείσιμο σε μία δύσκολη συνεδρίαση που ο δείκτης έσπασε πάλι πτωτικά τις 1.500 μονάδες (1496 χαμηλό), στα 11,18 ευρώ με 173 χιλιάδες όγκο. Προβληματισμός από την τεχνική εικόνα της Τιτάν δηλώνουν οι χρηματιστές.

Μεταξύ 35,50 – 36,50 η στήριξη στη μετοχή, διαφορετικά σε περίπτωση διάσπασης θα αντιμετωπίσει το φάσμα των 32 ευρώ, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όγκος 137 χιλιάδων τεμαχίων και μεγάλη πτώση για την αμερικανική θυγατρική που διαπραγματεύεται στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Από τα 16 δολ. που ήταν η τιμή εισαγωγής βρέθηκε να κάνει πράξεις χθες αισθητά κάτω από τα… 11 δολ., παρατηρούσαν οι χρηματιστές.

Η ανησυχία για ύφεση στις ΗΠΑ, εξηγούσαν οι ίδιοι, μεταφράζεται σε κρίση της οικοδομής.

Κατά τα άλλα, τις επόμενες μέρες θ’ αρχίσει να τιμολογείται στις αγορές η προοπτική συμφωνίας Ευρώπης – Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των δασμών, ενώ ήδη ακούγονται διάφορα σενάρια για να αυξηθούν οι ποσότητες σε LNG.

Διαβάστε επίσης

Citi για Metlen: Οι επόμενοι καταλύτες που στέλνουν την τιμή στόχο ως τα 60 ευρώ

DBRS: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα

Ομόλογα: Καταφύγιο τα γερμανικά καθώς οι δασμοί Τραμπ πυροδοτούν sell-off αμερικανικών