Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι τρεις λόγοι της διόρθωσης, σε ποιες τιμές θα πάρουν τα blue chips οι ξένοι στο rebalancing της Παρασκευής

Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Tα πρόσφατα placements, η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI (η πρώτη μεγάλη της χρονιάς και η δεύτερη ακολουθεί τον Νοέμβριο) την ερχόμενη Παρασκευή και η… εισαγόμενη διόρθωση λόγω πληθωρισμού και διατήρησης των επιτοκίων ψηλά (σ.σ. τουλάχιστον από την Fed) είναι το τρίπτυχο της διόρθωσης στην αγορά τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το επικείμενο rebalancing του MSCI και στις ελληνικές μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη, όπως έγραψε το mononews.gr, μπορεί να αναμένονται εξ αυτού του λόγου, συναλλαγές (αγορές και πωλήσεις) της τάξης έως τα 150 εκατ. ευρώ, αλλά έχει σημασία για τους ξένους να γίνουν σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 έχει διορθώσει από τα υψηλά της πάνω από 8%, η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87  3,64%, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10  5,61%, η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 8,5% από την τιμή του placement  (σ.σ. 4 ευρώ), η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 πάνω από 10%, το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 11%, o OTE ΟΤΕ -0,21% 14,07 δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι πάνω από τα 14 ευρώ, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 πάνω από τα 15 ευρώ, η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04 πάνω από 5% και μόνο ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 κινείται σταθερά πάνω από την τιμή του placement που είχε γίνει στα 35,5 ευρώ, με την μετοχή στην περιοχή των 37 ευρώ.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι χαμηλές αποτιμήσεις και οι διορθωμένες τιμές αποτελούν ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές.

Άλλωστε, όπως είπε χθες από το διεθνές συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις ελληνικές αγορές κεφαλαίου έχει δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα διεθνών επενδυτών οι οποίοι τοποθετούνται μακροπρόθεσμα.

Από εκεί και πέρα, μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά.

Η συζήτηση για αναβολή του χρόνου μείωσης των επιτοκίων, ειδικά από την Fed επηρεάζει δυσμενώς το διεθνές κλίμα και τη νύφη πληρώνουν και οι Ελληνικές μετοχές.

Με την ολοκλήρωση της περιόδου των τριμηνιαίων κερδών, η προσοχή στις ξένες αγορές έχει επιστρέψει στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να αλλάξουν τη νομισματική πολιτική.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ, την Ασία καθώς και την Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμη και θα ωθήσει σε πρόσθετες βραχυπρόθεσμες αυξήσεις, ιδίως από τη Fed.

To ελληνικό 10ετές από 3,51% την περασμένη εβδομάδα έχει σκαρφαλώσει σε 3,66% απόδοση.

Αμερικανοί τραπεζίτες δηλώνουν δε, ότι θα χρειαστούν πολλοί ακόμη μήνες θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό» για να του δώσουν την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα να μειώσει τα επιτόκια.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη όπου αναμένεται οριακή αύξηση σε 2,5% τον Μάιο έναντι 2,4% τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης

Intracom: Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

Intracom: Επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών

ΗΠΑ: Πάνω από επτά χρόνια φυλάκισης για πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της FTX