ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα ολοκληρώνεται το ά 6μηνο της χρονιάς με την αγορά να σημειώνει τα περισσότερα κέρδη από τα χρηματιστήρια που παρακολουθεί ο MSCI, με κέρδη 37,14%.
H επόμενη εβδομάδα έχει την αργία της Τρίτης, 4 Ιουλίου στις ΗΠΑ (Ημέρα της Ανεξαρτησίας), όπου η Wall Street είναι κλειστή, οπότε η κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να περιοριστεί, όπως εξηγούν Έλληνες διαχειριστές.
Στη συνέχεια, την επόμενη Πέμπτη, 6/7 αναμένεται η έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο, 8/7.
Την περασμένη Τετάρτη, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας λίγο μετά την παρουσίαση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης. «Είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, τώρα υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg από την πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας.
«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι βέβαιος ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».
Τρεις μήνες πριν, η S&P δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο, καθώς ο οίκος, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι δεν συνηθίζουν να προβαίνουν σε αντίστοιχες παρεμβάσεις, όταν μία χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων, η Ελλάδα βρισκόταν σε «ανεπίσημη» προεκλογική περίοδο από το ξεκίνημα της χρονιάς.
Ούτε ο Fitch, αλλά ούτε και η Moody’s προέβησαν σε κάποια δήλωση.
Μάλιστα η Moody’s είναι ο μόνος οίκος που έχει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες πίσω πριν από την επενδυτική.
«Οι ημέρες» που επικαλείται ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης στη δήλωσή του προς το διεθνές πρακτορείο φέρνει μοιραία στο προσκήνιο την S&P (κατά άλλες πηγές και την DBRS).
Η οποία (S&P) κατά τις πληροφορίες «ήθελε» να δώσει το investment grade από τον Απρίλιο, αλλά μεσολαβούσε η προεκλογική περίοδος και οι δύο αναμετρήσεις της 21ης/5 και 25ης/6.
Οι εκτιμήσεις των ίδιων πηγών επικεντρώνονται για την Παρασκευή 14/7.
H απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 3,66% και η Ελλάδα θεωρητικά, ενώ δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, «δανείζεται» πιο φθηνά από τις… Ηνωμένες Πολιτείες (3,85%), Ηνωμένο Βασίλειο (4,41%), Ιταλία (4,01%) και Κύπρο (3,7%). Δηλαδή, η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας είναι σα να έχει αναβαθμιστεί.
Στις 19/7 ο ΟΔΔΗΧ θα δοκιμάσει την πρώτη έξοδο στις αγορές, έστω κι αν πρόκειται για το άνοιγμα παλαιών εκδόσεων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η εξέλιξη αυτή, εφόσον έχει βάση, είναι προφανές ότι θα έχει άμεση επίπτωση και στις μετοχές.
Τα ξένα funds που μέχρι σήμερα δεν παρακολουθούσαν την Ελλάδα λόγω της απαγόρευσης που υπάρχει στα καταστατικά τους να επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν το investment grade, θα στραφούν στο δεύτερο εξάμηνο προς την ελληνική αγορά.
«Η διαφορά του Χ.Α. από τις άλλες αγορές, ακόμα και τον αμερικάνικο S&P, που αποτελεί δείκτη βαρόμετρο, είναι ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν φθηνές, με p/e μεταξύ του 8 και 9.
Αυτό όταν οι εταιρείες του S&P διαμορφώνονται άνω του 12 και με την αμερικανική οικονομία ή τις οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών να βρίσκονται με το ένα πόδι στην ύφεση».
Επίσης, αναφέρουν ότι στην Ελλάδα η ανάπτυξη άνω του 2% για φέτος ή η άνοδος του ΑΕΠ 3% ετησίως, όπως είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος ΥΠΟΙΚ κ. Κωστής Χατζηδάκης, αποτελεί εχέγγυο και ασφάλεια για τις επενδύσεις των ξένων επενδυτών.
Η αγορά, όπως αναφέρουν οι διαχειριστές ακόμα και σε φάση διόρθωσης να μπει, αυτή δεν μπορεί να έχει διάρκεια, κάτι που φάνηκε στις δύο πρώτες συνεδριάσεις μετά τις εκλογές.
Διαβάστε επίσης:
Μετά τις προγραμματικές η επενδυτική βαθμίδα – Το κλειδί στα χέρια της Scope στις 4 Αυγούστου
Fitch: Σε τροχιά υπεραπόδοσης στα δημόσια οικονομικά
JPMorgan: H Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τέλη του 2023 – Τι προτείνει για τα ελληνικά ομόλογα