Ι. Στασινόπουλος (Viohalco) – Ευτ. Βασιλάκης (Aegean)
ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Jumbo υποσκέλισαν σε συναλλαγές τις τράπεζες την Δευτέρα. Σε μία συνεδρίαση που κατά την έναρξή της δεν έδειξε καμία τάση ότι θα μπορούσε να κινηθεί αρνητικά.
Πλην όμως, από τα 42,8 εκατ. ευρώ, τα 9 εκατ. ήταν πακέτα, μειώνοντας τον καθαρό τζίρο της συνεδρίασης μόλις στα 33 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα αδύναμος, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μία αγορά χωρίς βάθος και συναλλακτικό ενδιαφέρον για μία ακόμα μέρα.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από τις 904 μονάδες, έκλεισε στις 887 και με βαριές απώλειες πάνω από 1,19%. Κι αυτό όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά. Το γύρισμα στη Wall Street ίσως να έπαιξε τον ρόλο του.
Οι ανησυχίες της αγοράς -αν υπάρχουν, διότι τα βιβλία έχουν κλείσει για τους ξένους διαχειριστές από τον Νοέμβριο- συνδέονται με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Οι επενδυτές, έχοντας ως οδηγό την ερχόμενη Πέμπτη που θα συνεδριάσει η ΕΚΤ προκειμένου να λάβει αποφάσεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Μάρτιο που θα τερματιστούν θεωρητικά τα προγράμματα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών στο πλαίσιο της πανδημίας, δεν αναλαμβάνουν περαιτέρω ρίσκο. Το πρόγραμμα αυτό αν τερματιστεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE και την προληπτική πιστωτική γραμμή, διότι δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Άρα η συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη είναι πολύ κρίσιμη για την Ελληνική υπόθεση.
Το πιθανότερο είναι ότι η χώρα μας δεν θα αφεθεί στο έλεος, λίγο πριν την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Θα υπάρξει λοιπόν, κάποια ενδιάμεση λύση, μέχρις ότου έρθει η πρώτη αναβάθμιση. Το πότε; Είναι ένα σοβαρό ερώτημα. Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που έρχονται στη χώρα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, μπορεί να επισπεύσουν τα πράγματα.
Όμως, η κυβέρνηση έχει να δώσει ταυτόχρονα, έναν ακόμα κρίσιμο αγώνα. Αυτόν του να αλλάξουν οι στόχοι του συμφώνου σταθερότητας. Πρωτογενές πλεόνασμα 3% δεν μπορεί να διασφαλίσει μεγάλους και υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 4% που είναι οι εκτιμήσεις για την μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας το 2022. Η συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει στην Ευρώπη θα αφορά στη μείωση του στόχου αυτού κάτω από 2%.
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο στόχαστρο με εμφανή την απουσία αγοραστών να απορροφήσουν την προσφορά που βγήκε. Στο πλαίσιο αυτό πάνω από 3,3% η πτώση στην Alpha Bank, στο 1,053 ευρώ και 2,4 εκατ. τεμάχια, 3,19% οι απώλειες για την Εθνική, στα 2,758 ευρώ με 1,2 εκατ. τεμάχια, 1,1% για τη Eurobank, στα 0,9016 ευρώ με 3,1 εκατ. τεμάχια, και 1,64% στην Πειραιώς, στο 1,321 ευρώ με 1,1 εκατ. τεμάχια.
Οι τράπεζες «παρέσυραν» στην πτώση τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68που υποχώρησε σχεδόν κατά 2%, στα 12,32 ευρώ, τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 , την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04, τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 και την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60που κατέγραψαν απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.
Μεγάλη πτώση κατέγραψαν ακόμα η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 και η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0% 4,87 με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.
Διαφοροποίηση για την Aegean και την Βιοχάλκο με κέρδη πάνω από 3,4% για την πρώτη και 1% για τη δεύτερη.
Μικρή αναλαμπή στα 16,14 ευρώ για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07.