Placements, deals, νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, roadshows, αλλά και απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις και εκλογές στις ΗΠΑ κρίνουν την επιστροφή της αγοράς στα υψηλά των 1.500 μονάδων.

Όλα δείχνουν πως μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024 και ειδικότερα τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα έχουμε τον μηδενισμό της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 που ελέγχει το 18%, μέσω placement.

1

Επίσης αναμένεται μια νέα διάθεση μετοχών μέσω placement από την Helleniq Energy.

Επίσης αναμένεται μία νέα εισαγωγή της Corinthian Foods, αλλά και της Intracom Properties μέσω της Kλουκίνας Λάππας που έχει αποκτηθεί από τον Όμιλο Intracom.

Στο β’ εξάμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το placement της Αttica Group,  με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου που φαίνεται να επιστρέφει στο ταμπλό μετά από 12 χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, επίσης, αναμένεται η ετυμηγορία του οίκους FTSE  ως προς το αν θα βάλει με τη σειρά του (σ.σ. μετά τον S&P) το Χ.Α. σε watch list προκειμένου να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά εντός 12μήνου, ενώ η ΕΧΑΕ  προγραμματίζει μια σειρά από  roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και οι διαθέσεις μετοχών των εταιρειών υδάτων ΕΥΔΑΠ   και ΕΥΑΘ,με στόχο τη συμμόρφωση της διασποράς των μετοχών με τους νέους κανόνες που επιδιώκει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Μasdar, αξίας 2,4 δισ. ευρώ, και η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2025.

Για φέτος πάντως δύο είναι οι πράξεις που χαρακτηρίζουν την κινητικότητα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Η πρώτη αφορά τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς  αντί περίπου 1,35 δισ. ευρώ και η δεύτερη, τη διάθεση του 30% του ΔΑΑ,  με ταυτόχρονη εισαγωγή μετοχών στο Χ.Α. (IPO) αντί περίπου 0,78 δισ. ευρώ.

Οι δύο αυτές πράξεις αντιστοιχούν στο 80% της αξίας των συναλλαγών που έχουν γίνει φέτος μέσω του Χ.Α.

Πάνω από 770 εκατ. ευρώ οι συνολικές εισροές από τους ξένους επενδυτές που καταγράφηκαν στον Απρίλιο στο Χ.Α.

Έκτοτε οι ξένοι έχουν πουλήσει πάνω από 331 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και εμφανίζονται μέχρι και τον Ιούλιο, δηλαδή για τρεις μήνες στη σειρά, συνεχώς πωλητές.

Επίσης φέτος είχαμε από τις αρχές του έτους δύο ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ και πέντε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 185 εκατ. ευρώ.

Οι ομολογιακές εκδόσεις έγιναν από τις εταιρείες Autohellas  (200 εκατ. ευρώ) και την Intralot (130 εκατ. ευρώ) και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) από τέσσερις επιχειρήσεις.

Τέλος, καταγράφηκαν  καθαρά επιχειρηματικές κινήσεις, όπως ήταν η έκδοση των ομολογιακών εκδόσεων των Autohellas και Intralot  και η εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί και ο απρόβλεπτος παράγοντας του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

Τυχόν επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να ενθουσιάζει τους Αμερικανούς επενδυτές, αλλά  η πορεία της Wall καθορίζεται από τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων της, οι οποίες δεν ενθουσίασαν στο β’ τρίμηνο και από την μείωση των επιτοκίων που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.

Ήδη ο υποψήφιος πρόεδρος παρεμβαίνει στη λειτουργία της Fed ζητώντας να μην μειωθούν τα επιτόκια κι αυτό να γίνει όταν αυτός «αναλάβει» και πάλι τα ηνία του Λευκού Οίκου ή απειλεί χώρες, όπως την Ταιβάν ότι θα πρέπει να… πληρώνει τις ΗΠΑ για την προστασία της, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα γίνει πιο… σφοδρός.

Εισηγμένες στην Ελλάδα για να αποφύγουν περαιτέρω δασμούς, όπως η Cener  και η Τιτάν, φροντίζουν για να έχουν, επενδύοντας σε μονάδες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

 Διαβάστε επίσης

J.P. Morgan για OTE: Ελκυστική αποτίμηση και αύξηση στην τιμή στόχο στα €18,40

Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή από τις ελληνικές μετοχές

Optima Bank για Τιτάν: Οι θετικές προοπτικές και η ΙΡΟ στις ΗΠΑ θα στηρίξουν περαιτέρω τη μετοχή