• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι πέντε λόγοι που «γκρεμίστηκε» η αγορά

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Η ομοβροντία διανομής μερισμάτων, πάνω από 650 εκατ. ευρώ σε δύο μέρες, στις 25 και 26/6, οι άστοχες κυβερνητικές δηλώσεις περί δικαίου συστήματος προμηθειών από τις τράπεζες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η λήξη του πρώτου εξαμήνου που οδηγεί σε αναδιάταξη θέσεων εκ μέρους των ξένων χαρτοφυλακίων, η μη είσοδος του Χ.Α. σε  watch list από τον MSCI και το… τελευταίο μίλι πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία επαναφέρουν το Χ.Α. σε κατάσταση συναγερμού και τους επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

    Τεχνικά, το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται, όπως στις αρχές του μήνα, όταν και ο δείκτης οδηγήθηκε στην περιοχή των 1.495 μονάδων.

    Οι αναλυτές, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αποκλείουν η αγορά να κλείσει αυτό το τεχνικό κενό, χωρίς όμως, να είναι σίγουροι για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Που σημαίνει ότι, σύμφωνα με κάποιες άλλες αναλύσεις, η ζώνη των 1.350 – 1.360 μονάδων θα μπορούσε να δοκιμαστεί αν το «κλήμα» στραβώσει εντελώς στο εξωτερικό.

    Μεγάλη προσφορά έχει βγει στις τράπεζες με την κυβέρνηση να δίνει τη λαβή για κάτι τέτοιο.

    Η αρχή έγινε με την έκτακτη εισφορά που «διαφήμισε» η κυβέρνηση – η δεύτερη σε ένα χρόνο- στα διϋλιστήρια, με τους ξένους επενδυτές να ανησυχούν μήπως κάτι παρόμοιο συμβεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως οι τράπεζες.

    Και οι ανησυχίες πύκνωσαν την Τρίτη, όταν ο υπουργός Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης δημοσίως κάλεσε τις τράπεζες να υιοθετήσουν ένα ευρωπαϊκό σύστημα προμηθειών, αφήνοντας υπονοούμενα για το τι θα συμβεί στον κλάδο αν δεν το πράξουν.

    Όπως σχολίαζαν χρηματιστές, «αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία της κυβέρνησης να καλύψει το κομματικό της ακροατήριο, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, αλλά τα στελέχη της, εκφέρουν θέσεις που ακούν και οι ξένοι επενδυτές».

    Την ίδια στιγμή, η τρέχουσα εβδομάδα είναι καθοριστική για την Ευρώπη, καθώς την Κυριακή διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να προηγείται.

    Αυτό σε συνδυασμό με τον δεύτερο στις δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο Νάιτζελ Φάρατζ, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ που επίσης προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έκδηλη νευρικότητα στα ξένα χαρτοφυλάκια πληρώνοντας το μάρμαρο περιφερειακές  αγορές όπως η Ελληνική Περιφερειακή, διότι κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης του Χ.Α., ούτε τον Ιούνιο ήρθε το περίφημο watch list, που αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη της αγοράς μας στα ώριμα χρηματιστήρια.

    Παραδοσιακά πάντως, ο Ιούνιος αποτελεί και μήνα για ξεσκαρτάρισμα και καταγραφή αποδόσεων από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια ενόψει τέλους του εξαμήνου, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για HelleniQ Energy: Αγοράστε τη μετοχή – Αύξηση στην τιμή στόχο στα €9,70

    Aegean: Αγορά μετοχών με μέση τιμή κτήσης €11,0849/μετοχή

    Όλι Ρεν (ΕΚΤ): «Λογικές» οι προσδοκίες για δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ