ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κι ενώ ολόκληρα τμήματα χρηματιστηριακών εταιρειών και asset management τραπεζών έφυγαν μαζικά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ευκαιρία για να βγουν κάποια από τα σπασμένα του προηγούμενου μήνα σηματοδοτεί η κίνηση της αγοράς πάνω από τις 845 μονάδες.
Μετά τις σούπερ ανακοινώσεις αποτελεσμάτων σε Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70, Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10, το ενδιαφέρον μπορεί να τροφοδοτηθεί τις επόμενες μέρες ενόψει των μεγεθών από Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68, στις 2 Αυγούστου και Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 , στις 3 Αυγούστου με τον Γενικό Δείκτη να αναμετράται με την κρίσιμη αντίσταση των 867 μονάδων.
Σε δεύτερο χρόνο, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί περαιτέρω αντίδραση φέρνοντας τον δείκτη σε επίπεδα κοντινά των 900 μονάδων, σβήνοντας αρκετές από τις ζημιές σε μια σειρά blue chips.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν άμεσο rebound, το οποίο συνετελέσθη μέσα σε έξι συνεδριάσεις, ειδικά μετά τις 19 Ιουλίου, βγάζοντας… “πρωταθλήτρια” τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 με κέρδη 20%, ακολούθως ο Μυτιληναίος με άνοδο πάνω από 17% και τελευταίες οι τράπεζες με κέρδη σχεδόν 11 – 15%.
Όσο κι αν οι συναλλαγές υπολείπονται του πρώτου εξαμήνου (σ.σ. μέσος όρος 91 εκατ. Ευρώ), πλέον διαμορφώνονται στα επίπεδα των 50 – 60 εκατ. Ευρώ, αλλά κατευθύνονται στοχευμένα σε μετοχές.
Πάρτε για παράδειγμα την Alpha. Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας όπου στο Χ.Α. σημειώθηκε ο δεύτερος πιο χαμηλός τζίρος του έτους, στην Alpha άλλαξαν χέρια πάνω από 5 εκατ. Τεμάχια. Ίσως γιατί τρεις μέρες πριν, είχε σημειωθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων και ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της τράπεζας, μίλησε με πειστικότητα ότι πλέον η τράπεζα άλλαξε πίστα και πέρασε στο επίπεδο της σταθερής και υψηλής κερδοφορίας.
Μόνο που σε μία δύσκολη χρονιά για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επανακαθορίζει την ενεργειακή ταυτότητα της Ευρώπης και τις διατροφικές αλλαγές (λόγω μη εξαγωγής των σιτηρών παρά την τριμερή Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας) του πλανήτη, έχουμε ελληνικές εταιρείες που σημειώνουν ρεκόρ στα αποτελέσματά τους. Όπως αυτά που ανακοίνωσε ο Μυτιληναίος και με την Citigroup να επικαλείται το καλό σενάριο που έχει υιοθετήσει για τη μετοχή, τα 33 ευρώ ως τιμή στόχος.
Ή μήπως να μιλήσουμε για τα deals; Ή για την εμπιστοσύνη των ξένων στις ελληνικές εταιρικές εκδόσεις; Η υπερκάλυψη στο ομόλογο της CPLP κατά 3,6 φορές επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και μάλιστα με τις προσφορές να αφορούν στο κάτω εύρος του επιτοκίου, στο 4,40%.
Εξέλιξη που συνέπεσε με τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θέλει να κλείσει την ψαλίδα στις διαφορές των επιτοκίων μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Θέλει… Όμως, όπως παρατηρούν Έλληνες διαχειριστές, η Ελλάδα μόνο να ευνοηθεί έχει από την εξέλιξη αυτή.
Ήδη το ελληνικό 10ετές, υποχωρεί κάτω από 3% από 3,7% πριν από ένα μήνα! Το γερμανικό bund βρίσκεται στα όρια του 1%, σαφώς σε φάση αποκλιμάκωσης εκεί που ήταν αρνητικό πριν από επτά μήνες και το αντίστοιχο ιταλικό μένει στο 3,4%, να θυμίζει στους επενδυτές ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για το χρέος του 1,5 τρισ. ευρώ, αλλά και για τις τράπεζες που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τις ελληνικές.
Την ίδια ώρα; Είναι προφανές ότι θα αναμετρηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων με τα «μαύρα» μαντάτα που έρχονται από το μέτωπο της οικονομίας. Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη κινείται για δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε διψήφιο ποσοστό (11,5%), ενώ στην Ευρώπη άνοιξε η συζήτηση για επιστροφή στην ύφεση από το τρίτο 3μηνο. Ήδη στις ΗΠΑ τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ 3μήνου είναι απογοητευτικά, αφού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βυθίζεται στην ύφεση κατά 0,9%.
Στα 4,74 ευρώ ήταν τα χαμηλά που έγραψε η ΔΕΗ εδώ και 2,5 χρόνια και πλέον ατενίζει τα 6 ευρώ, όσο συνεχίζονται οι αγορές από Helikon και BCB, που θέλουν να μειώσουν την μέση τιμή κτήσης μετά τη βουτιά της μετοχής από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αύριο, στις 3 Αυγούστου συγκαλείται η Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την επαναγορά ιδίων μετοχών από 2,4 – 17 ευρώ, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Μισογεμάτο βλέπει το ποτήρι και η τεχνική ανάλυση, παρά τις όποιες διακυμάνσεις μπορεί να έχει η αγορά. Σύμφωνα με χρηματιστές δεν μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια τι πραγματικά επιφυλάσσει η αγορά, αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα μπορούσαν να καταστήσουν τις ελληνικές μετοχές πραγματικά ελκυστικές για το ξένο block των θεσμικών. Διάσπαση και συνάμα διατήρηση άνω των 836 μονάδων, θα μπορούσε να δικαιολογήσει επαναφορά στη ζώνη των 860 – 870 μονάδων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή