Τον κώδωνα του κινδύνου για ευρείας κλίμακα διόρθωση στις αγορές κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ESMA) από τις 3 Σεπτεμβρίου, μέλος της οποίας είναι και η χώρα μας, δηλαδή το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μόνο το asset management από τα στοιχεία του ESMA προκύπτει ότι καταγράφει κατά μέσο όρο απόδοση που ξεπερνάει το 40% στο α’ εξάμηνο με τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων να καταγράφονται στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ενδεικτική κίνηση της ανάληψης κινδύνου εκ μέρους των επενδυτών.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ, γράφει στο report της η ESMA, συνέχισαν την ανάκαμψή τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 με αποτιμήσεις στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα πριν από τον COVID-19, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν, με την κυκλοφορία του εμβολίου COVID-19 και εν μέσω συνεχούς στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις σταθερού εισοδήματος, ιδίως για τα εταιρικά ομόλογα είναι τώρα πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από τον COVID-19, στο πλαίσιο του αυξανόμενου εταιρικού και δημόσιου χρέους.

Η αυξημένη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά οδήγησε σε αστάθεια στα funds (π.χ. κινήσεις της αγοράς που σχετίζονται με το Game Stop) και στα κρυπτονομίσματα, στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, εξαιτίας της δημιουργίας νέων κινδύνων που κορυφώθηκαν από γεγονότα, όπως στην περίπτωση του Archegos ή Greensill.

Παρατεταμένη περίοδος κινδύνου

«Προχωρώντας», θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «αναμένουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε μια παρατεταμένη περίοδο κινδύνου για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και τους ιδιώτες επενδυτές για περαιτέρω – πιθανώς σημαντικές – διορθώσεις της αγοράς».

Μάλιστα, η ESMA προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους σε όλο το φάσμα των αγορών που παρακολουθεί και εποπτεύει η ίδια.

Οι τρέχουσες τάσεις της αγοράς θα πρέπει να δείξουν την ανθεκτικότητά τους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το τρέχον για να γίνει πιο συγκεκριμένη εκτίμηση κινδύνου.

Ο βαθμός κινδύνου στις αγορές, συνδέεται, όπως αναφέρει στο report της η ESMA, από τις προσδοκίες της αγοράς ως προς τη στήριξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής όσον αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ήδη, εδώ και δύο μέρες η ESMA τείνει να επιβεβαιωθεί από τις ανισορροπίες που έχουν προκληθεί στις αγορές και το Χ.Α., με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση της Fed και το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων στην Κίνα.

Διαβάστε την έκθεση της ESMA

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Ποιους ευνοεί η πτώση της αγοράς

Morgan Stanley: Αυξημένος ο κίνδυνος πτώσης του S&P 500 κατά 20%

Βασιλική Λαζαράκου: Εξελέγη στο ΔΣ της ESMA