Άτσαλη η διόρθωση που βγήκε χθες στην αγορά αλλά από το τέλος Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε η αντίδραση της αγοράς ο γενικός δείκτης έφτασε να δίνει κέρδη πάνω από 15,5% (υψηλό 910 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής 11/11) και με βάση το χθεσινό κλείσιμο πάνω από 12%.

Το διάστημα αυτό, οι τράπεζες ήταν εκείνες που τίναξαν στον αέρα την μπάνκα των αποδόσεων από το τέλος Σεπτεμβρίου με την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 στο +38,8%, την ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 στο +27,06%, την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 στο +25,08% και τελευταία την Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,68 με +22% ( οι πληροφορίες αναφέρουν για συγκεκριμένο και επίμονο ξένο πωλητή).

Ίδια γεύση και στην ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 τα κέρδη της οποίας ξεπέρασαν το 29% το επίμαχο διάστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διόρθωση ήταν αναμενόμενη. Για πολλούς επρόκειτο να ξεκινήσει μετά την κίνηση της αγοράς στις 910 μονάδες.

Η εκτίμηση που δίνουν είναι για διάστημα δύο ημερών, δίδοντας περιθώρια επανατοποθετήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Σε συνομιλία με Έλληνα διαχειριστή σε αμερικάνικη χρηματιστηριακή εταιρεία που έχει ισχυρή παρουσία στην Ελληνική αγορά επισημαίνεται ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν πλήττει την κυβέρνηση όσο κινείται στη σφαίρα των φημών και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Ο ίδιος δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει «τεταμένο πολιτικό κλίμα», λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια αυτή τη στιγμή. Ίσως, αν αλλάξουν τα δεδομένα στις δημοσκοπήσεις η αγορά να επηρεαστεί, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται σημαντική αλλαγή».

Στο round table της Axia Ventures την περασμένη Τρίτη αν και υπήρξαν συζητήσεις γύρω από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αλλά η γενικευμένη άποψη είναι ότι δεν τίθεται για την Ελλάδα ζήτημα πολιτικής σταθερότητας, με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να ξεκαθαρίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται μπροστά, εντός του 2023 κι παρά το γεγονός ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Από εκεί και πέρα, η αγορά αναμένει δύο σημαντικές ημερομηνίες. Την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου εκεί θα φανεί αν η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την ανάπτυξη του 2022 και τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου 3μήνου στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων έδειξαν για το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς αύξηση 42,8%, στα 133 δις. Ευρώ, στοιχείο που δικαιολογεί ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με αναλυτές, άνω του 7% ή τέλος πάντων πολύ κοντά στο ποσοστό αυτό. Για ανάπτυξη πάνω και από την αισιόδοξη άποψη της UBS για 6,6% προβλέπουν οι αναλυτές στο σύνολο του 2022.

Οι εξελίξεις αυτές θα αποτελέσουν το πάτημα για να δικαιολογηθεί διαφυγή της αγοράς πάνω από τις 900 μονάδες το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα διεθνώς.

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed θα είναι πιο ήπιες. Η Ευρώπη, την ίδια ώρα, έχει στοκάρει για φέτος φυσικό αέριο με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών, ενώ στη διεθνή διπλωματία η «ανακωχή» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να ευνοήσει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Ακόμα και η Ρωσία, όπως γράφουν ξένα μέσα ενημέρωσης δείχνει να ψάχνει την απεμπλοκή της από το μέτωπο στις στέπες της Ουκρανίας.

Όλα αυτά βεβαίως, σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσαν να «δέσουν»  την ανοδική διαφυγή της αγοράς με την ευόδωση κάποιων σημαντικών  deals που κυοφορούνται στην ενέργεια, τις κατασκευές και γενικότερα σε ένα ευρύ φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Διαβάστε επίσης

Morgan Stanley: Το 2023 θα είναι η χρονιά των ομολόγων

Ελπίδες για «YEAR-END RALLY» στις αγορές