Πρέπει γρήγορα η αγορά να επιστρέψει πάνω από τις 800 μονάδες, σημειώνουν οι χρηματιστές, αφού η παραμονή κάτω από τα επίπεδα αυτά είναι προβληματική και φαίνεται.

Όσο η αγορά κάθεται κάτω από τις 800 μονάδες, τόσο οι επενδυτές μένουν επιφυλακτικοί, τη στιγμή που οι ξένοι βλέπουν τις ευκαιρίες και διοχετεύουν τη ρευστότητά τους σε μετοχές που οι Έλληνες υπό τον φόβο ανάληψης ρίσκου δεν αγγίζουν.

Το παιχνίδι στο χρηματιστηριακό ταμπλό άλλαξε και θύμισε εποχές πριν από το Πάσχα, όταν και η αγορά έδειχνε να παρουσιάζει αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα διαχειριστή με εμπειρία σε κορυφαίες ΑΕΔΑΚ και οίκους του εξωτερικού, τόσο την Τετάρτη όσο και χθες κατά τη ραδιοφωνική συνέντευξη του πρωθυπουργού, μία μεγάλη αβεβαιότητα από την αγορά έφυγε και τούτο αρχίζει να τιμολογείται από τους ξένους.

Την αβεβαιότητα, όχι τόσο των εκλογών αυτών καθ’ αυτών, όσο της ακυβερνησίας που θα μπορούσε να συνιστά το εκλογικό αποτέλεσμα με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός θέλει να την πάει παρά πίσω. Όσο γίνεται πιο πίσω, δηλαδή στο τέλος της 4ετίας ή, τέλος πάντων, στον χρόνο που μεσολαβεί από την άνοιξη του 2023 μέχρι και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Ο πρωθυπουργός, όπως ξεκαθάρισε χθες, προτιμά να ρισκάρει με συσσωρευμένο πολιτικό κόστος εξαιτίας της ακρίβειας, του πληθωρισμού, των υψηλών τιμών ενέργειας, παρά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, μία νέα περίοδο αβεβαιότητας που θα επέστρεφε τη χώρα στην τοξική μνημονιακή περίοδο.

Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός, ίσως το κορυφαίο για την ελληνική οικονομία μετά από 12 χρόνια, της προοπτικής ανάκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας από κάποιον οίκο αξιολόγησης.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλούν για τις αρχές του 2023.

Ότι θα γίνει δηλαδή, μέχρι το Πάσχα του 2023 που συνήθως η S&P αποκαλύπτει τους χρησμούς της. 

Βέβαια οι συντηρητικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έλθει τέλος του 2023 η αρχές του 2024. 

Αν η χώρα πάρει μέχρι τότε θετική αξιολόγηση και μπορεί να βγαίνει στις αγορές σαν μία κανονική χώρα, θα έχει αφήσει πράγματι πίσω της τη σκοτεινή περίοδο της ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνησης και ο ίδιος ο Μητσοτάκης σαν υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που θεωρεί ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας είναι το άπαν (σ.σ. αλλά και προεκλογική του δέσμευση), θα είναι αδιάφορη μία μικρή περίοδος ακυβερνησίας ολίγων ημερών μεταξύ των πρώτων εκλογών (απλή αναλογική) και των δεύτερων (με ενισχυμένη και μπόνους εδρών).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αυτό έχουν στο μυαλό τους και οι ξένοι που μπαίνουν στην Ελλάδα, αγοράζουν ελληνικά assets.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Capital Research Management, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, με 2,6 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, απέκτησε το 5,3% της Alpha Bank.

Σημειωτέον ότι η μετοχή διαπραγματεύεται αισθητά κάτω από την αύξηση κεφαλαίου του 1 ευρώ σε χαμηλά 17 μηνών και με τον ισολογισμό της να έχει βελτιωθεί αισθητά, πράγμα που αναγνωρίζουν Ελληνικοί και ξένοι οίκοι.

Η είσοδος της Capital πέρα από την προφανή επενδυτική ευκαιρία συνιστά ταυτόχρονα μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η επιμονή του Helikon στην Πειραιώς, προσφάτως η απόκτηση της θέσεως άνω του 5% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και η στήριξη στη ΔΕΗ, μετοχή στην οποία χάνει περίπου 90 εκατ. Ευρώ.

Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που βλέπει τη μεγάλη εικόνα, για την οικονομία της χώρας, όσο και για τις προοπτικές και δυνατότητες της Ελλάδας.

Άλλωστε, στη χθεσινή συνέντευξη το είπε ξεκάθαρα ότι θα χρειαστούν χρόνια για την εδραίωση και την επιστροφή της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, αλλά και στη μετατροπή της σε σύγχρονο κράτος εφάμιλλο της Δύσης, των συμμάχων της, τα οποία στέρησε η πάλαι ποτέ διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλάκης: Η Aegean περνάει σε κερδοφορία φέτος, πρόβλημα η αύξηση στις τιμές των καυσίμων

Ράλι για τη στερλίνα με φόντο την είδηση για αποχώρηση του Τζόνσον – Ανακούφιση από τους traders