• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Alpha και τη Metlen – Τι βλέπει η αγορά για Lamda και Attica Bank

    Γιώργος Στάσσης, Κώστας Ντεμπής, Βασίλης Ψάλτης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Οδυσσέας Αθανασίου, Ελένη Βρεττού

    Γιώργος Στάσσης, Κώστας Ντεμπής, Βασίλης Ψάλτης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Οδυσσέας Αθανασίου, Ελένη Βρεττού


    Η απόφαση του Τζερόμ Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια της FED κατά 0,50% ξάφνιασε τις αγορές ευχάριστα κι αυτό φάνηκε από τη προσέγγιση νέων ιστορικών υψηλών σε Wall και Ευρώπη.

    Οι αναλυτές επιθυμούσαν διακαώς γενναία μείωση των επιτοκίων και δεν πίστευαν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης που κράτησε όρθια την αμερικανική οικονομία μετά την πανδημία κι εν μέσω δύο πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, θα τους έκανε τη χάρη.

    Πλέον οι αναλυτές και βεβαίως οι αγορές έχουν βάσιμη την πεποίθηση ότι με τη… φόρα που έχει πάρει η FED θα προχωρήσει μέχρι τέλος του 2024 σε επιπλέον πτώση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 0,50%.

    Τα funds που δεν περίμεναν τέτοια επιθετική κίνηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα έσπευσαν χθες σε κλείσιμο ανοικτών θέσεων.

    Δηλαδή, αν η Fed αποφάσιζε πτώση 0,25%, ενδεχομένως να ήταν άλλη η συζήτηση σήμερα, σημείωναν Έλληνες χρηματιστές.

    Το καλό κλίμα που βγήκε στο εξωτερικό πέρασε και στο Χ.Α., αφού η ώρα που ανοίγει η Wall συμπίπτει σχεδόν με την τελευταία ώρα πριν περατωθεί η συνεδρίαση στην Λεωφόρο Αθηνών.

    Alpha, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ήταν μερικά από τα blue chips που δέχθηκαν καθαρές εντολές από το εξωτερικό, δίνοντας ένα τέλος που μένει να φανεί πόση διάρκεια θα έχει, σε μία παρατεταμένη αβεβαιότητα που κρατάει από το  sell off του περασμένου Αυγούστου.

    Πάνω από 7,1 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Άλφα χθες.

    Η ΔΕΗ διέσπασε μία κρίσιμη αντίσταση στα επίπεδα των 11,50 ευρώ, ανοίγοντας τη συζήτηση για προσέγγιση της περιοχής των 12 ευρώ το επόμενο διάστημα.

    Μένει να φανεί.

    Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένταξη της ΔΕΗ σε έναν σημαντικό ESG δείκτη, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογήσει εισροές 10 εκατ. ευρώ.

    Ισχυρή αντίδραση στον ΟΤΕ +1,65% χθες.

    Με χαμηλό στα 15,10 ευρώ και με φόρα των αγοραστών, καθώς διασπάστηκε η κρίσιμη αντίσταση των 15,25 ευρώ, η μετοχή έκλεισε στα υψηλά μέρας, τα 15,40 και όγκο 708 χιλιάδων τεμαχίων.

    Η μετοχή έκλεισε σε υψηλό 15 μηνών!

    Πιο κοντά στα 34 ευρώ ο Μυτιληναίος, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, στα 33,84 ευρώ με 220 χιλιάδες κομμάτια, επιστρέφοντας στους συνήθεις όγκους για τα δεδομένα της μετά τον Ιούλιο.

    Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση της τιμής στόχου στα 47 ευρώ από την Morgan Stanley.

    Πολύ κοντά στο υψηλό 52 εβδομάδων η Lamda με εντολές αγορών, αλλά και πωλήσεων από… «εγκλωβισμένους» του παρελθόντος, σύμφωνα με τους χρηματιστές, με τους αναλυτές πάντως, να προβλέπουν ότι deals του Οδυσσέα Αθανασίου με επιχειρηματικά ονόματα, όπως του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, μένει να αποτυπωθούν στις συναλλαγές και στην κίνηση της μετοχής άνω των 7,60 ευρώ.

    Πολύ κοντά σε επίπεδα που έχει να δει από το 2021 η μετοχή, παρατηρούν οι αναλυτές.

    Κι ενώ η αγορά αναμένει να τρέξουν οι διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, ξεκίνησε η… συσχέτιση με άλλες τράπεζες, όπως της Optima, η κεφαλαιοποίηση της οποίας πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.

    Για 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον, μετά την αύξηση κεφαλαίου, συζητείται στην εντόνως στα χρηματιστηριακά γραφεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley για Metlen: Αυξάνει τιμή στόχο στα €47 και τη διατηρεί στη λίστα με τα top picks

    Wood & Company για Aegean Airlines: Διατηρεί την ουδέτερη αξιολόγηση και μειώνει την τιμή στόχο στα €11

    Ray Dalio: Υποβαθμίζει την επόμενη κίνηση της Fed, με φόντο τους κινδύνους της Κίνας



    ΣΧΟΛΙΑ