Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι 7 λόγοι που δεν ακολούθησε στη βουτιά χθες τις ξένες αγορές

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν μέσα στην χθεσινή μέρα περισσότερο από 3,3% και την Wall Street να ανοίγει πτωτικά, άσχετα αν «μαζεύτηκαν» οι απώλειες στη συνέχεια και τελικά πέρασε σε θετικό έδαφος, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με πτώση μόνο 0,46%.

Σε άλλες εποχές, το -3% του DAX στην Φρανκφούρτη θα αντιστοιχούσε σε διπλάσιο ποσοστό πτώσης για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρατηρούσαν χρηματιστές μετά το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. Ο ΓΔ όμως άντεξε.

1) Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει κάθε βαρύτητα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η Morgan Stanley έδωσε δε την χαριστική βολή, με την έξοδο από τον δείκτη Standard Greece των Eurobank, Alpha και Εθνική, με αποτέλεσμα τα τραπεζικά χαρτιά να διευρύνουν (σ.σ. προς τα κάτω) την απόσταση από το 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση! Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μαζί δεν φτάνουν καν την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ. Η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ ανέρχεται με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 5,6 δισ. ευρώ και των τεσσάρων μαζί μόλις που ξεπερνούν τα 3,2 δισ. ευρώ! Την Πειραιώς, για παράδειγμα, την έχει υποσκελίσει η μετοχή της Σαράντης και τις μετοχές των Alpha και Εθνική η Τέρνα Ενεργειακή.

2) Η διατήρηση στους δείκτες μετοχών blue chips, όπως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo στον MSCI, αποτελεί σηματωρό για τους ξένους που αγοράζουν Ελλάδα ή που θέλουν να αγοράσουν Ελλάδα. Κι αυτό φάνηκε χθες από τις περιπτώσεις των προαναφερόμενων μετοχών που έκλεισαν στο «συν» (με εξαίρεση τις μικρές απώλειες του ΟΠΑΠ κατά 0,6%) αντισταθμίζοντας τις μεγάλες απώλειες του τραπεζικού κλάδου, για τον οποίο, σημειωτέον, υπάρχει ακόμα αμφιβολία μεταξύ των ξένων διαχειριστών, ως προς το αν θα γράψει νέα «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς λόγω πανδημίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και ευρωπαϊκών θεσμών, ο Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) εμφανίζεται να έχει διαφορετική άποψη προκειμένου να στηρίξει το σενάριό του ότι η ελληνική οικονομία φέτος θα χτυπηθεί χειρότερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και από τη στιγμή που η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία αποτελούσε «μαύρο πρόβατο» των αγορών, έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση κάποιων από τους ξένους διαχειριστές.

3) Τα blue chips, όμως, δεν «κράτησαν» μόνο λόγω της παραμονής τους στους δείκτες. Τα πρώτα αποτελέσματα από εισηγμένες, όπως ο Μυτιληναίος την προηγούμενη εβδομάδα και αυτή που διανύουμε από ΕΛΠΕ, Τιτάν και ΟΤΕ, δείχνουν ότι στο κρίσιμο πρώτο τρίμηνο που η πανδημία άρχισε να εκτείνεται στον πλανήτη, κράτησαν και αύξησαν EBITDA και τζίρους, κάνοντας πολλούς, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, να αναρωτιούνται μήπως τελικά το μέγεθος της ύφεσης στη χώρα δεν είναι αυτό που διατυπώνεται με βάση τις προβλέψεις, αλλά μικρότερο.

4) Οι ίδιοι παράγοντες σχολιάζουν ότι πολύς λόγος γίνεται για τα σενάρια της ύφεσης φέτος, αλλά όχι για την ανάπτυξη του χρόνου αφού, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το rebound της ελληνικής οικονομίας θα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Π.χ. σχεδόν 6% ανάπτυξη δίνει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2021, όταν για την Ιταλία θα είναι μικρότερο από 5%…

5) Η απόδοση του ελληνικού 10εούς ομολόγου στέκεται μετά την άρση του lockdown στην Ελλάδα στα επίπεδα του 2%.

6) Το φθηνό πετρέλαιο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη, και

7) Η αγορά, με τις αλλαγές στους δείκτες, δείχνει να κρατάει την στήριξη των 580 – 590 μονάδων, ιδιαίτερα κρίσιμα επίπεδα για την βραχυπρόθεσμη τάση.