• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι 12 μετοχές που πάτησαν το sell οι ξένοι και γιατί

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Δύο φορές έχει γράψει πριν από δύο μήνες η αγορά τις 1.400 μονάδες.

    Ήταν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ανησυχία των αγορών μήπως επικρατήσει η ακροδεξιά στην Ευρώπη ή μήπως απειληθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

    Ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο.

    Όταν το mononews.gr απηύθυνε το ερώτημα σε έμπειρο χρηματιστή μήπως η τάση αλλάζει εξαιτίας των νέων γεγονότων στην Μέση Ανατολή, δεν έκρυψε τη θυμηδία του, υποστηρίζοντας ότι άλλοι λόγοι θα συνηγορούσαν στο γύρισμα των χρηματιστηρίων, όπως οικονομικοί ή λόγοι που συνδέονται με υποχώρηση στην κερδοφορία των εταιρειών της Wall Street.

    Συντρέχουν πράγματι και οι… τρεις λόγοι: Οι αγορές τελούν εν αναμονή μιας ανταπάντησης των Ιρανών στο Ισραήλ ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να εκδικηθεί η χώρα των Αγιατολάχ, τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, αλλά η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή διόρθωνε στα 78 δολάρια το βαρέλι.

    Κι εδώ έρχεται ο δεύτερος λόγος, ότι τα μάκρο στην Αμερική σηματοδοτούν την έλευση της ύφεσης. Οι αναλυτές και οι μεγαλοεπενδυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κατηγορούν την Fed ότι δεν κινήθηκε πιο γρήγορα σχετικά με την μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί το σπιράλ της ύφεσης.

    Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν καλούσε την Fed την Παρασκευή να μειώσει τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει νικηθεί η αγορά εργασίας επιδεινώνεται με γρήγορο ρυθμό. Προειδοποίησε τη Fed ότι έχει καθυστερήσει να κάνει κίνηση και έχει μείνει πίσω.

    Τα στοιχεία του Ιουλίου έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ νέα άνοδο σημείωσε το ποσοστό ανεργίας.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τον προηγούμενο μήνα προστέθηκαν 114.000 νέες θέσεις εργασίας από 179.000 τον Ιούνιο και 216.000 τον Μάιο.

    Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 175.000.

    Και όχι μόνο, αλλά το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3% έναντι 4,1% τον Ιούνιο.

    Ο τρίτος λόγος είναι ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Intel, η Amazon, η Apple και λίγες μέρες νωρίτερα εταιρείες όπως η Tesla ή η Alphabet απογοήτευσαν με τις οικονομικές τους επιδόσεις.

    Στο μεσοδιάστημα οι ξένες αγορές χτυπούσαν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο.

    Την Παρασκευή η καθίζηση και το άδειασμα ήρθαν απότομα.

    Χαμηλό έξι μηνών στον Nikkei, χαμηλό τριών μηνών ο Dax και στα δικά μας, χαμηλό ενός μηνός.

    Με πλήθος εντολών πώλησης και σε μία συγκυρία που οι εισηγμένες από τις τράπεζες μέχρι τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως ο Παπουτσάνης, ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων.

    Στο Χ.Α. υπάρχει η ασφάλεια της απόκτησης του μερίσματος, σχολιάζουν οι χρηματιστές, όπου τον Ιούλιο εισπράχθηκαν περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και άνω του 1 δισ. ευρώ από τις άλλες εισηγμένες. Εταιρείες όπως η ΔΕΗ επέστρεφαν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια στις χρηματικές διανομές!

    Σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξηγείται η πολυτέλεια στο πυρ ομαδόν που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Οι 1.400 μονάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελούν επίπεδα τα οποία έχει ξαναδεί η αγορά. Πολλά θα εξαρτηθούν τον Σεπτέμβριο.

    Ειδικά ως προς το εύρος της μείωσης των επιτοκίων από την Fed, τη στιγμή που η ΕΚΤ προβλέπεται να κάνει τη δεύτερη κίνηση με την πρώτη να έχει προηγηθεί τον Ιούνιο κατά 0,25%.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος, δήλωνε την Πέμπτη ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε άλλες δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του 2024.

    Πολλές από τις ρευστοποιήσεις στο Χ.Α.  την Παρασκευή συνδέονται καθαρά με τις πωλήσεις από ξένους επενδυτές που είχαν έκθεση στην αγορά μας φοβούμενοι για γύρισμα της τάσης σε πτωτική διεθνώς.

    Τη «νύφη» πλήρωσαν η Alpha, ΑΛΦΑ 0% 1,68 η ΔΕΗ, ΔΕΗ 0% 11,75 τα ΕΛΠΕ, ΕΛΠΕ -0,13% 7,66  η Εθνική, ΕΤΕ 0% 7,87  η Eurobank, ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 o Mυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ 0% 36,70  ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68  και η Πειραιώς. ΠΕΙΡ 0,27% 3,74

    Ακόμα και στην Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ -0,78% 1,27  εκδηλώθηκαν ισχυρές πιέσεις, στην Lamda, ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 την Τιτάν TITC -0,16% 30,90  και την Cener. CENER 0% 9,94

    Τέλος, πέρασε στα ψιλά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αναγνωρισμένος οίκος, ο S&P, έβαλε επιτέλους μετά από 11 χρόνια το Χ.Α. στη λίστα των αγορών υπό αναβάθμιση, στο περίφημο watch list, κάτι που δεν έκανε τον Ιούνιο ο MSCI και μένει να φανεί αν θα το κάνει ο FTSE τον Σεπτέμβριο.

     Διαβάστε επίσης

    Intel: Καθ’ οδόν για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει γράψει τα τελευταία 24 χρόνια

    Αναλυτές για Alpha Bank: Αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη της Τράπεζας

    Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι αγόραζαν και ποιοι πουλούσαν, το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ