Σε… βασανιστήριο εξελίσσεται η πορεία της αγοράς για τις επόμενες 12 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Με τον γενικό δείκτη να σημειώνει διψήφιο ποσοστό ανόδου από την αρχή της χρονιάς, η απόδοσή του δεν έχει καμία σχέση με την πορεία των ξένων, που οι Έλληνες επενδυτές βλέπουν να διορθώνουν, μεν, αλλά από τα ιστορικά τους υψηλά δε.

Ο λόγος που οι επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να έχουν σασπένς είναι διότι δεν έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι ο δείκτης «μπορεί» και πιο ψηλά. Η χαριστική βολή στις αποτιμήσεις και κυρίως στην τάση, δόθηκε κατά τη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου, όταν η αγορά κατέρρευσε στις 858 μονάδες, ούσα στα επίπεδα των 900 μονάδων ή πέριξ αυτών.

Οι απώλειες μπορεί να μαζεύτηκαν σε επίπεδο γενικού δείκτη, αλλά η αμφιβολία παραμένει, αφού δεν είναι ξεκάθαρο το πεδίο κίνησης της αγοράς για τις πρώτες συνεδριάσεις του έτους.

Οι Έλληνες επενδυτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν περεταίρω ρίσκο, ενώ έχει χρειαστεί να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίων και εκδόσεις ομολογιακών φέτος για περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.

Ειδικά στα ομολογιακά που έχουν εκδοθεί, ενώ οι υπερκαλύψεις κατά την εγγραφή ήταν μεγάλες, πάνω από δύο φορές, για πολλά από αυτά η διαπραγμάτευση γίνεται κάτω από την ονομαστική αξία του 100, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, διερωτώμενοι, γιατί αυτοί που έσπευσαν να εγγραφούν στις εκδόσεις και δεν έλαβαν τις ομολογίες που επιθυμούσαν, δεν ακολούθησαν μέσω της αγοράς τις επόμενες μέρες;

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες δεν παίρνουν μεγαλύτερη έκθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (σ.σ. οι επαγγελματίες διαχειριστές, οι θυγατρικές ΑΕΔΑΚ των τραπεζών και το asset management), διότι ανησυχούν για τη διεθνή τάση. Οι προβλέψεις των ξένων οίκων αναφέρουν ότι το 2022 δεν θα είναι καλή χρονιά για τις αγορές.

Οι παρενέργειες της Covid-19 στις οικονομίες θα συνεχιστούν, σε συνδυασμό με την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, γεγονότα που προμηνύουν αυξήσεις επιτοκίων, τη στιγμή που τα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων θα μετριαστούν ή θα εκλείψουν.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αν σε μία καλή για τις αγορές χρονιά, το Χ.Α. δεν ανταποκρίθηκε, τι θα συμβεί σε μία άσχημη χρονιά για τα χρηματιστήρια…

Από την άλλη, αποτελεί νέα πραγματικότητα η διατήρηση του 10ετούς στη περιοχή άνω του 1,3%. Εξέλιξη που δείχνει την ευαισθησία των αγορών στο ενδεχόμενο να μην περιληφθούν οι ελληνικοί τίτλοι μετά τον ερχόμενο Μάρτιο, στους προτιμητέους για στήριξη από την ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα, οι αγορές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις διαπραγματεύσεις του συμφώνου σταθερότητας με πιο χαλαρούς όρους. Παρασκηνιακά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσεις.

Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος εκείνου που δεν θα ανακόπτει τους αναμενόμενους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, άνω του 4% που υπολογίζονται για το 2022, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Και βεβαίως το… Άγιο Δισκοπότηρο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα από κάποιον από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Fitch, Moody’s, S&P). Μία τέτοια εξέλιξη, ενδεχομένως να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για να τρέξουν πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς τη στιγμή που στη κομματική σκακιέρα αναδείχθηκε νέος παίκτης, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Χθες ήταν τραγική η εικόνα στο ταμπλό, το πόσο… αβοήθητες έμειναν στο κλείσιμο η ΕΤΕ και η Alpha, που έκλεισαν με απώλειες πάνω από 3% και συναλλαγές αστείες. Από πλευράς τζίρου, η πρώτη τράπεζα που συναντούσε κανείς χθες ήταν η ΕΤΕ στην… τέταρτη θέση, πίσω από τον ΟΤΕ, τον Μυτιληναίο και το Jumbo

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες παρέσυραν τα blue chips, κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας – Αναλαμπή για Βιοχάλκο, Aegean

Wall Street: Με πτώση άνοιξε η εβδομάδα, εν αναμονή της FED – Βουτιά 1,39% για τον Nasdaq

Συνέχεια στο αρνητικό σερί για τις ευρωαγορές – Άλμα 18,45% για τη Vifor Pharma