• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί τα μάτια της αγοράς στρέφονται σε Πειραιώς και Μυτιληναίο μέχρι τέλος Ιουλίου

    Χρήστος Μεγάλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Χρήστος Μεγάλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Με ορόσημο τις 25 και 26 Ιουλίου, που Metlen (Μυτιληναίος) και Πειραιώς αντίστοιχα, κάνουν πρεμιέρα με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β’ 3μήνου και 6μήνου, οι αναλυτές ήδη συζητούν και πρόκειται να φανεί στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσουν τις επόμενες μέρες, μεγέθη ρεκόρ.

    Για την Πειραιώς, ήδη συζητείται στα χρηματιστηριακά γραφεία ότι θα ανακοινώσει αποτελέσματα της τάξης 540 – 550 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο που σημαίνει ότι στο έτος θα ανέλθουν περί το 1,1 δισ. ευρώ.

    Οι ίδιοι δεν αποκλείουν ότι το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 ενδεχομένως προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για φέτος ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

    Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την αποκοπή του μερίσματος την περασμένη Τετάρτη, είναι η μόνη προς το παρόν που απορρόφησε τους κραδασμούς, σημειώνουν οι αναλυτές.

    Σε διαρκή άνοδο από τις 27 Ιουνίου, με μόλις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και κέρδη σχεδόν Τράπεζας Πειραιώς την επίμαχη περίοδο, παρά τις συστηματικές πωλήσεις από ξένους θεσμικούς επενδυτές, κυρίως λόγω κλεισίματος ά 6μήνου, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

    Η αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πειραιώς αντανακλά σύμφωνα με τη Moody’s (8/7) τη σημαντική μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023.

    Στα 5,3 ευρώ η τιμή στόχος από την NBG Securities από 4,50 ευρώ πριν και την τιμή προς λογιστική αξία για φέτος σε 0,67 φορές και το 2025 σε 0,61 φορές όταν ο μέσος όρος του κλάδου στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε  0,82 φορές φέτος και 0,77 φορές το 2025 και 0,99 φορές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Περί  το 1,2 δισ. ευρώ EBITDA προβλέπει για φέτος η διοίκηση της Metlen με την Morgan Stanley να απογειώνει την τιμή στόχο στα  46 ευρώ.

    Σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών η άνοδος είναι της τάξης του 25,5%.

    Ο οίκος εκτιμά την αποτίμηση για τη Metlen στις 5,4 φορές σε όρους EV/EBITDA για το 2025, ενώ την ίδια στιγμή η αποτίμηση για τις εταιρείες integrated utilities είναι στις 7,5 φορές και στις 6 φορές για τις εταιρείες αλουμινίου.

    Η Metlen που κοιτάζει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, που ισούται με το 5% της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν το 52% των μετοχών της, ενώ το 78% των μετοχών της διαπραγματεύεται καθημερινά με τη ρευστότητά της να ανέρχεται στο 10% των  ημερησίων συναλλαγών.

    Με βάση τη σημερινή της κεφαλαιοποίηση, η εταιρεία βρίσκεται στη θέση 80 του δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ενώ με βάση την κερδοφορία της, η θέση που της αντιστοιχεί είναι περίπου στο 50.

    Όπως τονίστηκε, σήμερα το P/E της Metlen στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι 8 ενώ το P/E στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι 12, κάτι που δίνει στην εταιρεία περιθώριο αύξησης της μετοχής της κατά 50%.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Nέα υψηλότερη τιμή στόχος από την HSBC στα 3 ευρώ

    Citi για Jumbo: Παραμένει αγοραστής με στόχο τα €32,50 και ανοδικό περιθώριο άνω του 30%

    Pantelakis Securities για Jumbo: Υψηλό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή – Η αγορά υποεκτιμά τα περιθώρια EBITDA, μακροπρόθεσμα

     



    ΣΧΟΛΙΑ