Κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις έχουν σπάσει για τις ξένες αγορές, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του 9μήνου, εξέλιξη που σαφώς επηρεάζει και την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Τεχνικό σήμα για πωλήσεις έχει βγει στον S&P που έχει επιστρέψει κάτω από τις 4.300 μονάδες περιοχή την οποία έχει να δει από τον περασμένο Μάιο. Πτωτικά έχει σπάσει και ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών για τον γερμανικό DAX με αντίστοιχο σήμα για δυνατές πωλήσεις.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα κρίσιμα επίπεδα για τον S&P είναι η ζώνη 4.220 – 4.260. Όσο παραμένει ζωντανή η γραμμή αυτή τόσο δεν αλλάζει η τάση. Η διόρθωση για τον S&P από τα υψηλά Αυγούστου στις 4.600 μονάδες κινείται περί το 10%. Κοντά στο 8% ανέρχεται η διόρθωση για τον DAX από το υψηλό των 16.520 μονάδων.

Οι χρηματιστές θεωρούν ότι η διόρθωση στο Χ.Α. έχει προηγηθεί σε ποσοστό 12,5%, όταν ο γενικός δείκτης έγραψε ενδοσυνεδριακά την περασμένη εβδομάδα και τις 1.180 μονάδες.

Για το λόγο αυτό, όπως εξηγούν, το Χ.Α. τόσο την Παρασκευή, όσο, την Δευτέρα, αλλά και χθες, είχε συγκρατημένη συμπεριφορά.

Πάντως, στο Χ.Α. η αγορά αναμετράται με κρίσιμες στηρίξεις, αφού και χθες σήμανε συναγερμός όταν στο πρώτο ημίωρο ο δείκτης έφυγε με ευκολία κάτω από τις 1210 μονάδες. Η «επιστράτευση» της ΔΕΗ και της Πειραιώς, ήταν ο βασικότερος λόγος που η αγορά άλλαξε πρόσημο, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι το κλίμα στο εξωτερικό είναι επικίνδυνο για την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο σε μία συγκυρία που η οικονομία βλέπει μετά από 13 χρόνια αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το Χ.Α. τροχοδρομεί την επιστροφή του στα ώριμα χρηματιστήρια.

Η προοπτική τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο συνεχίζει να αποτελεί εστία προβληματισμού για τους επενδυτές, ενώ συνεχίζει να δίνει ανοδική ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Η απόδοση στο 10ετές σκαρφάλωσε χθες κοντά στο 4,57%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007 καθώς οι επενδυτές περιμένουν η Federal Reserve να διατηρήσει την αυστηρά της στάση απέναντι στον πληθωρισμό.

Ο αντίστοιχος ελληνικός τίτλος διαμορφώνεται σε 4,26%. Δηλαδή εν μέσω διεθνούς οικονομικής καταιγίδας το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται σε καλύτερα επίπεδα από το αμερικάνικο, αλλά και το… όμορο ιταλικό, η απόδοση του οποίου έχει ξεφύγει σε 4,75%!

Eπίσης, αρνητικά επέδρασε χθες στα χρηματιστήρια και η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αγορές δεν είναι έτοιμες για επιτόκια που θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν μέχρι το 7% αν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Και πως οι κοινωνίες δεν είναι έτοιμες για μία ακόμα οικονομική κρίση!

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης φάνηκε ότι δεν ήταν μια καλή ημέρα για τα χρηματιστήρια.

Το κλίμα δεν βοηθούν και οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων της Κίνας, με τις μετοχές του προβληματικού κινεζικού κολοσσού Evergrande να κατρακυλούν και σήμερα μετά την αποτυχία της εταιρείας να καλύψει σήμερα μια πληρωμή στο χρέος της και ενώ οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν πρώην στελέχη της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ, Πειραιώς και Άλφα επαναφέρουν τον δείκτη στη ζώνη των 1.220 μονάδων – Καθίζηση στον τζίρο

Κακοκαιρία Elias: Σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις στη Θεσσαλία