ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός επέμεινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη (σ.σ. στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως) στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά», προειδοποιώντας, γι’ αυτό που κατά κόρον έχει γράψει το mononews.gr, πως μια πολιτική αστάθεια μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε εκτροχιασμό ή στη λήψη αποφάσεων που δεν είναι συνετές από οικονομική άποψη. Γι’ αυτό -όπως είπε- το να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές είναι προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα.
Γεγονός είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πως μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας η ελληνική οικονομία βάζει πλώρη για την επενδυτική βαθμίδα. Ένας στόχος που έχει τεθεί για το 2023, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και μέχρι το τέλος του 2022. Σημειωτέον ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πάλι υπέρ της χώρας μας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ β’ τριμήνου, με την εντυπωσιακή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 7,7% και χωρίς να έχει καταγραφεί η αύξηση του τουρισμού και, βεβαίως, εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης.
Ταυτόχρονα, στο πρώτο 6μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, προκύπτει αύξηση στην κερδοφορία σχεδόν 5 δισ. ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί από το πρώτο εξάμηνο του 2007!
Μέχρι το τέλος του έτους απομένουν ορισμένες κρίσιμες αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης περιμένει με αγωνία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μαζί με τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζει σε πρόσφατες δηλώσεις του «εθνικό στόχο» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος εθνικός στόχος, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μετά τις 11 αναβαθμίσεις που είχαμε την τελευταία τριετία και αποκτούμε περισσότερους βαθμούς ευελιξίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής», είχε πει συγκεκριμένα.
Το στοίχημα της DBRS
Στο πλαίσιο αυτό, η επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση για την Ελλάδα αναμένεται στις 16 Σεπτεμβρίου από τον οίκο Moody’s, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελληνικών reviews και η DBRS (DBRS Morningstar).
Ακόμα και εάν ένας ξένος οίκος κάνει την αρχή, κάτι τέτοιο συνιστά ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη που σημαίνει ότι για τις ξένες τράπεζες και τους δανειστές της χώρας η Ελλάδα παύει να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» και θα δανείζεται ομαλά και κανονικά (στα όρια του 4% χθες το ελληνικό δεκαετές).
Η Moody’s έχει την Ελλάδα δύο μονάδες πίσω από την επενδυτική βαθμίδα και η DBRS μία. Oπότε, παρασκηνιακά, τα στοιχήματα για το τι θα πράξει η DBRS σημαίνουν πολλά, όπως σχολιάζουν μεταξύ τους παράγοντες της αγοράς.
Σημειώνεται πάντως ότι η Fitch ακολουθεί στις 7 Οκτωβρίου με μία κρίσιμη αξιολόγηση που μπορεί να κρίνει πολλά σχετικά με το πότε θα καταφέρει η χώρα μας να ανακτήσει έπειτα από μία και πλέον δεκαετία την επενδυτική βαθμίδα.
Τέλος, οι ανακοινώσεις από τους οίκους αξιολόγησης το 2022 ολοκληρώνονται στις 21 Οκτωβρίου, με τους αναλυτές της S&P Global Ratings να παίρνουν τον λόγο. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος οίκος αξιολογεί την Ελλάδα μόλις ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.
Διαβάστε επίσης
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ ιδρύει την εταιρία CemAI
Μείωση κατανάλωσης και έκτακτη εισφορά από τα υπερκέρδη θα προτείνει η Κομισιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Δεν θα προσαρμόσουν τη στάση τους μετά τη μείωση του πυρηνικού ορίου από τη Ρωσία
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις