• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί οι ξένοι θεσμικοί δεν τρόμαξαν από το αποτέλεσμα της κάλπης

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Κι ενώ οι αγορές στην Ευρώπη μία μέρα μετά το αποτέλεσμα της κάλπης ταρακουνήθηκαν, στην Ελλάδα θα μπορούσε να πει κανείς ότι εξελίχθηκε μία κανονική χρηματιστηριακή συνεδρίαση.

    Η επικράτηση της άκρας Δεξιάς υπό την Μαρί Λεπέν στην Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανάδειξη στη δεύτερη θέση του ακροδεξιού κόμματος στην Γερμανία εξακοντίζοντας στην τρίτη θέση τους σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, σηματοδοτώντας πολιτικές εξελίξεις με έκτακτες εκλογές στην Γαλλία στις 30 Ιουνίου, δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κλυδωνίζεται για τα καλά.

    Και οι αγορές απηχούν τον σφυγμό της κοινωνίας, όταν διακυβεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την πράσινη μετάβαση ή για το τραπεζικό σύστημα.

    Στο 3,23% απόδοση εκτοξεύτηκε το 10ετές ομόλογο της Γαλλίας, στο 2,67% το αντίστοιχο Γερμανικό, ενώ ξεπέρασε το 4,07% ο Ιταλικός τίτλος.

    Αυτό όταν το Ελληνικό 10ετές διαμορφώθηκε χθες κοντά στα 3,73%.

    Πάνω από 2% πτώση σημείωνε μέσα στη μέρα ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, ενώ στην Φρανκφούρτη φάνηκε να περιορίζονται οι απώλειες σε 0,32% από σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πτώση το πρωί της Δευτέρας.

    «Προφανώς, αποφεύγονται τα χειρότερα στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Γερμανία», σχολίαζαν αναλυτές σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

    Σε ότι μας αφορά, το αποτέλεσμα της κάλπης, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, δεν επιφέρει πολιτικές εξελίξεις και η Ελλάδα μετά από τη δεκαετή κρίση, τα μνημόνια, τα  capital controls της Αριστεράς, τα δημοψηφίσματα, το κλείσιμο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

    Oι Έλληνες εξακολουθούν να στηρίζουν την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μία σταθερή κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντας διακυβέρνησης ως το 2026 ή 2027, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

    Απλώς ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας δεν πήγε να ψηφίσει, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ειδικά από τη στιγμή που δεν φαίνεται να διακυβεύεται η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.

    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης σχολιάζει μιλώντας στο  mononews.gr ότι, «το αποτέλεσμα της κάλπης δημιουργεί ανησυχίες στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα».

    Η Νέα Δημοκρατία», όπως αναφέρει ο αναλυτής, «έχει φέρει  double score σε σχέση με το δεύτερο κόμμα, που ακόμα κι αν προστεθεί το ποσοστό του τρίτου κόμματος, δεν αθροίζουν καν το ποσοστό της Ν.Δ.».

    Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα δε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. Μετά τις 15.00, το κλίμα στην αγορά άλλαξε και ο δείκτης άρχισε να πλησιάζει την κρίσιμη αντίσταση άνω των 1460 μονάδων, με υψηλό στις 1.461 μονάδες.

    Δύο χρηματιστηριακές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περνούσαν στο σύστημα δύο μεγάλες εντολές αγορών για την Εθνική, την Eurobank και την Πειραιώς.

    Που σημαίνει ότι το  roadshow της Goldman Sachs για τις τράπεζες στην Μαδρίτη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, απέφερε καρπούς.

    Πάνω από 2,58 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Πειραιώς, ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 πάνω από 4,3 εκατ. κομμάτια στην Eurobank, ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 η οποία έκλεισε στο +3% και στα 2,16 ευρώ και πάνω από 1,42 εκατ. κομμάτια διακινήθηκαν στην ΕΤΕ, ΕΤΕ 0% 7,87 με κλείσιμο στα 8,33 ευρώ που ήταν και το υψηλό μέρας!

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Το πρώτο «ATHEX Tech Summit 2024» στις 27/6 – Σε ποιους απευθύνεται

    Γαλλία: Το πολιτικό χάος βουλιάζει τις τραπεζικές μετοχές

    Αναλυτές για ελληνικές τράπεζες: H έγκριση της ΕΚΤ ανοίγει το δρόμο του re-rating για τις μετοχές τους



    ΣΧΟΛΙΑ