ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια – δύο μέρες ταλαιπωρία βλέπουν οι επαγγελματίες της αγοράς, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις τράπεζες, όπως ο μηδενισμός των προμηθειών.
Το σημαντικότερο όλων όμως, όπως φάνηκε από την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή το βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε κι αυτό θα τιμολογηθεί αρκούντως από τους ξένους επενδυτές είναι πως όταν ο πρωθυπουργός μιλάει για πολιτική σταθερότητα στη χώρα και πως οι δύσκολες εποχές της αστάθειας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, το εννοεί.
Για του λόγου το αληθές, ενώ η Ν.Δ. μετά αποπομπή Σαμαρά έχει μείνει με 155 βουλευτές, παρά την απουσία κατά την ψηφοφορία του πρώην πρωθυπουργού και ενός ακόμα (Σαλμάς), ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από 159 βουλευτές, ενώ η επιστροφή του Λευτέρη Αυγενάκη είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη.
Το εντυπωσιακό δε, σύμφωνα με τους Έλληνες διαχειριστές στο εξωτερικό, συνομιλητές ταυτόχρονα των ξένων επενδυτών, είναι τα… ψιλά γράμματα της ψηφοφορίας. Ότι ο προϋπολογισμός σε τουλάχιστον επτά υπουργεία υπερψηφίστηκε από 162 έως 165 βουλευτές. Αν δεν υπήρχε δηλαδή, η υποχρέωση της κυβέρνηση να περιορίσει τις αυθαίρετες χρεώσεις των τραπεζών, χθες στο ταμπλό να εξελισσόταν μία διαφορετικού τύπου συνεδρίαση.
Η αγορά υποστηρίζει, επιστρέφοντας στις τράπεζες ότι το μόνο χαμένο έσοδο που δεν πρόκειται να ξαναφανεί στους ισολογισμούς, είναι τα 135 εκατ. ευρώ που θα χάσουν από τις προμήθειες.
Μάλιστα, η ένσταση της αγοράς προς τον τραπεζικό κλάδο, είναι ότι τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να είχαν κινηθεί πολύ νωρίτερα και αυτοβούλως, για να μειώσουν τις προμήθειες. Διότι, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, δεν είναι δυνατόν να προτρέπουν τους καταναλωτές και πελάτες τους να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, εκείνοι να τις επιλέγουν και οι τράπεζες να χρεώνουν 1,5 ή 1,8 ευρώ για ένα λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας… Το αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται εντυπώσεις περί παρεμβατισμού, κάθε φορά που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να βάλει τάξη.
Το καλό νέο είναι ότι η διαγραφή από τους τραπεζικούς ισολογισμούς δεν θα γίνει στη φετινή χρήση, αλλά όταν ψηφιστεί το μέτρο από τη Βουλή και βεβαίως, οι τράπεζες είναι τεχνολογικά έτοιμες να το εφαρμόσουν προς τα μέσα με τέλος Ιανουαρίου. Εικόνα θα υπάρξει πιθανώς στα αποτελέσματα του ά τριμήνου, με την αγορά να σχηματίζει εικόνα μετά το Πάσχα του 2025.
Ως προς τα άλλα τρία μέτρα, το κόστος για τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που έχουν παροπλισμένα οι τράπεζες, υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ και θα ισχύσει το 2026. Όμως, μέχρι τότε, οι τράπεζες έχουν το περιθώριο ενός χρόνου να κάνουν μεταβιβάσεις, που σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούσαν να αποφύγουν το κόστος.
One-off θεωρείται το μέτρο κατασκευής, εξοπλισμού και ανακαίνισης σχολικών μονάδων, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να εκταμιεύεται σταδιακά, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την κατασκευή σχολικών μονάδων. Δηλαδή δεν είναι βέβαιο αν τα ποσά αυτά θα επιβαρύνουν τη φετινή χρήση, την επόμενη ή αν τα ποσά για τα σχολεία θα δίνονται κομμάτι – κομμάτια, τα επόμενα χρόνια, επιβαρύνοντας με λίγα εκατομμύρια την κάθε χρήση.
Τέλος one-off θα πρέπει να θεωρούνται και τα 100 εκατ. ευρώ για το fund των ακινήτων ως προς τα αδύναμα νοικοκυριά. Εκεί όμως, οι τράπεζες δεν θα χάσουν εξ ολοκλήρου τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς θα τα επινοικιάζουν (σ.σ. τα ακίνητα) στους δικαιούχους, λαμβάνοντας κάποια έσοδα κάθε μήνα. Απλώς, υποχρέωση των διοικήσεων είναι να τρέξουν γρήγορα τις σχετικές διαδικασίες.
Η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ευκαιρία για διόρθωση στον κλάδο, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης 2 – 5%, έπειτα από τα κέρδη μέχρι 15% για τον κλάδο από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά από μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις από τις 29/11…
Διαβάστε επίσης
Eurobank Equities: Διαχειρίσιμο το κόστος για τις τράπεζες από τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών
Χρηματιστήριο: Διόρθωση… χάδι στις τράπεζες, νέα αντίδραση στα ΕΛΠΕ και τη Metlen λόγω Λονδίνου