• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί Alpha, Αegean, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ ηγήθηκαν της επιστροφής στις 1.420 μονάδες

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Ευτύχιος Βασιλάκης (Aegean), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ), Ανδρέας Σιαμισίης (Helleniq Energy), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ)

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Ευτύχιος Βασιλάκης (Aegean), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ), Ανδρέας Σιαμισίης (Helleniq Energy), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ)


    Έντεκα πτωτικές συνεδριάσεις γράφει η αγορά από τις 20 Μαΐου, τότε που ο δείκτης έγραψε το υψηλό των 1.505 μονάδων, παραπέμποντας σε επίπεδα που είχαν να δουν οι επενδυτές εδώ και 13 χρόνια.

    Στο μεσοδιάστημα, τα καλά αποτελέσματα α’ 3μήνου που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες πήγαν να διατηρήσουν την καλή πορεία της αγοράς, όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η ανάδειξη της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων των Βρυξελλών σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, έδωσαν το πάτημα στους πωλητές να μειώσουν τις θέσεις τους.

    Σε ό,τι μας αφορά, το πολιτικό σκηνικό δεν ανατράπηκε στην Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, 2,6% με βάση τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, με τα αποτελέσματα α’ 3μήνου σε τράπεζες και  blue chips να είναι εντυπωσιακά, ενώ η μείωση των επιτοκίων που ξεκίνησε στην Ευρώπη σιγά – σιγά θα αρχίσει να ελαφραίνει τους ισολογισμούς των εισηγμένων.

    Η χθεσινή αντίδραση της αγοράς (σ.σ. αν και οι αναλυτές περίμεναν ισορροπία στις 1.415 μονάδες), έδειξε ότι οι αγοραστές πάτησαν γκάζι, καθώς οι αποτιμήσεις οδήγησαν τις μετοχές έως και επτά μήνες πίσω, κάτι που ήταν εμφανές σε κάποια από τα  blue chips.

    Η άνοδος αυτή που συντελέστηκε χθες βασίστηκε σε μία χούφτα μετοχές.

    Μεταξύ άλλων, η Aegean ΑΡΑΙΓ 0% 11,02 σε μία χρονιά που αναμένεται ένα ακόμα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό και με νέους προορισμούς να έχουν συμπεριληφθεί στα δρομολόγια των αεροπλάνων της έβγαλε αντίδραση μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις κι αφού τις προηγούμενες μέρες είχε γράψει χαμηλό επτά μηνών αγγίζοντας ακόμα και τα 11 ευρώ!

    Η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,61% 11,00  έδειξε διάθεση χθες να προσεγγίσει εκ νέου τη ζώνη των 11 ευρώ, αφού την προηγούμενη μέρα, την Δευτέρα, 17/6, είχε πιάσει τα… 10,40 ευρώ.

    Η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,81% 2,45 βρέθηκε στα 2,32 ευρώ, επίπεδα που συνιστούσαν χαμηλά 6μήνου κι ενώ έγιναν γνωστά

    α) ότι απορροφά την Reds, πρώην Καμπά, και

    β) προβαίνει τέλος του μήνα σε επιστροφή κεφαλαίου άνω των 0,50 ευρώ που σε σχέση με την τιμή στο Χρηματιστήριο, συνιστά μερισματική απόδοση άνω του… 20%!

    Η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,47 η τράπεζα με τη μικρότερη άνοδο από την αρχή του χρόνου κατά 5%, έφτασε να γράφει χαμηλά δύο μηνών.

    Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σήμανε συναγερμός στα dealing rooms εγχώριων και ξένων οίκων, καθώς το εξάμηνο οδεύει προς το τέλος του και μια σειρά από αποτιμήσεις περασμένες στα χαρτοφυλάκια τους δημιουργούν πρόβλημα στη συνολική εικόνα, διότι οι δείκτες αποτελούνται κυρίως από μετοχές.

    Η Alpha λοιπόν, έβγαλε αντίδραση μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις κι  αφού πρώτα έπιασε χαμηλά διμήνου με το υψηλό 52 εβδομάδων να εντοπίζεται στη ζώνη του 1,78 ευρώ.

    Τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,51% 7,94 έπιασαν ακόμα και τα 8 ευρώ, κλείνοντας ίσως κάποιο τεχνικό κενό μετά το placement του 2023.

    Αντίδραση έβγαλε χθες και η ΕΤΕ ΕΤΕ -2,43% 7,63 η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλών.

    Ωστόσο, από τη συνεδρίαση της Δευτέρας είχε παρατηρηθεί μεγάλη δραστηριότητα από τα ξένα χαρτοφυλάκια που σκούπιζαν την προσφορά στη ζώνη των 7,80 ευρώ.

    Η αγορά βασίστηκε την Τρίτη και στην κίνηση της Eurobank.

    Μετοχή ΕΥΡΩΒ -1,88% 2,09 που ούτε στο sell off της αγοράς την περασμένη Παρασκευή, έχασε τα 2 ευρώ.

    Μετά το χαμηλό των πέντε μηνών και τα 24,40 ευρώ, η Μότορ Όιλ ΜΟΗ -5,25% 23,84 έβγαλε αντίδραση κινούμενη προς τη ζώνη των 25.

    Διαβάστε επίσης:

    Metlen: Με το νέο όνομα η πρώην Mytilineos στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 20 Ιουνίου

    Eurobank Equities για Real Consulting: Σύσταση αγοράς και τιμή στόχος τα €5,30

    Kepler Cheuvreux για Τιτάν: Η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ αυξάνει την αξία στα 38 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ