Γιάννος Κοντόπουλος
Στην ανανέωση και στο φρεσκάρισμα της ηλικιακής ομάδας των επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε επενδυτές άνω των 40 ετών (σε ποσοστό 90%), στοχεύουν τα νέα μέτρα που συζητά η νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου υπό τον Γιάννο Κοντόπουλο, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Οικονομικών.
Στο νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που καταρτίζει η κυβέρνηση και πιθανότατα να γίνει γνωστό με την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο για να εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά, θα προβλέπονται μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές για επενδύσει στο Χρηματιστήριο.
Η ΕXΑΕ βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας, τα οποία θα λειτουργήσουν πως όφελος της κεφαλαιαγοράς.
Ήδη πρώτο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπως η κατάργηση της φορολογίας 15% επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων, η μείωση του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών στο ΧΑ από το 0,15% στο 0,1% και η εξίσωση του ελάχιστου ορίου επενδύσεων μεταξύ μετοχών και ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές μέσα από την ΕΧΑΕ ακόμα και η μείωση του συντελεστή στις πωλήσεις των μετοχών, κάτι που δεν ισχύει σε κανένα άλλο χρηματιστήριο του κόσμου, μπορεί να φέρει διπλάσιο τζίρο από τον σημερινό.
Το θέμα αυτό, της φορολογίας, αποτελεί την μόνιμη «μουρμούρα» των ξένων θεσμικών στα roadshows που συμμετέχει η διοίκηση της ΕΧΑΕ τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την παρουσίαση του νέου CEO της ΕΧΑΕ κ. Κοντόπουλου την περασμένη Πέμπτη, σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης βρίσκεται ο διάλογος με την κυβέρνηση για μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως:
- Η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων με στόχο την αύξηση της αποταμίευσης μέσω μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδύσεων.
- Τα κίνητρα θα αφορούν τόσο τους νέους μέσα από τη δημιουργία «ειδικών αποταμιευτικών λογαριασμών» όσο και τους μεγαλύτερους μέσα από τη δημιουργία ενός «επενδυτικού κουμπαρά».
- Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει επίσης στο τραπέζι πρόταση για φοροαπαλλαγή για κάθε χίλια ευρώ που θα τοποθετούν για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο νέοι, ηλικίας κάτω των 40 ετών, μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αγορά του Λονδίνου
- Η θέσπιση κινήτρων για την εισαγωγή εταιρειών τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Αυτό που φαίνεται να συζητείται στην παρούσα φάση είναι ο προνομιακός τρόπος απόσβεσης των εξόδων εκείνων που σχετίζονται με την εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο, ιδιαίτερα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται (π.χ. δαπάνες για τήρηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, κ.λπ.).
Η εκμετάλλευση των ακινήτων του ΕΦΚΑ μέσα του θεσμού των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), οι οποίες εκ του νόμου εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο και καρπώνονται φορολογικά οφέλη.
Η στήριξη από την Πολιτεία της ανάπτυξης του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να δημιουργηθούν πρόσθετοι επενδυτικοί-αποταμιευτικοί κεφαλαιακοί πόροι στη χώρα.
Πολιτική της ΕXΑΕ φαίνεται να είναι όχι απλά η υποβολή γενικόλογων αιτημάτων προς την κυβέρνηση, αλλά η κατάλληλη επεξεργασία και στήριξή τους, όπως επίσης και η διαμόρφωση ενός τέτοιου περιεχομένου σε αυτές προκειμένου να έχουν σαφείς πιθανότητες αποδοχής και υιοθέτησης στην παρούσα συγκυρία.
Διαβάστε επίσης
Γιάννος Κοντόπουλος: «Αν δεν φέρω μία εταιρεία στο Χρηματιστήριο, θα έχω αποτύχει»