Την Δευτέρα 22 Μαΐου μία μέρα μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής με ποσοστό 41%, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) έκλεινε στις 17.19 με κέρδη 6,09%, στις 1.201,32 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς τότε άγγιζε τα 81,9 δισ. ευρώ.

Τέσσερις μήνες μετά, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 1.200 μονάδες και πτώση 2,24% και με τις τράπεζες να σημειώνουν βουτιά 3,6%, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε σχεδόν 800 εκατ. ευρώ πιο κάτω, στα 81,1 εκατ. ευρώ.

Έστω και κατά μία μονάδα, η αγορά βρίσκεται πιο κάτω από την μέρα που το Χρηματιστήριο πανηγύρισε την εντυπωσιακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές της Κυριακής της 21ης Μαΐου, οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ειδικά οι τράπεζες, στοίχιζαν στο ταμπλό, σχεδόν όσο σήμερα.

Στα 5,32 ευρώ έκλεισε χθες η Εθνική, όταν στις 19/5 στοίχιζε 5,36, στο 1,28 βρέθηκε χθες η Alpha Bank, όταν την επίμαχη ημερομηνία διαπραγματευόταν στο 1,20, στα 26,40 ευρώ χθες η Coca Cola από περίπου 29 ευρώ τον Μάιο, στο 1,45 η Eurobank από 1,44 τότε, στα 13,29 ο ΟΤΕ από 13,85 τότε.

Βεβαίως υπάρχουν και μετοχές που υπεραποδίδουν, όπως η Aegean που στις 19/5 βρισκόταν στα επίπεδα των 7 ευρώ και σήμερα στα 10,90, ή ο Μυτιληναίος από τα 27,38 ευρώ στα 35,20 ευρώ.

Το διάστημα αυτό έγιναν πολλά στην Ελλάδα.

Ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με πυρκαγιές στην καρδιά της τουριστικής σεζόν σε περιοχές και νησιά που συνεισφέρουν στο τουριστικό ΑΕΠ, όπως η Ρόδος, ή ασταμάτητη πυρκαγιά σε Πάρνηθα και Έβρο ή οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Σχετικά ή άσχετα από το Χρηματιστήριο, η Eurobank σε ανάλυσή της κάνει λόγο για μικρή επίπτωση στο ΑΕΠ, όπως και ότι πρόσκαιρη θα είναι η επίπτωση στον πληθωρισμό από τα προϊόντα που παράγονταν στη Θεσσαλία, λόγω έλλειψης που θα δημιουργηθεί τραβώντας ανοδικά τις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση το αφήγημα θέλει να μην έχει τραυματιστεί εντελώς ή θανάσιμα η τάση στην αγορά.

Οι 1.132 μονάδες, τα επίπεδα της αγοράς πριν από τη σαρωτική νίκη της Ν.Δ., αποτελούν τη γραμμή άμυνας.

Οι πωλητές το τελευταίο διάστημα επιβεβαίωσαν το ρητό που λέει «αγόρασε στην προσδοκία, πούλα στην είδηση». Ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο, τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη αναμέτρηση (του Ιουνίου) ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτή ήρθε στους τρεις μήνες από την ημέρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός, ενώ στο μεσοδιάστημα η αγορά έγραψε σε υψηλά τις 1351 μονάδες. Οι αποδόσεις στις τράπεζες, είναι αλήθεια, ξεπέρασαν το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μετά τις 8 Σεπτεμβρίου που έγινε η αναβάθμιση της οικονομίας από την DBRS ξεκίνησαν και τα «προβλήματα» στο Χ.Α.

Σα να δόθηκε σύνθημα, μείωσης θέσεων στην ελληνική αγορά, σχολιάζουν χρηματιστές. Αυτό που συμβαίνει, όπως λέγεται, είναι, ότι funds, π.χ. το Ηellikon, που απολαμβάνουν αποδόσεις στην Πειραιώς που άγγιξαν και το 300% (σ.σ. μέση τιμή κτήσης για το 10% περί το 1 ευρώ αναφέρουν πληροφορίες), λογικό είναι να κατοχυρώνουν κέρδη, αλλά προκαλώντας αναταράξεις στο υπόλοιπο ταμπλό.

Το ίδιο, όπως λέγεται, συμβαίνει και με funds που είχαν μπει από την αρχή της χρονιάς σε ΕΤΕ, Alpha και Eurobank.

Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει μπροστά του την μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ από τις τράπεζες, με την αρχή να γίνεται από την Eurobank (στην περίπτωση της τράπεζας έχει αποφασιστεί το buy back των μετοχών για το 1,4% που κατέχει το Ταμείο με ανώτατη τιμή το 1,90 ευρώ και κατώτατη το 1,10), ενώ σταδιακά αναμένεται να πάρουν σειρά και οι υπόλοιπες.

Εφόσον προκρίνεται το placement, όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές, έχει ξεκινήσει διαδικασία δημιουργίας ρευστότητας. Η οποία, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, η κατεύθυνσή της στην αγορά και πάλι, δεν αποκλείεται να συμβεί όταν θα έρθει η δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πιθανότατα από την S&P τον Οκτώβριο ή την Fitch τον Δεκέμβριο.

Αλλά, τότε θα μιλάμε για το «παραδοσιακό» year’s end rally, που συμβαίνει στις αγορές λίγο πριν από την αλλαγή κάθε έτους, αυτή τη φορά όμως, με την προσδοκία, χωρίς άλλη αύξηση επιτοκίων και τιμές ενέργειας στα ύψη.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Τι προβληματίζει τους επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan – Citi: Νέα ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Αυξάνουν τις τιμές στόχους

Διπλή αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες από Fitch και Moody’s