Μια άλλη, ξεχωριστή μέρα ξημερώνει σήμερα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ένας αναγνωρισμένος οίκος αξιολόγησης, ο FTSE, που είχε πετάξει έξω την αγορά μας κατά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, την επαναφέρει σε λίστα παρακολούθησης για να την κατατάξει πάλι στα ώριμα χρηματιστήρια.

1

Ένα νέο που μοιραία οδηγεί σε αλλαγή πίστας την αγορά μας και ουσιαστικά διαμορφώνει τις συνθήκες για μία διαφορετικού τύπου αγορά που έχει αφήσει πίσω της ανεπιστρεπτί, την εποχή των capital controls και του κλειστού χρηματιστηρίου για 45 μέρες το καλοκαίρι του 2015, την Folli Follie και το σκάνδαλο μεγατόνων, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που όλες πέρασαν μέσα από το ταμπλό, ότι δηλαδή δεν θέλουν να θυμούνται οι Έλληνες επενδυτές.

Η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις για την απόκτηση του καθεστώτος Αναπτυγμένης Αγοράς:

• τα είκοσι δύο κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
• τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης της αγοράς και πλήθους τίτλων, με βάση τα στοιχεία από το κλείσιμο στις 28 Ιουνίου 2024, και
• έχει βαθμολογία σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI) «Υψηλό».

Η Ελλάδα διατηρεί αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «κερδοσκοπική» με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τους τρεις κύριους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Απαιτείται αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας βαθμού «Επενδύσεις», με προοπτική που δεν βαθμολογείται ως «αρνητική» για μια αναταξινόμηση στην κατάσταση ανεπτυγμένης αγοράς.

Κατά συνέπεια, μετά τις συστάσεις που έλαβε από τις αρμόδιες επιτροπές το Συμβούλιο του δείκτη FTSE Russell αποφάσισε να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης ως μέρος της ετήσιας ανασκόπησης των αγορών μετοχών του Σεπτεμβρίου 2024 για πιθανή αναταξινόμηση από το καθεστώς «Προηγμένης Αναδυόμενης» σε «Αναπτυσσόμενη Αγορά».

Και βεβαίως, είναι γεγονός παρά την κριτική που δέχτηκε ο Γιάννος Κοντόπουλος, η αθόρυβη δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα, ειδικά μετά το “όχι” στο watch list του MSCI τον περασμένο Ιούνιο, για να κάνει το βήμα όμως, ο S&P στο τέλος του περασμένου Ιουλίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν η μόνη αγορά από τα χρηματιστήρια της ζώνης του ευρώ που θεωρείται από το 2013 αναδυόμενο, με βασικότερη αιτία τη μεγάλη πτώση του όγκου συναλλαγών, με τη ρευστότητα της αγοράς να μειώνεται, απότοκο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Συναλλαγές 30 και 40 εκατ. ευρώ την περίοδο εκείνη, ήταν μέσα στο πρόγραμμα.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση

Όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέλθει στις ώριμες αγορές διεκδικεί μερίδιο από τα active funds, τα οποία επενδύουν 10 τρισ. δολ. και από τα passive funds που επενδύουν 2 τρισ. δολ!

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Axia Research αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας IG είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ενεργές ροές, ενώ το στάτους των αναπτυγμένων αγορών είναι πιο σχετικό για τις ροές των funds που παρακολουθούν δείκτες (indexed funds, κυρίως ETF).

Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) εξακολουθεί να μην είναι indexed, αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των κεφαλαίων μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και όχι στο καθεστώς των αναπτυγμένων αγορών. Επίσης, τα παθητικά κεφάλαια που συνδέονται με το καθεστώς των αναπτυγμένων αγορών αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ, δηλαδή είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα. Ως εκ τούτου, τονίζει η Axia, η επενδυτική βαθμίδα είναι αυτή που φέρνει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών στο Χ.Α.

440 εκατ. ευρώ βγήκαν από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο από το Χ.Α.

Αν τον Απρίλιο το pick των εισροών για φέτος από το εξωτερικό ανερχόταν στα 737 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 297 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι ξένοι έχουν πουλήσει περί τα 440 εκατ. ευρώ και παραμένουν σταθερά πωλητές εδώ και 5 μήνες! Πολλοί συνδέουν την εξέλιξη αυτή με την έξοδο των hedge funds από την αγορά

Εντός των επόμενων 24άρων μηνών

Πάντως, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προοπτική της αναβάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Αναπτυγμένες Αγορές, εντός τουλάχιστον των επόμενων 24 μηνών, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τοποθετήσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, από τα passive index funds που προσαρμόζουν τις επενδύσεις τους με τους βασικούς δείκτες, που εκπροσωπούν 60 τρισ. δολ.!

Σε 8 μήνες η επόμενη αξιολόγηση

Πάντως η JP Morgan αναφέρεται στο γεγονός όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε το 2001 και το ενδιαφέρον για την αγορά έπεσε κατακόρυφα και αναρωτάται εάν κάτι τέτοιο συμβεί και στην επόμενη αναβάθμιση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ο κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές.

Το 70% των funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται σε 8 μήνες καθιστώντας την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI κρίσιμο παράγοντα στην αξιολόγηση των κριτηρίων για τη μετάβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο υπουργός Β… που αγόρασε σπίτι 1,1 εκατ. στα Ανάκτορα – Οργή Μητσοτάκη (όλο το συμβόλαιο αγοραπωλησίας)