• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Εκτόξευση στις 872 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, σε υψηλό 3 ετών!


    Εντυπωσιακή άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη (δείτε εδώ τις μετοχές από το mononews.gr) στη Λεωφόρο Αθηνών να εκτοξεύεται πάνω από τις 870 μονάδες και τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή άνοδο στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από την συνεδρίαση της  27ης Φεβρουαρίου του 2015.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τα νέα από την αγορά ομολόγων, όπου η υποχώρηση της απόδοσης του 2ετούς ομολόγου αγγίζει τα επίπεδα ιστορικών χαμηλών, τη συμφωνία στο Eurogroup αλλά και την  έκθεση του οίκου Fitch για την προοπτική των ελληνικών τραπεζών.  Παράλληλα η αγορά είδε με ενθουσιασμό την επιτυχία της ΤΙΤΑΝ που κατάφερε και σήκωσε 110 εκατ. ευρώ από τις αγορές.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 872,00 μονάδες. Ο Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 861,57 μονάδων (+0,40%) και 872 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 60,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5 εκατ. τεμάχια.

    ΤΙΤΑΝ
    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,69%, στις 2.239,34 μονάδες, ενώ στο +0,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.365,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,26% στις 983,77 μονάδες. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+3,59%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,49%) και των Τραπεζών (+2,26%), ενώ απώλειες σημείωσε μόνο ο δείκτης της Τεχνολογίας (-0,58%).

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews που καταγράφει τις μεταβολές στην περιουσία βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών, ο John Paulson κατάφερε να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας, με 10,1 εκ. ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε ο Θεόδωρος Φέσσας που είδε τις απώλειες του να ανέρχονται σε 3,3 εκατ. ευρώ.

    Paulson
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπόδοσε η μετοχή του Σαράντη, η οποία έκλεισε στο +6,29%, την ώρα που η ΔΕΗ έκλεινε για μια ακόμα φορά με εντυπωσιακή άνοδο στο +4,08%. Στο +3,59% ο ΟΤΕ, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές της Εθνική, των ΕΧΑΕ, της Πειραιώς, του Μυτιληναίου και της Alpha Bank με άνοδο άνω του 2%.

    Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν μόνο οι  Λάμδα και η Τέρνα Ενεργειακή, με πτώση -0,14% και 1,13%, αντίστοιχα.

    Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Alpha Bank, διακινώντας 22.017.380 και 8.255.137 μετοχές, αντιστοίχως.

    Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 16,834 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 12,735 εκατ. ευρώ.

    Ανοδικά κινήθηκαν 71 μετοχές, 53 πτωτικά και 28 παρέμειναν σταθερές.

    Ελληνικά ομόλογα: Ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις 2ετών και 5ετών! 

    Η επιτυχία της ΤΙΤΑΝ και  η  πρόσφατη αναβάθμιση από την S&P, οδήγησε τα ελληνικά ομόλογα σε νέα ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ξανά!

    Συγκεκριμένα η απόδοση του ελληνικού διετούς κινήθηκε το μεσημέρι στο 1,211%, χαμηλότερα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα η απόδοση του ελληνικού πενταετούς βρίσκεται στο 2,73%, επίπεδο που επίσης αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Υποχωρεί και το ελληνικό δεκαετές στο 3,79%.

    Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΟΔΔΗΧ φέρεται να προετοιμάζει τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, πιθανότατα με έκδοση επταετούς τίτλου, ενώ και η Alpha Bank προωθεί την έκδοση καλυμμένου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Μόλις χθες η Τιτάν προχώρησε σε έκδοση ομολόγου, προγραμματίζοντας αρχικά να αντλήσει 50 εκατ. ευρώ αλλά εντέλει σήκωσε από την αγορά 100 εκατ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο (2,375%).

    Χθες και επίσημα έγινε γνωστό ότι ξεκινά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, με το EwG να αναλαμβάνει τη συζήτηση για τον μηχανισμό σύνδεσης ανάπτυξης-χρέους.

    Ταυτόχρονα η απόδοση του πορτογαλικού τίτλου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015 και του ισπανικού σε χαμηλό επτά μηνών, με τις διαθέσεις των επενδυτών έναντι των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας να βελτιώνονται, τόσο μετά την αναβάθμιση της Ισπανίας από τη Fitch όσο και λόγω της αισιοδοξίας για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία.

    Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,54%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,88%, του πορτογαλικού στο 1,65% και του ισπανικού στο 1,35%.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σηματοδοτεί η σημερινή άνοδος των μετοχών στο XA

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Γιατί οι ξένοι αγοράζουν ελληνικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ