Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Επιστροφή για τον γενικό δείκτη στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου και για τις μετοχές σε πολυετή ή ιστορικά χαμηλά.
Εκεί οδηγήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αγορά εξαιτίας των ανησυχιών γύρω από τις μετοχικές εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και, βεβαίως, τα επιβαρυμένα στοιχεία του προϋπολογισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με τραγικές απώλειες 2,67%, στις 595,97 μονάδες, επίπεδα που συνιστούν χαμηλό πέντε μηνών. Ο γενικός δείκτης έφτασε να χάνει και πιο πολύ, πάνω από 3%, με χαμηλό ημέρας στις 591 μονάδες. Βυθίστηκε σε ποσοστό πάνω από 24% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς γράφοντας νέο χαμηλό, στα 0,718 ευρώ, με όγκο πάνω από 11,480 εκατ. τεμάχια. Κι αυτό όχι γιατί δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που μαστίζει την τράπεζα και σήμερα ήταν το «νούμερο 1» θέμα προς συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία, αλλά γιατί αποτελεί ένα σύνθετο θέμα που πλέον αγγίζει και την κυβέρνηση η οποία δεν έχει και λίγα να ασχοληθεί. Με ελληνοτουρκικό, COVID 19 και επιπτώσεις στην οικονομία, με το έλλειμμα να αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ τον Σεπτέμβριο, κυβέρνηση και ΤΧΣ καλούνται να αποφασίσουν για την πρόταση Μυστακίδη (5,5%), Paulson (9%) και Bienville Capital (5,5%) που αφορά στο να αναλάβουν την κάλυψη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της τράπεζας.
Το ΤΧΣ έχει σήμερα συμμετοχή στην Πειραιώς 26,5%, η οποία αποτιμάται στα 2 δισ. ευρώ μέσω των CoCos στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης προ 5ετίας. Που σημαίνει ότι η συμμετοχή του κατέρχεται σε αξία κάτω από το 1,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα CoCos.
Το κουβάρι περιπλέκεται μετά την επιστολή της Πειραιώς να πληρώσει τα CoCos με μετρητά, κάτι που σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά θα αφαιρεθούν από τα ταμεία, πράγμα επικίνδυνο σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς για την οικονομική ευρωστία της τράπεζας. Αν δεν πληρωθούν τα CoCos θα μετατραπούν σε μετοχές τις οποίες θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή του. Η μετοχή οδηγήθηκε ενδοσυνεδριακά κάτω και από τα 0,70 ευρώ.
Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και στα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά, με την Alpha να κινείται στη σφαίρα νέων χαμηλών στα 0,46 ευρώ, με πτώση σχεδόν 7,1%. Ποσοστό πτώσης 6,38% για την Eurobank, στα 0,302 ευρώ και 4,6% οι απώλειες για την ΕΤΕ, στα 0,942. Ο κλάδος υποχώρησε κατά… 8,32%!
Κι ενώ συμβαίνει αυτό από την μία, οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, με τον προϋπολογισμό, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, να εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα άνω των 7 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής χθες, είπε ότι τα στοιχεία για την ύφεση στο γ’ 3μηνο δεν θα είναι ευχάριστα.
Περιορισμός απωλειών για την Βιοχάλκο, αφού εκεί που υποχωρούσε πάνω από 6%, έκλεισε με απώλειες σχεδόν 3,5% στα 2,60 ευρώ, 6,1% για την Ελλάκτωρ, στο 1,436 ευρώ, εν αναμονή μετοχικών ανακατατάξεων, βουτιά πάνω από 2% (ενώ υποχωρούσε πάνω από 4%) για τα ΕΛΠΕ και 3,2% για την Μότορ Όιλ, στα 8,32 ευρώ, σχεδόν 1,8% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο και 3,7% για τον ΟΠΑΠ. Αναλαμπή για τον ΟΤΕ που βρέθηκε λίγο πάνω από τα 12 ευρώ, αλλά το κακό κλίμα γύρισε το «χαρτί» στα 11,92.
Πτώση για 78 χαρτιά και άνοδος για… 15, με τον τζίρο στα 69,13 εκατ. ευρώ και 11,59 εκατ. πακέτα. 2,5 εκατ. τεμάχια έχουν διακινηθεί μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών στην Alpha, 600 χιλιάδες μέσω δύο πακέτων στον ΟΤΕ, 214 χιλιάδες με δύο πακέτα στην Jumbo και 60 χιλιάδες στην ΜΟΗ.