ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακολούθησε ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, που έφεραν το βασικό και συνάμα πιο αναγνωρίσιμο δείκτη στα επίπεδα των 915,05 μονάδων. Με βραχυπρόθεσμες απώλειες 1,52%. Μικρές μεν, αλλά απώλειες.
Ανάλογους φόβους στην αναμέτρηση με τα υψηλά , είχε παρουσιάσει η αγορά και στα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Όταν είχε βρεθεί τότε στις 927,29 μονάδες, για να οπισθοχωρήσει στη συνέχεια μέχρι τις 813,16, στις 19 Ιουλίου. Έπειτα από μια σημαντική διόρθωση της τάξεως του 12,3%.
Προ της πανδημίας το χρηματιστήριο της Αθήνας είχε φτάσει (στις 24 Ιανουαρίου του 2020) μέχρι τις 948,64 μονάδες, όπου και πάλι είχε κάνει στάση. Βυθιζόμενο στη συνέχεια, μέσα σε συνθήκες επενδυτικού πανικού, στις 484,4 μονάδες.
Για τη νέα εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα, το ανοικτό ερώτημα είναι το αν και κατά πόσο οι αγοραστές θα ξαναπάρουν τα ηνία. Δίνοντας τα απαραίτητα «καύσιμα» στα δεικτοβαρή «χαρτιά», προκειμένου να ανανεωθεί το «στοίχημα» για την υπέρβαση των 1.000. Κάτι που έχει να συμβεί από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014.
Εκ των πραγμάτων η ΔΕΗ και οι τραπεζικές μετοχές, εμφανίζονται να έχουν…ρυθμιστικό ρόλο στο πώς θα διαμορφωθεί η τάση στη χρηματιστηριακή αγορά. Που κατά τα άλλα δείχνει να είναι βαθιά διχασμένη ώς προς τις αποδόσεις που καταγράφουν οι μικρές εταιρείες, έναντι των μεγαλύτερων.
Τι καλείται να «διαβάσει» από σήμερα η αγορά
Για μεν τη ΔΕΗ, η αγορά θα «διαβάσει» σήμερα με το δικό της τρόπο τις εξελίξεις που σηματοδοτούνται μετά από την υποβολή προσφορών από 4 μεγάλους διεθνείς «παίκτες», για την εξαγορά του 49% του Διαχειριστή Ενέργειας ( ΔΕΔΔΗΕ). Την περασμένη βδομάδα η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε οριακά (κατά 0,30%), ενώ σε χρονικό διάστημα ενός μηνός έχει ανέβει 11,2% και …137,8% σε ορίζοντα 12μηνου.
Στο «μέτωπο» των τραπεζών η Eurobank ( που άνοιξε το κεφαλαίο της επιστροφής στη διανομή μερισμάτων) έκανε το +6,8% την εβδομάδα που πέρασε. Ακολουθούμενη από την Εθνική (+3,8%) και την Alpha Bank (+0,43%) για την οποία η Bank of America δίνει τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ, που είναι 24,5% πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης. Στον αντίποδα βρέθηκε η Πειραιώς που έγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,42%.
Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα 6μηνου, οι τράπεζες έχουν κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, έχοντας αναβαθμίσει τα ποιοτικά στοιχεία των οικονομικών τους επιδόσεων. Γεγονός που μπορεί να κινητοποιήσει και το αγοραστικό ενδιαφέρον, από την πλευρά των ξένων Fund.
Αν αυτό συμβεί και παράλληλα εκτονωθούν οι πιέσεις στον ΟΤΕ που έχασε 4,8% την περασμένη βδομάδα, τότε και η εν γένει συμπεριφορά της αγοράς θα είναι σε θέση να δείξει ουσιώδη σημάδια βελτίωσης.
ΑΕΠ και το «πακέτο» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στο προσκήνιο
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι θετικά για την αγορά αναμένεται να λειτουργήσουν τόσο τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, όσο και η εικόνα που υπάρχει για την πορεία του τουρισμού. Στην οποία δίνουν μεγάλη βάση οι διαχειριστές των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Παράλληλα βέβαια το «πακέτο» Μητσοτάκη που θα ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, αναμένεται να έχει κι εκείνο θετικό απόηχο στο χρηματιστήριο, καθώς πέραν των άλλων θα επιβεβαιώνει τη φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική πολιτική της κυβέρνηση. Μένει βέβαια και ο παράγοντας των deals που μπορεί κι εκείνος να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο. Από το λείπουν φυσικά τα «αγκάθια» και οι προβληματισμοί. Διότι στο μέν ζήτημα της πανδημίας η κατάσταση χειροτερεύει με άδηλες συνέπειες, ενώ στο αμιγές πεδίο της αγοράς είναι ολοφάνερο ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όποιους τοποθετούνται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, είναι να ξεκινήσει μια βαθιά διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια…
Όλα αυτά όταν ο ελληνικός «ναός» του χρήματος έχει προσφέρει περί τα 10 δις υπεραξίες από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Με το 83% των μετοχών να καταγράφει κέρδη, έναντι του 17% που είναι όσες έχουν πτώση.
Αποδόσεις δύο «ταχυτήτων» για μικρούς και μεγάλους
Στην πρώτη ταχύτητα των αποδόσεων και επί συνόλου 144 τίτλων, είναι οι 76. Δηλαδή οι 21 μετοχές εταιρειών που είναι στο υψηλού επενδυτικού ρίσκου καθεστώς της επιτήρησης, και οι άλλες 55 των οποίων η τρέχουσα αγοραία χρηματιστηριακή αξία, είναι κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοση για όλες αυτές τις μετοχές είναι μέχρι τώρα στο 51,3%. Όταν ο Γενικός Δείκτης είναι στο + 13,1% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό και συνάμα εντυπωσιακό ότι για τα 21 «χαρτιά» της επιτήρησης η μέση απόδοση εκτοξεύεται στο…72,9%. Καθώς μόνο 3 από τις επιτηρούμενες μετοχές έχουν πτώση και οι υπόλοιπες 18 άνοδο, που φτάνει μέχρι το 189% για την Ιντραλότ. Ενώ άλλοι 5 τίτλοι έχουν κέρδη άνω του 100%.
Στη απέναντι όχθη οι μετοχές των εταιρειών που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 50 εκατ. ευρώ ( και μέχρι τα…11,3 δις της πρώτης Coca Cola) είναι 67 συνολικά. Χωρίς την Πειραιώς, που λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ΑΜΚ, η αναπροσαρμοσμένη τιμή της είναι στο -93,5% από την αρχή τους έτους.
Για τις 67 αυτές μετοχές η μέση απόδοση διαμορφώνεται στο 26,8% που είναι μέν σχεδόν διπλάσια από εκείνη του Γενικού Δείκτη, αλλά σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα πολύ μικρά «χαρτιά».
Τα «λόμπι» και οι …νεοκερδισμένοι
Δείγμα εμφανές ότι ένα τμήμα του επενδυτικού κοινού, που σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν αφορά Έλληνες ιδιώτες- είτε μεμονωμένους είτε με τη μορφή των «λόμπι»- έχουν στρέψει την προσοχή τους στα μικρά και πιο «ευέλικτα χαρτιά». Με συγκριτικά χαμηλό κόστος συμμετοχής και με τις αποδόσεις να είναι ευθέως ανάλογες του υψηλού ρίσκου. Η λογική λέει ότι όταν παραφουσκώνουν οι «περιφερειακές» μετοχές, τότε σηματοδοτείται και η γενικότερη αντίστροφη μέτρηση για το χρηματιστήριο.
Παρά ταύτα οι «ακρότητες» φαίνεται να είναι ακόμη περιορισμένες, σε μια αγορά που ναι μεν έχει μικρό «βάθος» επιλογών, αλλά διαθέτει και σημαντικές εταιρείες με πολλά υποσχόμενα θεμελιώδη μεγέθη. Στις οποίες μπορεί να τοποθετηθεί κάποιος χωρίς να κινδυνεύει να βρεί κλειστή και να ποδοπατηθεί στην πόρτα της εξόδου…
Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική αγορά έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό πυρήνα…νεοκερδισμένων, των οποίων οι κεκτημένες αποδόσεις δεν απεικονίζονται ορθολογικά από τα στοιχεία του ( αναπόφευκτα τραπεζοκεντρικού) Γενικού Δείκτη. Ακόμη και η συμμετοχή στις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου, έχει αποφέρει πολύ αξιόλογες αποδόσεις για όσους συμμετείχαν. Στην Ελλάκτωρ και σε σύγκριση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, η τωρινή τους αποτίμηση είναι…64,4% πιο πάνω. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα κέρδη που έχουν αποφέρει τα νέα «χαρτιά» της Aegean, καθώς αυτά φτάνουν τώρα στο 67,8%. Στην Πειραιώς η τιμή είναι 20,7% πιο πάνω από εκείνη της ΑΜΚ, ενώ στο +16,5% είναι η αντίστοιχη επίδοση για την Αlpha Bank.
Διαβάστε επίσης
-
ΔΕΔΔΗΕ: Μεγάλες προσδοκίες για το τίμημα φέρνουν οι δεσμευτικές των 4 funds
-
BofA για Alpha Bank: Kαλό στόρυ ανάκαμψης, ‘buy’ με τιμή στόχο τα 1,45 ευρώ
-
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων στο Ρετσινόλακκο Ευβοίας
- Eurobank: Σε ένα εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης το νέο κέντρο private banking
- Φοροδιαφυγή: Mείωση φόρων φέρνουν τα υπερέσοδα – Οι προτεραιότητες της επόμενης 3ετίας
- Υπουργείο Εργασίας: Ευρύ πλέγμα δράσεων για υγεία και ασφάλεια – Καραγκούνης: Έμφαση στην πρόληψη ατυχημάτων