Από τις 15 πρώτες συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο το 2025, περισσότερες από τις μισές, η αγορά συζητάει και ένα deal ή μία επιχειρηματική εξέλιξη.

Η αξία τους μέχρι στιγμή ανέρχεται στα 576 εκατ. ευρώ.

1

Όλες δε, και στις 15 συνεδριάσεις, το ενδιαφέρον μονοπωλούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ή placement ή δημόσιες προτάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είναι προφανές ότι το 2025 μπήκε με φόρα για την αγορά, με τις συναλλαγές να έχουν αυξηθεί στο Χρηματιστήριο πάνω από 30% σε ημερήσια βάση σε σχέση με πέρσι και ο γενικός δείκτης να αναμετράται καθημερινά πια, με νέα υψηλά 14άρων ετών.

Όλα αυτά, ενώ τρέχουν οι αξιολογήσεις για επιστροφή του Χ.Α. στα ώριμα Χρηματιστήριο (watch list από FTSE και S&P, ενώ εκκρεμεί αντίστοιχη απόφαση από τον MSCI, πιθανότατα τον ερχόμενο Ιούνιο) και η χώρα έχει λάβει επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης με εξαίρεση προς το παρόν μόνο την Moody’s.

H S&P γράφει ότι η Ελλάδα αποτελεί «ανερχόμενο αστέρι» στην και η JP Morgan αναβαθμίζει τη χώρα δίνοντας σύσταση υπεραπόδοσης από ουδέτερη πριν, ενώ η ING αναφέρει σε έκθεσή της ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει φέτος αλλά και το 2026.

Η δε UBS προβλέπει ανάπτυξη για τη χώρα 2,8%, όταν η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση και έχει μπροστά της εκλογές και ανοιχτό διάστημα μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, με τα άλματα στην οικονομία και το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, ευνοούνται αυξήσεις κεφαλαίου και deals, τα οποία σε κάθε περίπτωση περνούν μέσα από το Χ.Α. και έχουν πλήρη αποτύπωση στις τιμές των μετοχών.

Αναλυτικότερα, δεν είναι τυχαίο ότι για το placement της Eurobank από την Fairfax για το 2,2% του μετοχικού κεφαλαίου ή για 80 εκατ. μετοχές που έγινε στα 2,33 ευρώ, μαζεύτηκαν προσφορές σχεδόν… μισού δις. ευρώ! Βεβαίως, η Fairfax έλαβε τα 186 εκατ. ευρώ (καθαρά τα 112 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθεί  το κόστος κτήσης των μετοχών περί τα 0,92 ευρώ, με την απορρόφηση της Grivalia το 2019).

Χθες ανακοινώθηκε το καλά σχεδιασμένο από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, deal εξαγοράς του Μπάρμπα Στάθη, από την Ideal.

Το ύψος του deal ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Μία βασική παράμετρος των τελευταίων ημερών στο Χ.Α. είναι ότι κάθε επιχειρηματική κίνηση γίνεται με λεφτά.

Μετρητά.

Κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρόσφατα, αφού τυχόν εξαγορές ή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου λάμβαναν χώρα με εισφορά σε είδος ή με ανταλλαγή μετοχών.

Πλέον, η λογική είναι show me the money «και το συζητάμε».

Deal είχαμε χθες (σ.σ. πριν την ανακοίνωση της Ιντεάλ για τον Μπάρμπα Στάθη, δηλαδή δύο σε μία μέρα) και για την Lavipharm από τον Τηλέμαχο Λαβίδα που πριν από δυόμιση χρόνια ανέλαβε μία παραπαίουσα εταιρεία και σήμερα όχι μόνο έχει σταθεί στα πόδια της και εκπληρώνει ότι έχει υποσχεθεί στους μετόχους του, αλλά κάνει και παραπάνω.

Ανέλαβε τη διάθεση του αντισηπτικού Betadine σε 60 χώρες μετά από συμφωνία με την iNova Pharmaceuticals.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, όπως σχολιάζει η αγορά, βρίσκει τρόπους να αυξάνει τα EBITDA της εταιρείας του με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Cataprezan, Flazyl, Lonarid-Lonalgal, φαρμακευτική κάνναβη και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση με νέες ανακοινώσεις σύντομα.

Με μετρητά γίνεται και η δημόσια πρόταση των Γάλλων δισεκατομμυριούχων, της οικογένειας Ντρέιφους στον ΟΛΘ, με τιμή στα 27 ευρώ για το 21% του μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά.

Αν και στην πράξη μπορεί να έχει ακυρωθεί μετά το ανέβασμα της τιμής από τον Ιβάν Σαββίδης με πράξεις άνω των 29,30 ευρώ, αλλά το μήνυμα είναι… deal και μάλιστα με χρήμα.

Αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και στην περίπτωση της Άκτωρ για 200 εκατ. ευρώ, όπως έγινε και πριν από λίγους μήνες, με μετρητά, και στην περίπτωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, που πλέον αποτελεί τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα της χώρας.

Με λεφτά έγινε και η αύξηση κεφαλαίου στην Alter Ego, η οποία είχε αδιαμφισβήτητη επιτυχία, καθώς καλύφθηκε σχεδόν 12 φορές κάτι που έχει να γίνει εδώ και 20 χρόνια.

Στοιχείο που δείχνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν φείδονται κεφαλαίων όταν πρόκειται για επενδυτικές ευκαιρίες.

Περίπου 300 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει η επένδυση του Μυτιληναίου (Metlen) στην παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου με τον όμιλο να βρίσκεται λίγο πριν από την ανακοίνωση και νέων επιχειρηματικών κινήσεων μέχρι το ά 10ήμερο του Φεβρουαρίου.

Τέλος, αύξηση κεφαλαίου με σκοπό την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο υλοποιεί και η Τιτάν για τη θυγατρική της στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης

ΑΧΙΑ για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Από τα πιο νέα και ελκυστικά χαρτοφυλάκια παραχωρήσεων

NBG Securities για Σαράντης: Ο νέος μετασχηματισμός οδηγεί σε νέα επίπεδα κερδοφορίας και αποτίμησης

Optima Bank για AVAX: Μαζικές αναβαθμίσεις κερδών από τις κατασκευές αυξάνουν την τιμή στόχο στα €3,03