Coca Cola και Μυτιληναίος, αλλά και Μότορ Όιλ, «επιστρατεύτηκαν» κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών για να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις και να μαζέψουν την αγορά από τις 820 μονάδες. Οι απώλειες πάνω από 1,6% για τον γενικό δείκτη, περιορίστηκαν στο κλείσιμο σε 0,90%, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά στις 896 μονάδες και συναλλαγές στα ίδια μέτρια επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες, στα 42,8 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τον δείκτη να χάνει το ψυχολογικό οχυρό των 550 μονάδων γνωρίζοντας απώλειες 3,41%.

Σημειωτέον, ότι η πτώση για τον δείκτη είχε περιοριστεί από την αρχή του χρόνου σε μόλις 1,5%.

Αυτός, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε πολλούς  traders στο να πάρουν τα κέρδη τους. Ο άλλος λόγος συνδέεται με την χρονοκαθυστέρηση και μεταχρονολογημένη αξιοποίηση των δηλώσεων του επικεφαλής του  SSM Αντρέα Ενρία.

Πριν από δύο ημέρες, ο Ενρία, μιλώντας σε διεθνές οικονομικό συνέδριο, ζήτησε από τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι ιδιαίτερα φειδωλές στα ανοίγματά τους και στις διανομές μερισμάτων, καθώς η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα ‘Ενρια, ζήτησε από όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, παρόλο που όπως είπε είναι εύρωστες,να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις δεδομένου ενός δύσκολου χειμώνα,

Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει άφθονα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υπερβολικά υψηλό ενεργειακό κόστος είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν μέρη του κλάδου.

Όπως  ήταν αναμενόμενο τα σχόλια αυτά δημιούργησαν ανησυχία καθώς η αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε μείωση των κερδών, και πιθανόν σε επαναξιολόγηση της μερισματικής πολιτικής από τις διοικήσεις των τραπεζών.

Πάντως πηγή του SSM που ρωτήθηκε από το mononews δεν επιβεβαίωσε το σενάριο “απαγόρευσης” διανομής μερίσματος από τις δύο ελληνικές τράπεζες.

Η μετοχή  της Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 υποχώρησε κατά 3,7%, στα 88 λεπτά με 5,5 εκατ. τεμάχια, η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87  σημείωσε απώλειες πάνω από 4%, στα 3,18 ευρώ, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 3%, στα 0,91 και η Πειραιώς κατέγραψε πτώση 2,2%, στο 1,15 ευρώ με 1,4 εκατ. τεμάχια.

Το άσχημο κλίμα στις τράπεζες, οι οποίες επηρεάζουν σε ποσοστό 25% τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη του Χ.Α., πέρασε και στα υπόλοιπα  blue chips. Στα θετικά της αγοράς η επιστροφή στα 9 ευρώ και η επιβεβαίωση της στήριξης αυτής για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 και ο περιορισμός των απωλειών για την Τέρνα Ενεργειακή σε 0,4%. Το buy back έπιασε τόπο στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 που από τα 5,12 ευρώ έκλεισε με μικρές απώλειες στα 5,22 και όγκο 587 χιλιάδων τεμαχίων.

Νέες απώλειες στα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 , παρά τον εταιρικό μετασχηματισμό, 2,48%, στα 6,28 ευρώ με 108 χιλιάδες τεμάχια. Σε αντίθετη ρότα η ΜΟΗ ΜΟΗ 1,86% 23,04 που αντέδρασε με 2,6% στα 16,14 ευρώ και 186 χιλιάδες κομμάτια.

Θετική μεταβολή για Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , αλλά και την Coca Cola ΕΕΕ 0,25% 32,40 , στα 21,91 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Wall Street: Ανοδικά οι δείκτες στο άνοιγμα πριν τις ανακοινώσεις της Fed