Μπορεί η κίνηση που έβγαλε χθες η αγορά να έμοιαζε ότι έγινε με το ζόρι, η προσέγγιση των 900 μονάδων, πλην όμως, θα πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα που θέλει τον δείκτη να σημειώνει μόλις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις από τις 19 Μαϊου και με κέρδη που αγγίζουν το 6%.
Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκε το rebalancing στις μετοχές που πλαισίωσαν τον MSCI με την είσοδο του Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0% 7,87 και από τα 400 εκατ. ευρώ τζίρο την περασμένη τρίτη πέσαμε χθες, αλλά και την περασμένη Παρασκευή ούτε καν στα 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους χρηματιστές, η εικόνα της αγοράς θα μπορούσε να προβληματίσει, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο, ειδικά όταν o S&P δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τις 4.160 μονάδες και ο Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης πάνω από τις 14.600 μονάδες.
Το Χ.Α. εξακολουθεί να παραμένει μία μικρή αγορά και έγκειται στις πρωτοβουλίες που θα κληθεί να αναλάβει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος για να αυξήσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή γύρω από τις ελληνικές μετοχές.
Τα στοιχεία του ά 3μήνου, μιας εταιρικής περιόδου που για πολλές εισηγμένες δεν είναι αντιπροσωπευτική, δείχνει ότι υπάρχει «δουλειά» και πως τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αν μη τι άλλο δείχνουν ανθεκτικότητα. Μπορεί το ά 3μήνου να μην είναι αντιπροσωπευτικό για εισηγμένες που ασχολούνται με τον τουρισμό, όπως η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 και η Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,34% 11,80 ,αλλά είναι αντιπροσωπευτικό για τις μεταλλουργικές (από την αύξηση στις τιμές των αποθεμάτων) ή τις εταιρείες πετρελαιοειδών , όπως αποκαλύφθηκε χθες από τον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της Μότορ Όιλ.
Αν η σημερινή συνεδρίαση έχει κομβικό χαρακτήρα, είναι γιατί αναμένονται τα στοιχεία για το ιτου ά 3μήνου στην Ελλάδα. Όσο πιο ψηλά είναι το μέγεθος που θα ανακοινωθεί, τόσο πιο ψηλά θα είναι και ο στόχος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος που οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θέλουν να αναπτύσσεται πάνω από 3% (σ.σ. 1,20% με βάση το κακό σενάριο της Eurobank).
Από εκεί και πέρα ο μήνας που τρέχει είναι καθοριστικός για μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες. Καλά ενημερωμένες πηγές δε, αναφέρουν ότι όσο πλησιάζει η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 , τόσο και θα ξεδιπλώνεται η κάθε λεπτομέρεια που θα αφορά στο deal με την Macquarie. Η γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου και ήδη η κεφαλαιοποίηση τείνει να διαμορφωθεί πάνω από τα 2,13 δις. ευρώ με τη μετοχή να διαπραγματεύεται πολύ κοντά στα ιστορικά της υψηλά (18,48, με 12,43 το χθεσινό κλείσιμο).
Για τις 27 Ιουνίου στο μεταξύ προγραμματίζεται η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 και μένει να φανεί αν μέχρι τότε θα έχει πάρει σάρκα και οστά το κυοφορούμενο deal με την BC Partners. Η χθεσινή αντίδραση της μετοχής 3,65% με περίπου 95 χιλιάδες κομμάτια αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει κάποια κινητικότητα.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας για τα παγωτά Δωδώνη, ενώ στην ενέργεια ακούγεται εντόνως το ενδιαφέρον η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 να αποκτήσει την Voltera του ομίλου Άβαξ.
Mέσα στον Ιούνιο δε, αναμένεται να τρέξει η δημόσια πρόταση στην Ελλάκτωρ με τη μετοχή να έχει ακινητοποιηθεί στο 1,69 ευρώ, μετά το deal με την Motor Oil ΜΟΗ 1,86% 23,04 που απέκτησε το 30% του κατασκευαστικού ομίλου, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στην Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ -0,78% 1,27 σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου και τους όρους που θα την διέπει.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Κόπωση στις 900 μονάδες, πρωταγωνιστές διυλιστήρια και Coca Cola