ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν η UBS αναθεωρεί την εκτίμησή της προς τα πάνω για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε 3%, όταν η πρόβλεψη είναι το πολύ 2% και σε χρονιά προεκλογική για τη χώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και οι επενδυτές δεν μπορούν να μείνουν απαθείς.
Κέρδη 19% γράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από την αρχή του χρόνου (με κίνηση στις 1.103 μονάδες) με τις αποδόσεις σε κάποιες μετοχές να ξεπερνούν ακόμα και το 250% ή το 50% για κάποιες από τις τραπεζικές.
Μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας η αγορά μετρούσε σωρευτικά μόλις 8 πτωτικές συνεδριάσεις επί συνόλου 32, όταν καμία άλλη αγορά στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να σημειώσει τέτοιες αποδόσεις.
Ποιοι είναι οι λόγοι που το Χ.Α. είναι τόσο hot φέτος; Μιλώντας με Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, η απάντηση βγαίνει αβίαστα: Πρώτον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι το απόλυτο φαβορί για τις εκλογές που έρχονται μέσα στην άνοιξη, την πλέον φιλοεπενδυτική κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας και μετά το σοκ των μνημονίων και της ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας. Τα περιθώρια για την αγορά είναι ακόμα σημαντικά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι το 2015, που έκλεισαν οι τράπεζες, η αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών –ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74– διαμορφωνόταν στα 13 δισ. ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ. Με το παράδειγμα αυτό, θέλουν να τονίσουν ότι τα περιθώρια ανόδου για τον κλάδο είναι σημαντικά έστω κι αν πρόκειται για μία απλή χρηματιστηριακή προσέγγιση επιπέδου κεφαλαιοποιήσεων.
Η κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι πρόσφατες μετρήσεις κοινής γνώμης έχει ασφαλή διαφορά από το δεύτερο κόμμα μεταξύ 5-8 ποσοστιαίων μονάδων και πάνω από 10 – 14 μονάδες προηγείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να οπλιστούν με ασφάλεια τα ξένα funds που πραγματοποιούν το 54% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών και έχουν εκτοξεύσει τις συναλλαγές πάνω από 120 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος παράγοντας που τα ξένα funds «αγαπούν Ελλάδα» σε αυτή τη συγκυρία είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η θετική αυτή εξέλιξη για την οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, δεν θα αργήσει να έρθει. Και μάλιστα θεωρούν κομβική περίοδο τον Απρίλιο, αφού τότε είναι η σειρά της S&P να μιλήσει, η οποία, όπως η Fitch και η Moody’s, κατατάσσει την Ελλάδα μία θέση πριν από την επενδυτική. Βεβαίως, προηγείται τον Μάρτιο ο χρησμός της καναδικής DBRS, για την οποία οι εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν να ακολουθεί των big three οίκων αξιολόγησης. Δηλαδή η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να «σκάσει» ως είδηση ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο. Ήδη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, αν και πάνω από 4,1%, διαμορφώνεται σε καλύτερα επίπεδα από τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο.
Ο πρόεδρος του Χ.Α. μάλιστα, ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, μιλώντας προσφάτως σε επενδυτικό συνέδριο, τόνισε ότι το Χ.Α. ήδη κινείται σε ρυθμούς αναβάθμισης της οικονομίας, αφού τα κεφάλαια που τοποθετούνται σπεύδουν να το κάνουν τέσσερις ή έξι μήνες πριν από το γεγονός.
Την ίδια ώρα, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο που όπως φαίνεται κινεί τα νήματα της ανόδου. Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, που θα αυξήσουν τα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων από τόκους, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που πέφτουν στην οικονομία, η αύξηση στα νέα δάνεια, αποτελούν καλά σημάδια κερδοφορίας και για το 2023.
Σε τιμές p/bv, οι ελληνικές τράπεζες κινούνται στις 0,8 φορές, αισθητά κάτω από τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη. Τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να μειώνονται, σε επίπεδα μικρότερα του 8%, σε ευθέως ανταγωνιστικά πλαίσια με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Από εκεί και πέρα κινητήριος μοχλός για την αγορά είναι τα deals. Ήδη υπάρχει μεγάλη προσμονή για την ευόδωση της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στη First Sentier. Ταυτόχρονα, νέα σχήματα και νέοι ενδιαφερόμενοι για την πώληση της Άκτωρ, θυγατρικής της κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ.
Το στοίχημα διάσωσης της Τράπεζας Αττικής με τη συμμετοχή των επιχειρηματιών Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, οδήγησε τις προηγούμενες μέρες σε παράλογη άνοδο της μετοχής. Πλην όμως, υπάρχει απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 450 εκατ. ευρώ.
Εν αναμονή τελεί η αγορά δε, για τη δημόσια πρόταση της Ιντρακόμ Συμμετοχών στην Κλουκίνας Λάππας, η οποία πρόκειται να μετονομαστεί σε Intracom Properties.
Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για αθρόες εντολές αγορών που έρχονται στο Χ.Α. μέσω Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan. Το καλό κλίμα πάντως, περνάει στους κόλπους και των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, δημιουργήθηκαν 1.141 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 747 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €1,82δις (2,82% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).
Οι φθηνές μετοχές
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 50 εισηγμένες, παρά την άνοδο διαθέτουν ελκυστικό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (ή ίδια κεφάλαια) με πολλές να διαπραγματεύονται ακόμα κάτω από τη μονάδα, δηλαδή η αποτίμηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα ίδια κεφάλαια. Ακόμα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εισηγμένων δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως οι αποτιμήσεις είναι ακριβές, εκτός και αν θεωρήσουν πως το 2023 τα κέρδη θα «βουλιάξουν», αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις στην παρούσα φάση.
Αντιθέτως τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί (Τιτάν, Μυτιληναίος, Coca Cola) οδηγούν τους αναλυτές σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω των εκτιμήσεων που έχουν δώσει.
Πολλές επίσης έχουν λίγο πάνω από τη μονάδα αλλά με την κερδοφορία που έχουν και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων πάλι δικαιολογούν υψηλότερο δείκτη.
Μέχρι τώρα μόνο η απότομη άνοδος της αγοράς, δικαιολογεί διόρθωση και όχι οι «υψηλές αποτιμήσεις», υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Το χρηματιστηριακό πάρτι έχει βελτιώσει τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 75 δισ. ευρώ, έχει εκτινάξει τις ημερήσιες συναλλαγές πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και έχει βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων.
Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τα τελευταία ελεγμένα στοιχεία, αυτά του πρώτου εξαμήνου 2022 το χαμηλότερο p/bv έχουν:
Χαϊδεμένος (0,28x), Δρομέας (0,45x) και ακολουθούν: Μύλοι Λούλη (0,47x), Έλαστρον (0,51x), Αφοί Κορδέλλου (0,54x), Τεχνική Ολυμπιακή (0,55x), Intracom (0,55x), Τζιρακιάν (0,6x), ΑΔΜΗΕ (0,61x), Μουζάκης (0,66x), Interlife (0,66x), ΕΥΑΘ (0,69x), Κλουκίνας-Λάππας (0,70x), Viohalco (0,72x), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (0,73x), ΔΕΗ (0,75x), Moda Bagno (0,76x), Λανακάμ (0,77x), BriQ (0,78x), Πλαστικά Θράκης (0,78x), Unibios (0,80x), Βογιατζόγλου (0,80x), Κυριακούλης (0,80x), Premia (0,81x), Alpha Αστικά Ακίνητα (0,83x), Τιτάν (0,84x), Λογισμός (0,84x), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (0,84x), Intercontinental International (0,86x), Ελινόιλ (0,86x), ΕΛΠΕ (0,88x), Εβροφάρμα (0,91x), ΕΥΔΑΠ (0,92x), AS Company (0,94x), Lamda (0,98x), Centric (0,99x), Έλτον (0,99x), EKTEΡ (1x), Πλαίσιο (1,01x), Πετρόπουλος (1,05x), Κλωστήρια Ναυπάκτου (1,08x), Medicon (1.11x).
Από τα blue chips με τιμή προς λογιστική αξία κάτω της μονάδας, διαθέτουν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 0,65x, ο ΑΔΜΗΕ επίσης με 0,65x, η Lamda με 0,96χ, η Τιτάν με 0,74χ, τα ΕΛΠΕ με 0,81χ, η ΕΥΔΑΠ με 0,96 και η ΔΕΗ με 0,75χ.
Σημειωτέον, ότι όλες οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με τιμή προς λογιστική αξία κάτω της μονάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς με 0,48χ, η Alpha με 0,53χ, η ΕΤΕ με 0,80χ και η Eurobank με 0,84x.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί