• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: 3 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν από την κεφαλαιοποίηση, οι επενδυτές βρήκαν καταφύγιο σε ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίο και ΟΤΕ

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Πάνω από 3 δισ. ευρώ εξαφανίστηκαν από το Χρηματιστήριο σε 11 συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τις 9 Οκτωβρίου μετά, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε η κατρακύλα προς τα χαμηλά του περασμένου Μαΐου, γυρίζοντας την αγορά πέντε μήνες πίσω.

    Στις έντεκα αυτές συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει κλείσει με απώλειες στις 8 και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή τάσης παρά μόνο σταθεροποίηση, σε επίπεδα που παραπέμπουν στη γειτονιά των 560 μονάδων. O γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 595,16 μονάδες, με απώλειες 0,14%. Οι δε συναλλαγές δεν έπιασαν ούτε καν τα 40 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 39,5 εκατ. ευρώ με μόλις δύο πακέτα σε ΟΤΕ και Jumbo.

    Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε σε νέα πολυετή χαμηλά, αφού έσπασε στο κλείσιμο τα χαμηλά έτους που ήταν οι 251 μονάδες. Με κλείσιμο στις 250 μονάδες, πλέον τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα, με την Alpha να κλείνει σε ιστορικό χαμηλό στα 0,465 ευρώ με τις ΕΤΕ και Eurobank να ακολουθούν. Η δε αντίδραση της Πειραιώς την Τρίτη δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού αντέδρασε με κέρδη μόλις 0,14%, στα 0,719 ευρώ, ότι κι αν σημαίνει αυτό για την πορεία της βραχυπρόθεσμα.

    Το συμπέρασμα του τελευταίου διημέρου είναι ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει πληγεί σοβαρά α) εξαιτίας των λάθος επιλογών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση του 2015, η οποία έχει τη ρίζα της στις άστοχες πολιτικές του ά 6μήνου της πρώτης φορά αριστερά, και β0 στον όγκο των κόκκινων δανείων που καλούνται να διαχειριστούν τα πιστωτικά ιδρύματα συνεπικουρούμενα από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η bad bank της ΤτΕ βρίσκεται πλέον σχεδιαστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Από την άλλη, η προοπτική περαιτέρω «κρατικοποίηση» τρομάζει την αγορά όταν η κυβέρνηση αυτή έχει δηλώσει φιλοεπενδυτική και ανοιχτή στις αγορές.

    Σα να μην έφταναν τα τραπεζικά, τα οποία αποτελούν «καυτή πατάτα» αυτή την εποχή, οι αγορές βλέπουν ότι ξεφεύγει η πανδημία στην Ελλάδα στο δεύτερο κύμα της. Πάνω από χίλια κρούσματα ημερησίως στη χώρα μας και η κυβέρνηση εξετάζει να κλειδώσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας ανησυχίες ότι η ύφεση τελικά θα ξεφύγει φέτος πάνω από το 8,2% που προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

    Βουτιά χωρίς τέλος την Τρίτη για την Aegean, 5,63%, στα 2,68 ευρώ με 80 χιλιάδες τεμάχια. Πτώση 3,92% για την Coca Cola, στα 20,85 ευρώ, 2,5% για την Ελλάκτωρ εν αναμονή διοικητικών ανακατατάξεων, 2,64% για την ΜΟΗ που έκλεισε πρωτοφανή χαμηλά στα 8,10 ευρώ και 4,10% για τον ΟΠΑΠ, στα 7,48 ευρώ.

    Η κατάσταση κάπως εξισορρόπησε με την άνοδο πάνω από 2% στην Τέρνα Ενεργειακή που έχει τα σκήπτρα των αποδόσεων φέτος, με κλείσιμο στα 11,94 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% επίσης για τον ΟΤΕ, στα 12,21, τον Μυτιληναίο στα 9,80 και την Βιοχάλκο που έκλεισε με κέρδη πάνω από 3%, στα 2,69 ευρώ. Κλείσιμο κάτω από 5 ευρώ για την ΔΕΗ κάτι που έχει να συμβεί από τις 25/9, μετά τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για απώλεια μεριδίου αγοράς.

    Πάνω από 3,2% τα κέρδη για την ΕΥΔΑΠ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 44 υποχώρησαν και 45 έκλεισαν με άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ