Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις 9/10. Σε οκτώ συνεδριάσεις η αγορά έχει γράψει θετικό πρόσημο στις… δύο. Μόνο σήμερα, οι συναλλαγές τερμάτισαν στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 619,98 μονάδες και με απώλειες 0,53%, με τις συναλλαγές σταθερές, λίγο πάνω από τα 32,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. ήταν πακέτα, κυρίως στον ΟΠΑΠ.

H σημερινή έκδοση ελληνικού 15ετούς ομολόγου εστέφθη με επιτυχία, αφού η χώρα δανείστηκε 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,17%. Οι δε προσφορές που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον από όλα τα γνωστά και μεγάλα «σπίτια». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όμως, να τραβήξουν προς τα πάνω οι αποδόσεις. Το 10ετές, για παράδειγμα, βρίσκεται στο 0,90%, όταν προ μίας εβδομάδας έγραφε ιστορικό χαμηλό στο 0,76%.

Την Παρασκευή, πάντως, αναμένεται αξιολόγηση της χώρας από την S&P και την DBRS. Το πιθανότερο σενάριο είναι το outlook να παραμείνει σταθερό.

H Wall Street ενισχύεται σχεδόν κατά 90 μονάδες, αν και άνοιξε πιο ψηλά κατά 125 μονάδες για τον δείκτη Dow Jones, λόγω της φημολογίας περί ύπαρξης εμβολίου μέχρι τέλος του χρόνου, αλλά και από τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές φαίνεται να παίζουν άμυνα. Δεν υπάρχουν εξάρσεις, ούτε έντονες διακυμάνσεις. Στο γεωπολιτικό ζήτημα εικάζεται ότι οι προγραμματισμένες για τη χώρα μας επενδύσεις από τις ΗΠΑ θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στα όποια μαξιμαλιστικά σχέδια των Τούρκων. Σημαντική δε κρίνεται η επίσκεψη Λαβροφ, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα.

Στο θέμα του κορονοϊού, τεστάρονται οι όποιες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τύπου Γαλλίας, με τη ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα να «νεκρώνει» μετά τις 21.00 κάθε βράδυ. Πάντως, η καθίζηση των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά 8,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο δείχνει πόσο πολύ επηρέασε η πανδημία την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και, ταυτόχρονα, κατέδειξε το πόσο κακό κάνει η εξάρτησή της από έναν μόνο κλάδο…

Από τις τράπεζες, η επιχείρηση απομάκρυνσης από τη ζώνη των χαμηλών για την Alpha συνεχίζεται, με κλείσιμο στα 0,52 ευρώ. Απώλειες για τις υπόλοιπες συστημικές, με την Πειραιώς να χάνει πλέον και το 1 ευρώ στο κλείσιμο ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και την ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 να κλείνει στα όρια του 1 ευρώ.

Κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα. Η μεν πρώτη βρέθηκε μια ανάσα από τα 12 ευρώ και η δεύτερη στα 6,39 ευρώ. Κέρδη σχεδόν 5% για την Ελλάκτωρ, μετά το deal με την EDP Renewables, στο 1,52 ευρώ.

Νέες πιέσεις για ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ, στα 4,54 ευρώ και 8,80 ευρώ, δίδοντας την αίσθηση πως όποια ανοδική αντίδραση πάει να βγει αποτελεί bear trap. Στα 9,64 διολίσθησε ο Μυτιληναίος και στα 5,19 ευρώ η ΔΕΗ με πτώση κάτω από 1% και οι δύο. Πτώση 0,98% για ΟΠΑΠ και λίγο πάνω από 1% για τον ΟΤΕ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 65 υποχώρησαν και 39 έκλεισαν με κέρδη.