Κατά κανόνα τα χρηματιστήρια κινούνται με το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον. Επιχειρώντας να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις στα «μέτωπα» της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Παρά ταύτα, τη δική της ξεχωριστή σημασία μπορεί να έχει και η…προϊστορία. Μέσα από την οποία διαμορφώνονται οι «περιοδικοί κύκλοι» των αγορών. Άλλοτε θετικοί και άλλοτε με αρνητικό πρόσημο.

1

Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ελληνικές μετοχές, φαίνεται να έχουν το…στατιστικό πλεονέκτημα της ανόδου στη διάρκεια του 2025. Διότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων 60 ετών, ο Γενικός Δείκτης αποκομίζει τις περισσότερες φορές κέρδη σε χρονιές λήγουν σε 5…

Αρχής γενομένης από το 1965 ο βασικός και πιο αναγνωρίσιμος δείκτης της ελληνικής αγοράς, έχει επίσης κλείσει με άνοδο το 1985, το 1995 και το 2005. Ενώ πτώση κατέγραψε το 1975 και το 2015. Με άλλα λόγια το «σκορ» είναι στο 4-2…

Τα στατιστικά αυτά ευρήματα δείχνουν ότι η εφετινή χρονιά , που έχει καταληκτικό ψηφίο της τον αριθμό 5, συγκεντρώνει πιθανότητες 66,7% για να μοιράσει κέρδη στους επενδυτές.

Μπορεί η Πυθαγόρεια φιλοσοφία να λέει ότι «τα πάντα γίνονται σύμφωνα με τους αριθμούς», αλλά στην προκειμένη περίπτωση η στατιστική δεν εκλαμβάνεται ως ασφαλής πυξίδα πλοήγησης στη χρηματιστηριακή αγορά. Στην οποία ιδιαιτερότητες είναι ποικιλόμορφες και η επενδυτική ψυχολογία ευμετάβλητη. Άλλωστε και η πορεία που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης δεν αφορά όλες τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών, αρκετές από τις οποίες ακολουθούν ενίοτε αντίθετη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα στατιστικά ευρήματα προσφέρονται ώς εναλλακτικό «εργαλείο» πρωτογενούς αξιολόγησης των δεδομένων της αγοράς. Όπως αυτά πηγάζουν από τους «ιστορικούς κύκλους». Και στο βαθμό που το παρελθόν είναι σε θέση να αποτελέσει διδαχή για το μέλλον.

Οι μεγαλύτεροι ανοδικοί κύκλοι της αγοράς

Στο διάστημα των τελευταίων 60 ετών το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει παρουσιάσει 38 φορές άνοδο και 22 πτώση, πάντα με όρους Γενικού Δείκτη, η σύνθεση του οποίου έχει υποστεί πάμπολλες  μεταβολές στην έως τώρα διαδρομή του. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευθεία σύγκριση των δυνάμεών του. Πάντως, η καθαρή υπεροχή των κερδοφόρων ετών δείχνει ότι οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Καθώς το ζητούμενο για τους επενδυτές είναι να…κοιτάξουν μακριά. Χωρίς να βλέπουν μόνο το χθές, ούτε το σήμερα.

Για την αγορά η καλύτερη επίδοση ήταν αυτή του 1987, όταν τα ετήσια κέρδη έφτασαν στα υψίπεδα του 162,34%. Στον απόηχο της πρώτης μεταπολιτευτικά, μαζικής εισόδου ιδιωτών επενδυτών στο χρηματιστήριο. Ενώ από την άλλη πλευρά οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν αυτές του 2008, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει το 65,5% της αξίας του.

Στις χρονιές που λήγουν σε 6 και σε 7 η ελληνική αγορά δίνει πάντα κέρδη. Διαμορφώνοντας ένα εντυπωσιακό προηγούμενο.

Επίσης στα έτη που λήγουν σε 3 και σε 9 , πέντε φορές έχουν καταγραφεί κέρδη και μόνο μία επέφερε απώλειες.

Στον αντίποδα η αγορά δείχνει να υποφέρει σε χρονιές που λήγουν σε 1, καθώς μετρά πέντε φορές ζημιές και μόνο μία έχει καταφέρει να κινηθεί ανοδικά.

Αναμφίβολα ο μεγαλύτερος ανοδικός κύκλος για τις ελληνικές μετοχές ήταν αυτός της περιόδου από το 1984 έως και το 1990 όταν υπήρξαν επτά συνεχόμενα έτη ανόδου των τιμών. Στον αντίποδα ο μεγαλύτερος κύκλος πτώσης ήταν από το 1978 έως και το 1983, με ένα αρνητικό σερί 6 ετών με απώλειες.

Για τον Γενικό Δείκτη η περσινή χρονιά ήταν η τέταρτη κατά σειρά που έκλεισε με κέρδη. Ξεκινώντας το 2021 από τις 808,99 μονάδες έφτασε στις 1.469,67 μονάδες στα τέλη του 2024,έχοντας ενισχυθεί κατά 81,67%. Ενώ μαζί με τα μερίσματα οι αποδόσεις ξεπερνούν το 100%.

Τα κέρδη διευρύνονται πλέον καθώς η αγορά μπήκε στη νέα χρονιά με το…δεξί. Με τους επενδυτές να αγοράζουν το ανοδικό «στοίχημα» για τις μετοχές και ειδικά τις τραπεζικές, όπως έχουν δείξει οι πρώτες συνεδριάσεις.

Αν το 2025 φέρει και πάλι κέρδη τότε θα συμπληρωθούν πέντε χρόνια ανόδου, γεγονός που έχει συμβεί άλλες δύο φορές στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Την περίοδο από το 1995 έως και το 1999, όπως επίσης και στο διάστημα από το 2003 έως και το 2007.

Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη στην 4ετία

Στην τελευταία τετραετία η ελληνική αγορά έχει δημιουργήσει υπεραξίες 45,6 δισ. ευρώ, ενώ η διανομή μερισμάτων αγγίζει τα 11,3 δισ. ευρώ. Από τις 132 εταιρείες που τώρα είναι τον πίνακα διαπραγμάτευσης οι 98 έχουν κέρδη, ενώ 34 εμφανίζουν ζημιές. Πρωταθλήτρια της ανόδου είναι η Βαρβέρης Moda Bagno με απόδοση…1.019,5%, ακολουθούμενη από τη Δομική Κρήτης (637,7%) και την Intralot (590%).

Από τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του ενός δισ. ευρώ ξεχωρίζει η Cenergy με κέρδη 452%, ενώ έπονται σε αποδόσεις η Eurobank (294,7%), η Εθνική τράπεζα (243,2%), η Μetlen (190,3%), η Τιτάν (186,4%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (134,8%), η Jumbo (81,8%)  και η  Motor Oil (79,3%)

Ακόμη τα κέρδη για τη μετοχή της Aktor συμμετοχών ( πρώην Intrakat ) είναι 335,8%, για την Intracom 269,9%, για την Αλουμύλ 236,3% και για την Ideal Holdings 176,1%.

Στα «βαριά χαρτιά» που έχουν μείνει πίσω σε αποδόσεις συγκαταλέγονται η Coca Cola (26,1% στην τετραετία), ο ΟΤΕ (11,4%) αλλά και η Lamda Development (4,90%).

Σε ότι αφορά τις νέες εισαγωγές στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας τα σκήπτρα των αποδόσεων τα κατέχει η Optima Bank με κέρδη 77,8%. Αρνητικός πρωταγωνιστής είναι η Dimand που έχει χάσει το 43,3% από την αξία κατά την εισαγωγής της.

Διαβάστε επίσης

Xρηματιστήριο: Σε λιγοστές μετοχές ο «ανθός» των υπεραξιών 13 δισ. – Το παγκόσμιο σκηνικό και οι μετοχές του 2025

Aktor Group: Η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές για την ΑΜΚ

Χρηματιστήριο: Το rotation στις τράπεζες και το μη ενημερωμένο report της Goldman Sachs για τον δείκτη