Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω της Credit Suisse.

Ωστόσο, η αρχική άνοδος περιορίζεται και τα ομόλογα υποχωρούν καθώς οι traders αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν μετά τη σωτηρία της Credit Suisse.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,6%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,6% στις 6.924,47 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 1,7% στις 7.394,90 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 αναρριχήθηκε 0,8% στο ξεκίνημα αλλά τα κέρδη του περιορίστηκαν στο 0,2%, μετά τη χθεσινή βουτιά σχεδόν 3%.

Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών ανέβηκε περίπου 1%, ανακτώντας μέρος της χθεσινής απώλειας 6,9%, με την UBS Group να σημειώνει κέρδη άνω του 4%.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse, σημειώνοντας άλμα 40%, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ότι θα της παράσχει ρευστότητα. Ωστόσο, τα κέρδη της έχουν περιοριστεί στο 22%.

O δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 0,8% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,8%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, δήλωσε ότι η βάση ρευστότητας της τράπεζας είναι «πολύ, πολύ ισχυρή». Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να πληγεί η εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η ρευστότητα των 50 δισ. φράγκων είναι καθησυχαστική ή μπορεί να αυξήσει την ανησυχία, αλλά οι επενδυτές έδειξαν αρχικά να καθησυχάζονται.

Το ευρώ ενισχύεται εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αργότερα την Πέμπτη, με τους περισσότερους επενδυτές να βλέπουν τώρα μια άνοδο 25 μονάδων βάσης μετά τις προηγούμενες προσδοκίες για 0,50%.

Διαβάστε επίσης

Απώλειες στις ασιατικές αγορές λόγω της Credit Suisse – Ανησυχία για τις τράπεζες διεθνώς

Credit Suisse: Η επιστολή του CEΟ στο προσωπικό μετά τη συμφωνία για «σωσίβιο» ρευστότητας 50 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας