ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Λένε ότι πιο σίγουρη πληροφορία στο χρηματιστήριο είναι η… λογική. Την οποία και καταφανέστατα διαθέτει ο Χένρι Χόλτερμαν, όπως πιστοποιείται από τις πυκνές και συνάμα εύστοχες επενδυτικές του πρωτοβουλίες.
Ο 68χρονος Ολλανδός φιλέλληνας, που πρόσφατα πολιτογραφήθηκε τιμητικά ως Έλληνας, είναι επικεφαλής του κεφαλαιακά πανίσχυρου family fund της Reggeborgh.
Μέσω του οποίου αναπτύσσει μια πολύπλευρη δράση στη χώρα, με θέση βασικού μετόχου στον Όμιλο της Ελλάκτωρ, δραστηριότητα στο πολλά υποσχόμενο πεδίο του real estate, αλλά και σημαντική παρουσία στο μετοχικό σχήμα της Alpha Bank.
Σχεδόν 30 μήνες από την είσοδό του στην τράπεζα, ο Χένρι Χόλτερμαν έχει εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό του με σποραδικές αγορές μετοχών, φτάνοντας τώρα να κατέχει το 6,5%. Όντας σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Alpha Bank. Απ’ όπου μάλιστα μετράει υπεραξίες που υπολογίζονται κατ’ εκτίμηση στα επίπεδα των 73 εκατ. ευρώ. Καταγράφει δηλαδή μια απόδοση της τάξεως του 50% επί των τοποθετημένων κεφαλαίων του. Έχοντας έγκαιρα διακρίνει τις δυνατότητες της δυνατότητες της τράπεζας να μπει σε έναν «ενάρετο κύκλο» ανάπτυξης, που συνδυαστικά φέρνει και την άνοδο της χρηματιστηριακής αποτίμησης.
Αν μη τι άλλο, η διευρυμένη μετοχή θέση Χόλτερμαν συνιστά και μια ουσιώδη «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη. Ο οποίος από το νευραλγικό πόστο του CEO έχει θέσει τις βάσεις μία πιο λειτουργική, αποδοτική και κερδοφόρο τράπεζα. Στοχεύοντας «να κρατήσουμε τα σκήπτρα της πρώτης επιλογής των πελατών μας» όπως ό ίδιος έχει επισημάνει.
Υπάρχει η πρόθεση, αλλά ο χρόνος θα δείξει
Κρίνοντας από τα συμφραζόμενα ο Χένρι Χόλτερμαν ήρθε για να μείνει στην Alpha Bank, καθώς όλες οι διαθέσιμές πληροφορίες συνηγορούν στην πρόθεσή του να αποκτήσει το 9% της συμμετοχής που έχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Στο πλαίσιο της δρομολογημένης απόφασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει σε αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες.
Η Alpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα της περσινής ετήσιας χρήσης στις 15 Μαρτίου. Κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον θα μπορούσε το δώσει το «βάπτισμα του πυρός» σε έναν δυνητικά ενδιαφερόμενο να διεκδικήσει το ποσοστό που έχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Ενδεχόμενο που πολύ θα ήθελε η κυβέρνηση να λάβει σάρκα και οστά το συντομότερο δυνατόν. Στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό φιλοεπενδυτικό μήνυμα στο διεθνές ακροατήριο των αγορών.
Επί του παρόντος εκκρεμεί η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων διάθεσης ποσοστών ανά τράπεζα, ζήτημα για το οποίο κυβερνητικός αξιωματούχους έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει σύντομα να κλείσει. Παρά ταύτα ο σχετικά «βαρύς» μηχανισμός αποεπένδυσης του Τ.Χ.Σ και το χρονοβόρο πλαίσιο των ανταγωνιστικών προσφορών, δημιουργούν ένα γενικότερο κλίμα αναμονής. Το οποίο και συντηρείται μέσα στο προεκλογικό περιβάλλον.
Ουδείς γνωρίζει το αν και κατά πόσο ο Χένρι Χόλτερμαν θα θελήσει να «σπάσει» αυτήν την αναμονή, κινούμενος ως αυτόκλητος επενδυτής για το 9% της Alpha Bank. Προτού ξεκαθαρίσει από τις κάλπες το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στη χώρα. Αλλά και πριν έρθει η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα, η οποία πέραν των άλλων αναμένεται να προσφέρει κι άλλον «αέρα» στις αποτιμήσεις των τραπεζών.
Ούτως ή άλλως κανένας δεν μπορεί να μπει στο…μυαλό του Χένρι Χόλτερμαν, για το πότε, το πώς και το εάν τελικά θα μορφοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια για την Alpha Bank. Έχοντας πάντα επί τάπητος τον πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας του με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έτσι κτίστηκε η μετοχική του συμμετοχή
Η εμπιστοσύνη του για το μέλλον της Alpha Bank πιστοποιήθηκε εμπράκτως με τη συμμετοχή του στην κεφαλαιακή αύξηση του Ιουλίου του 2021. Επισήμως δεν γνωστοποιήθηκε η θέση που πήρε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και με τιμή στο 1 ευρώ, που ήταν αυτή της διάθεσης των νέων μετοχών.
Συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρχική τοποθέτηση 50 εκατ. ευρώ, που με βάση των τότε συνολικό αριθμό των μετοχών της τράπεζας αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξεως του 2,13%.
Το ποσό αυτό κρίνεται λογικό, από τη στιγμή κατά την οποία στην ΑΜΚ το Τ.Χ.Σ είχε συμμετάσχει με 41,964 εκατ. ευρώ, ο Πόλσον με 44,884 εκατ. και η Schroders με 48,9 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε μια περίοδος σιγής από την πλευρά του Χένρι Χόλτερμαν, μέχρι που γνωστοποιήθηκε ότι στις 29 Αυγούστου του 2022 το ποσοστό του ανέβηκε στο 5,158%. Και συγκεκριμένα κατείχε 121.077.535 μετοχές της Alpha Bank. Χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Προφανώς κατέστη υπόχρεος ενημέρωσης γιατί στη συγκεκριμένη εκείνη συνεδρίαση απέκτησε μετοχές, που το προγενέστερο 4,99% κατ’ ανώτατο, ανέβηκε στο 5,158%. Η εν λόγω διαφορά μεταφράζεται σε περίπου 3,942 εκατ. μετοχές. Στις 29 Αυγούστου η μεσοσταθμική τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 0,936 ευρώ, που οδηγεί σε ένα κόστος κτήσης 3,69 εκατ. ευρώ για τον Χόλτερμαν.
Στο χαρτοφυλάκιό του όμως είχαν προστεθεί κι άλλες περίπου 67,136 εκατ. μετοχές. Άγνωστο όμως το πότε και σε τι τιμή αγοράστηκαν.
Τρείς μήνες πριν από την ανακοίνωση της αναβαθμισμένης συμμετοχής, η μεσοσταθμική τιμή της μετοχής είχε διαμορφωθεί στο 0,90 ευρώ και ως εκ τούτου το κόστος κτήσης σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται στα 60,4 εκατ. ευρώ.
Τα κόστη για το ποσοστό του 6,5% και τα κέρδη
Όμως ο Χένρι Χόλτερμαν συνέχισε να αγοράζει, αλλά καθώς το ποσοστό του δεν ανέβηκε στο επόμενο σκαλοπάτι του 10% δεν είναι υπόχρεος ανακοίνωσης.
Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει φτάσει στο 6,5% πράγμα που σημαίνει ότι κατέχει 152,68 εκατ. ευρώ. Αν όπως όλα δείχνουν οι επιπλέον μετοχές (κάπου 31,6 εκατ. «κομμάτια») αγοράστηκαν στο τρίμηνο μετά από την ανακοίνωση του Αυγούστου, τότε το κόστος κτήσης του υπολογίζεται στα περίπου 30,7 εκατ. ευρώ. Διότι σε αυτό το διάστημα η μεσοσταθμική τιμή της μετοχής ήταν στο 0,97 ευρώ.
Γενικά σε όλες τις περιπτώσεις φαίνεται ότι η ενίσχυση θέσεων έγινε όταν η μετοχή είχε πάει χαμηλότερα από εκεί όπου έγινε η αύξηση κεφαλαίου.
Με αυτές τις προσεγγίσεις η συνολική συμμετοχή Χόλτερμαν στην Alpha Bank κοστολογείται στα 145 εκατ. ευρώ. Ενώ η τρέχουσα αγοραία αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 218,3 εκατ. ευρώ. Με τις υπεραξίες να κινούνται στην περιοχή κοντά στα 73 εκατ. ευρώ.
Ελκυστική αποτίμηση για τη μετοχή
Η μετοχή της τράπεζας είναι τώρα στα 1,43 ευρώ έχοντας ενισχυθεί κατά 35% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.
Με κεφαλαιοποίηση στα 3,358 δισ. τώρα, η αποτίμηση της τράπεζας ορίζεται στο 0,55 της ενσώματης καθαρής της θέσης. Με έκπτωση σχεδόν 30% έναντι της αντίστοιχης τιμολόγησης της Eurobank και της Εθνικής και με πρίμ 12% έναντι της Πειραιώς.
Λαμβάνοντας ως βάση τον μέσο όρων των τελευταίων αναλύσεων, η τιμή-στόχος που προκύπτει είναι τα 1,686 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 18% πάνω από την τωρινή.
Το 9% που έχει τώρα στην Alpha Bank το ΤΧΣ αποτιμάται στα 301,9 εκατ. ευρώ. Από τη συμμετοχή του στην τελευταία κεφαλαιακή αύξηση το Ταμείο εγγράφει υπεραξίες 18 εκατ. ευρώ (43%).
Στο πλαίσιο όλων των κεφαλαιακών συνδρομών στις συστημικές τράπεζες, το ΤΧΣ έχει βάλει τα λιγότερα στην Alpha Bank (4,063 δισ.). Στην Πειραιώς όπου κατέχει το 27% έχει εισφέρει 9,518 δισ., στην Εθνική που κατέχει το 40,39% έχει τοποθετήσει 9,354 δισ., ενώ στη Eurobank, στην οποία έχει το 1,4% έχει δώσει 5,899 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η απάντηση Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φύγαμε επειδή χάσαμε, μας έδιωξαν
- nrg hybrid: Όλα όσα θες για το ρεύμα σου, χωρίς συμβιβασμούς
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ, στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς
- ΕΕ: «Σαφής κλιμάκωση» μια ρωσική επίθεση με διηπειρωτικό πύραυλο εναντίον της Ουκρανίας