Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μεγάλη πτώση για τον Ελλάκτωρα. Απώλειες 5,23% στον τραπεζικό κλάδο

ριο XA

Μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις ήρθε η ημέρα της διόρθωσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ). Οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε καταγράψει κέρδη 30,5%. Περιορισμένες μεταβολές σημειώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων να αναζωπυρώνεται και πάλι, ενώ κλειστή παρέμεινε η Wall Street, λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Στο ΧΑ ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 623,63 μονάδες, ενώ σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 622,20 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 42,65 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,94%, στις 1.682,02 μονάδες, ενώ μικρή άνοδο 0,34% σημείωσε ο Mid Cap στις 789,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,23% στις 795,06 μονάδες.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για την περαιτέρω πορεία των αγορών μετοχών διεθνώς και κυρίως στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι το πρόσφατο ράλι ανόδου που πυροδότησε η νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές δεν θα κάμψει την παραδοσιακά ανοδική πορεία των μετοχών κατά τον τελευταίο μήνα του έτους.

Οι μετοχές

Τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στις τραπεζικές, κατά κύριο λόγο, μετοχές μετρίασαν σε κάποιο βαθμό άλλες δεικτοβαρείς μετοχές που έκλεισαν με άνοδο. Συγκεκριμένα, η Jumbo έκλεισε με κέρδη 0,84%, η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 0,37% και η Grivalia έκλεισε με άνοδο 0,13%.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η Eurobank έκλεισε στο -5,61%, η Alpha Bank στο -4,79%, η Εθνική στο -5,26% και η Πειραιώς στο -5,77%.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ που τερμάτισε με απώλειες 7,50%, μετά την είδηση ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους υπεύθυνους της εταιρείας Άκτωρ (και στη Μοχλός), από την εισαγγελία Πρωτοδικών, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για την ύπαρξη καρτέλ στα δημόσια έργα.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ,  ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση για τις Lamda, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος. Οριακή υποχώρηση κατέγραψαν οι ΕΕΕ, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Τι λένε οι αναλυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Νέες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Σε νέα αναπτυξιακή φάση η ελληνική οικονομία!