ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, οι τρεις βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην υποχώρηση των αποδόσεων ήταν αφενός η επιτυχής ανταλλαγή (swap) των 20 ομολόγων του PSI με 5 νέα ομόλογα, το γεγονός ότι μεγάλα funds έχουν βάλει στο ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα για το 2018 και, τέλος, η πορεία της τρίτης αξιολόγησης που φαίνεται ότι θα κλείσει μέσα στον Ιανουάριο.
Η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί πιθανότατα Ιανουάριο με αρχές Φλεβάρη με επιτόκια γύρω στο 3,5%-3,7%.
Μάλιστα, υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα από το καλοκαίρι και μετά θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από τις αγορές, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας.
Crowdfunding και νέα προϊόντα
Ο κ. Γκότσης είπε επίσης ότι στόχος της Επιτροπήε Κεφαλαιαγοράς δεν είναι μόνο η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των επενδυτών, αλλά και το λανσάρισμα νέων προϊόντων, όπως το crowdfunding που δίνει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια περιορισμένου ύψους.
Επίσης, η ΕΚ επέλυσε το πρόβλημα που υπήρχε για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και σήμερα πέραν των ήδη οκτώ διαπραγματεύσιμων, να υπάρχουν ακόμη ένα ή δύο που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Fitch: Αθήνα και δανειστές στοχεύουν σε «καθαρή έξοδο»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Νέα δάνεια μόνο με επιστροφή καταθέσεων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανέτοιμες οι ελληνικές τράπεζες για την «μάχη» των stress tests – Τα καλά νέα από την Ευρώπη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί είναι ώρα να επενδύσει κανείς στις ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά
- ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα €13,4 δισ. στο 10μηνο
- Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Coca Cola HBC: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ μέσω του 8ετούς ομολόγου – Στο 3,125% το κουπόνι