Το ένα εμπόδιο μετά το άλλο έρχεται με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κι ενώ ο καιρός περνά, το Χρηματιστήριο κανονίζει συναντήσεις με τα οικονομικά στελέχη των εισηγμένων προκειμένου να τα ενημερώσει σχετικά, αλλά υπολογίζει χωρίς τον… ξενοδόχο, αφού εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τον Ιούνιο σε τουλάχιστον δύο επαφές που είχαν οι οικονομικοί διευθυντές των εισηγμένων με τα στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μία δια ζώσης και μία διαδικτυακά, ενώ αναμένονται και άλλες από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στις εταιρείες να επικρατεί σύγχυση.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραπέμπει στο για τη νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει μετάταξη μιας εταιρείας από την Κύρια Αγορά στην Εναλλακτική στην περίπτωση που δεν θέλει  να αυξήσει τη διασπορά της.

Το ΥΠΟΙΚ, όπως είναι γνωστό, έχει πει ότι θα νομοθετήσει σχετικά, αλλά οι χρόνοι με τους οποίους κινείται είναι αργοί.

Ο χρόνος περνάει, οι διοικήσεις των εταιρειών ψάχνονται ένα χρόνο πριν ως προς το τι θα πράξουν και πότε.

Μόλις την Παρασκευή το mononews.gr αποκάλυψε ότι υπάρχει μία εισηγμένη που δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο νέο κανονισμό λειτουργίας του Χ.Α., δηλαδή να αυξήσει την ελεύθερη διασπορά των μετοχών της, η Μαθιός Πυρίμαχα.

Το σκεπτικό της διοίκησης της εταιρείας αυτής, είναι ότι όταν μπήκε στο Χ.Α. το 2000, η διαπραγμάτευση της μετοχής έγινε στην τότε Παράλληλη Αγορά.

Πλέον η εταιρεία έχει φτάσει να έχει υποχρεώσεις, όπως ένα  blue chip (εταιρική διακυβέρνησης, χρηματιστηριακά κόστη, ενημέρωση) και σκέφτεται σοβαρά να κατέλθει στην Εναλλακτική Αγορά.

Αλλά για γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι όροι του παιχνιδιού, να υπάρξει δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση.

Στις συναντήσεις – φροντιστήριο με το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούνιο, συμμετείχαν, κατά τις πληροφορίες, εταιρείες, όπως το Ιατρικό, ο Μαθιός, η Moda Bagno κ.ά.

Κάποιες από αυτές δεν έχουν την πρόθεση να εγκαταλείψουν την Κύρια Αγορά, ενώ δεν έχουν αντιληφθεί αν στο free float περιλαμβάνονται π.χ. με 5% κάποιοι μέτοχοι μειοψηφίας, ή αν το ποσοστό τους αυτό προσμετράται στο ποσοστό των βασικών μετόχων.

Δηλαδή αν ο βασικός μέτοχος σε μία εισηγμένη κατέχει το 80% και ένας άλλος μέτοχος μειοψηφίας κατέχει το 5%, υπολογίζεται ως συνολικό ποσοστό το 85%, οπότε θα πρέπει να μειώσουν τη συμμετοχή τους και οι δύο πλευρές για να πάνε κατ’ ελάχιστο στο 75% που ορίζει ο νέος κανονισμός, ή αν θα πρέπει να πουλήσει μόνο ο πλειοψηφών μέτοχος (σ.σ. αυτός που κατέχει το 80%).

Σε μία από τις συναντήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τους οικονομικούς διευθυντές των εισηγμένων το περασμένο διάστημα, απάντηση δεν… δόθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα οικονομικά στελέχη ζήτησαν από τους υπαλλήλους του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της ενημέρωσης να δοθεί επιπλέον παράταση και αντί της 1/7/25, ο νέος κανονισμός να τεθεί σε ισχύ αργότερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης

NBG Securities για ΟΤΕ: Συνδυασμός χαμηλού κινδύνου – υψηλής απόδοσης, νέα αυξημένη τιμή στόχος

Γιάννης Μαθιός στο mononews: Τιμή μας να μετέχει στην εταιρεία ο κ. Μιχαηλίδης, σκεφτόμαστε την Εναλλακτική Αγορά

Μetlen: Την Τετάρτη 10 Ιουλίου η καταβολή των οφειλόμενων τόκων των ομολογιών