Η επίδοση των 1502,79  μονάδων που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στις 20 Μαΐου όταν επιδιωκόταν η υπέρβαση των 1.500 μονάδων ήταν τελικά τοπικό μέγιστο στην παρούσα φάση για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η συνέχεια ήταν μια νηοπομπή  πτωτικών συνεδριάσεων (7 στις 10) οδηγώντας τον  Γ.Δ. στην περιοχή των 1.430 μονάδων και διαταράσσοντας την μέχρι πρότινος ελπιδοφόρα τεχνική εικόνα για ψηλότερα επίπεδα.

Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες συναλλαγές είναι για την ώρα υποβοηθητικές σε σχέση με την επιβεβαίωση ορίων στήριξης  περί τις 1.430-1.420 μονάδες αλλά ανεπαρκείς για την υπέρβαση ακόμη και των εγγύτερων ορίων αντίστασης που προσδιορίζονται στις 1.455 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με τα θετικά δεδομένα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται από τις εταιρείες για το 1ο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα για τη Motor Oil, το ΚΡΙ ΚΡΙ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΛΠ ήταν ικανοποιητικά, ενώ  εξαιρετικές ήταν  οι επιδόσεις για τη Cenergy, την Τενέργα και την Epsilon Net που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ενεργειακού  και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Παράλληλα, στις επόμενες ημέρες ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός θα εγκρίνει πιθανότατα την απόδοση μερισμάτων προς τους μετόχους από τις συστημικές τράπεζες που έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους για την εκπλήρωση των κεφαλαιακών τους αναγκών για τα επόμενα έτη, με τη Jefferies να διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές  στόχους των μετοχών των συστημικών τραπεζών δίνοντας περιθώριο ανόδου ως και 45% !

Η Fitch διατήρησε τις σταθερές προοπτικές για την ελληνική οικονομία αλλά βλέπει +2,3% για το φετινό ΑΕΠ και +2,4% για το 2025 αναγνωρίζοντας το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, η Eurostat ανακοίνωσε θεαματική υποχώρηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού της Ελλάδος  για το Μάιο καθώς υποχωρεί στο 2,3% από 3,2% τον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ αναμένεται να δρομολογήσει την Πέμπτη την πρώτη μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων και η επενδυτική κοινότητα αναμένει να ακούσει την ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ για να πιθανολογήσει για το χρόνο της επόμενης κίνησης, ενώ την ίδια ώρα οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή διαμορφώνουν κάποιες ελπίδες  για μεταφορά του σκηνικού στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Υπάρχουν ωστόσο και οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου από τις οποίες είναι ζητούμενο να υπάρξουν αποτελέσματα που θα σηματοδοτήσουν τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού σκηνικού για την Ευρώπη.

Και εδώ φαίνεται ότι είναι πιθανό να διαγράφεται «ένας εν δυνάμει μαύρος κύκνος» στο βαθμό που η νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου οδηγήσει σε αύξηση των εδρών από  τα κόμματα  που με διαφόρους ιδεολογικούς μανδύες ενισχύσουν τον ευρωσκεπτικισμό, όταν η ανάγκη για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής συνοχής και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι κατεπείγουσα.

Είναι λοιπόν, η υποβόσκουσα ανησυχία των διαχειριστών για το ευρωπαϊκό μέλλον η αιτία που οδηγεί σε ρευστοποιήσεις τίτλων, με το ελληνικό χρηματιστήριο να βιώνει τις συνέπειες μιας  στρατηγικής παρατεταμένου profit taking  μέχρις ότου διαμορφωθεί η νέα αρχιτεκτονική για την Ευρώπη και συμφωνηθεί το πρόσωπο που θα κληθεί να την δρομολογήσει. Με τον Economist να επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Κομισιόν με το Μάριο Ντράγκι να είναι για την ώρα η μόνη εναλλακτική επιλογή…

Διαβάστε επίσης

Jefferies: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ο ρόλος του Asset Management

ΕΛΠΕ: Το νέο placement του 20%, η Mytilineos, o Μητσοτάκης και ο Λάτσης – Όλο το παρασκήνιο

Gamestop: Νέο άλμα για τη μετοχή μετά την επιστροφή του Keith Gill στο Reddit με τεράστιο ποντάρισμα