Η κανονικότητα δεν έχει ακόμα επιστρέψει στην αγορά, υποστηρίζουν οι χρηματιστές.

Όταν το 2008 η Ελλάδα είχε επενδυτική βαθμίδα και δεν είχαν «αρχίσει τα όργανα» και ό,τι ακολούθησε με τα μνημόνια, το Καστελόριζο, το κλείσιμο των τραπεζών, το δημοψήφισμα και τις ηρωικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν 150 δισ. Ευρώ.

1

Σήμερα που η Ελλάδα δεν έχει δει –προς το παρόν- αναβάθμιση στο αξιόχρεό της, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 85,5 δις. ευρώ.

Ο έμπειρος χρηματιστής κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης χρηματιστικής, εξηγεί με αυτόν τον τρόπο τι σημαίνει για την αγορά η ανάκτηση του investment grade σε όρους κεφαλαιοποίησης πάντα και ποιες προσδοκίες υπάρχουν από την επίτευξη του στόχου αυτού.

Από την άλλη, στην ανάλυσή της η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι, «όπως έγινε και στο εκλογικό έτος 2019, η Ελληνική Αγορά ηγείται στο πρώτο μισό της χρονιάς όλων των αγορών του πλανήτη σε απόδοση σε νόμισμα χώρας που δεν βρίσκεται σε περιβάλλον υπερπληθωρισμού, με την αμέσως δεύτερη Ιρλανδία να βρίσκεται στο +21%.

Έχοντας πλέον εξουδετερωμένο το πολιτικό ρίσκο, η πορεία της επόμενης ημέρας για την εγχώρια Αγορά θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί είτε στο μακροοικονομικό περιβάλλον είτε/και σε επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος περί επίσπευσης του χρόνου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποτιμήθηκε με θετική ένταση από το Χρηματιστήριο, βάζοντας το ενδεχόμενο αυτό ως μια εν δυνάμει εξέλιξη μέσα στον Ιούλιο.

Θεωρητικά η στιγμή αυτή θα μπορούσε να έρθει λίγο μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης».

Καταλήγει δε, πως, «όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα υποσχόμενο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου όπου πλέον η αναμονή δίνει την θέση της στη δράση, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη σε όλο το εύρος των ελληνικών αξιών».

«Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις», γράφει ο σύμβουλός διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας, «οδήγησαν στο μηδενισμό του πολιτικού κινδύνου και τη μείωση της αβεβαιότητας στην οικονομία με τους επενδυτικούς οίκους, την S & P, τη Moody’s, την Axia να διατυπώνουν θετικά σχόλια χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «πιστωτικά θετική» την επανεκλογή Μητσοτάκη.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να δοθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ενδεχομένως με έκτακτη αξιολόγηση, νωρίτερα επομένως από τις προγραμματισμένες το φθινόπωρο (DBRS στις 8/9, Moody’s στις 15/9, S & P στις 20/10)».

Ωστόσο, υπάρχει και η διαφορετική άποψη.

Ο κ. Γιώργος Παπουτσής, υπεύθυνος διαχείρισης της Damma Holdings, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την πορεία της αγοράς, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα τα ξένα funds έπαιζαν με σχετική ασφάλεια σε μία αναδυόμενη αγορά, όπως είναι η Ελλάδα σήμερα, η οποία όμως, έχει ένα ισχυρό νόμισμα το ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

4+1 οίκοι ανεβάζουν τον πήχη για την Ελλάδα

Ποιος θα πληρώσει ακριβά τις μηδενικές τιμές ρεύματος; Οι ευθύνες του ΑΔΜΗΕ

Εντυπωσιακό ράλι για τις αγορές στο α’ εξάμηνο – Η επόμενη μέρα σύμφωνα με τους αναλυτές