ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, προβλέπει η Capital Economics και ο Jack Allen-Reynolds, Deputy Chief Euro-zone Economist.
«Η έμφαση θα δοθεί στο ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σφιχτή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων θα πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καθυστερήσουν την απόφαση για επιτάχυνση της ποσοτικής σύσφιξης (QT). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο 4%.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν ασθενέστερα του αναμενόμενου, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμείνει σταθερά στο αφήγημα “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”. Το πρόσφατο ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να αποφασίσουν να επιταχύνουν τον ρυθμό του QT την επόμενη εβδομάδα. Φυσικά, το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εγγυάται ότι αυτό θα συμβεί», εξηγεί ο Allen-Reynolds.
Αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά «γερακίσια» μηνύματα
Το Σεπτέμβριο, όταν η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β., η Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να πει ότι είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Ωστόσο, η δήλωση στον Τύπο και η περιγραφή της συνεδρίασης υπονοούν ότι οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πίστευαν ότι ο κύκλος σύσφιξης είχε τελειώσει. Και από τότε, η υπόθεση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα έχει ενισχυθεί.
Πρώτον, τα στοιχεία για τη δραστηριότητα ήταν αδύναμα, υποδεικνύοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Αυτό είναι σύμφωνο με την πρόβλεψή μας, αλλά κάτω από τις προσδοκίες της ΕΚΤ και της κοινής γνώμης. Δεύτερον, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού φαίνονται τώρα πιο ισορροπημένοι από ό,τι εδώ και αρκετά χρόνια. Και τρίτον, το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων οδήγησε σε περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Ενώ μια αύξηση των επιτοκίων φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι, πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα θελήσουν να ακουστούν «γερακίσιοι». Ο απολογισμός της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου έδειξε ότι ήταν επιφυλακτικοί για να μη δώσουν την εντύπωση ότι θα έκαναν πίσω στον πληθωρισμό. Ένας λόγος για την αύξηση των επιτοκίων ήταν ότι «το να σφάλουν στην πλευρά της παύσης την πρώτη φορά που η απόφαση ήταν κοντά θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να ερμηνευτεί ως αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας της ΕΚΤ». Το ίδιο επιχείρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υιοθέτηση ενός λιγότερο ‘γερακίσιου’ τόνου μετά από μερικά ελαφρώς πιο αδύναμα στοιχεία.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι η κ. Λαγκάρντ θα τονίσει ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και δεν αναμένεται να επιστρέψει στο στόχο πριν από το 2025. Η εναρκτήρια φράση από το δελτίο τύπου της προηγούμενης συνεδρίασης θα παραμείνει πιθανότατα αμετάβλητη: «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αναμένεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Και η κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε να τονίσει τους νέους ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς και το ενδεχόμενο επιπτώσεων δεύτερου γύρου. Επιπλέον, θα αφήσει στο τραπέζι την επιλογή περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, ίσως περιγράφοντας την απόφαση να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα ως «παύση». Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει τη διατύπωση της δήλωσης Τύπου που αναφέρει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά «για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει ο αναλυτής.
Διαβάστε επίσης:
Εντοπισμός 22 ατόμων και σύλληψη των 2 διακινητών τους στο Γύθειο
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την άνιση μάχη που δίνουν οι πολίτες με την ακρίβεια
Σεβίλλη: Διετής αποκλεισμός στον Πάπου Γκόμες για θετικό δείγμα ντόπινγκ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike