ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Το sell-off στις αγορές ομολόγων φαίνεται να παίρνει μια ανάσα, υποβοηθούμενο από τα ηπιότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ωστόσο, η κλίμακα των κινήσεων την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει συγκρίσεις με προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις που προκλήθηκαν από απότομες κινήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων και γενικότερα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», εξηγεί ο Neil Shearing, Group Chief Economist της Capital Economics.
Ο βρετανικός οίκος επισημαίνει τα τέσσερα βασικά ζητήματα που κυριαρχούν στις αγορές:
1. Υπάρχουν δύο δίαυλοι μέσω των οποίων το ξεπούλημα των ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες οικονομικές διαταραχές.
Το πρώτο είναι ότι ένα μεγάλο ίδρυμα θα υποστεί ζημιές στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του, δημιουργώντας έτσι κρίση φερεγγυότητας και συνεπώς αναταραχή στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο δεύτερος δίαυλος είναι ότι οι φόβοι για τρέχουσες ή μελλοντικές ζημιές, οι οποίοι προκαλούν κρίση εμπιστοσύνης, η οποία οδηγεί σε προβλήματα στην πλευρά του παθητικού του ισολογισμού ενός ιδρύματος.
Ένα βασικό μάθημα από την ιστορία είναι ότι τα προβλήματα τείνουν να εμφανίζονται μετά από μεγάλες κινήσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (και όχι όταν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο) και εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα ποσά μόχλευσης.
2. Για το πόσο γρήγορα θα επηρεάσει αυτό την παγκόσμια οικονομία, εξαρτάται από το πόσο περαιτέρω – και πόσο γρήγορα – θα αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων καθορίζουν άμεσα το κόστος της κρατικής χρηματοδότησης και αποτελούν σημείο αναφοράς για τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Βραχυπρόθεσμα, ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από μια απρόβλεπτη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Εάν το ξεπούλημα των ομολόγων επρόκειτο να επισπεύσει ευρύτερα προβλήματα ή και ανακατατάξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σύμφωνα με τις γραμμές που περιγράφονται παραπάνω, τότε αυτό θα ήταν το βασικό κανάλι μέσω του οποίου θα ερχόταν η επίδραση στην πραγματική οικονομία.
Περαιτέρω, η άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία μια αυστηρότερη από την προγραμματισμένη δημοσιονομική πολιτική ή/και να περιορίσει τον δανεισμό και τις δαπάνες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των αθετήσεων των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων με δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις στις τράπεζες.
Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, τα νομίσματα έχουν ήδη δεχθεί πιέσεις, αν και τα καλά νέα είναι ότι – με λίγες εξαιρέσεις (π.χ. Τουρκία, Ρουμανία) – τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν μειωθεί κατά πολύ από πέρυσι, μειώνοντας τον κίνδυνο άτακτων προσαρμογών.
3. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το ξεπούλημα των ομολόγων έχει επηρεάσει τη λειτουργία της αγοράς.
Ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων έχει αυξηθεί απότομα, παραμένει κάτω από τα επίπεδα που είχαν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της μίνι τραπεζικής κρίσης το Μάρτιο, με την πανωλεθρία των «Trussonomics» στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, της περιόδου πίεσης της αγοράς κατά την έναρξη της πανδημίας και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007.
Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες θα δώσουν οι αγορές στα περιθώρια εταιρικών πιστώσεων (δείκτης των ευρύτερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών) και στα στοιχεία για τον δανεισμό των κεντρικών τραπεζών προς το τραπεζικό σύστημα.
4. Σε σχέση με το πώς μπορούν να αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες, για άλλη μια φορά, εξαρτάται από το πόσο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα.
Οι κεντρικές τράπεζες πιθανώς αρκούνται στο να βλέπουν τις αποδόσεις να αυξάνονται και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες να συσφίγγονται, αυτή ήταν άλλωστε και η επιδιωκόμενη συνέπεια του μηνύματος «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» που μετέφεραν οι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση της FOMC τον περασμένο μήνα.
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να παρέμβουν.
Ο πρώτος είναι εάν το sell-off επηρεάσει την ευρύτερη λειτουργία της αγοράς ή επισπεύσει προβλήματα ρευστότητας σε ένα ή περισσότερα ιδρύματα που απειλούν την ευρύτερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το δεύτερο είναι αν πιστεύουν ότι η άνοδος των αποδόσεων αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές.
Σε αυτή την περίπτωση, πιθανώς θα χαμηλώσουν τη ρητορική «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν τις αποδόσεις σε ένα επίπεδο που πιστεύουν ότι είναι πιο κατάλληλο, καταλήγει ο βρετανικός οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών μπορεί να σώσει την αγορά ομολόγων
To sell-off στα ομόλογα που τρόμαξε τις αγορές – Ποιοι φοβούνται για νέο γύρο
Χρηματιστήριο: Ξέμειναν από καύσιμα οι τράπεζες μετά το χθεσινό ράλι
──────────────────
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε μποτιλιάρισμα στην Αττική Οδό
- ΔΝΤ: Περιορίζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ιταλίας το 2025
- TikTok: H απάντηση του CEO Σου Ζι Τσιού στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – «Ευγνώμονες που έχουμε την υποστήριξη του Τραμπ»
- ΒΜW Μ: Ηλεκτρικό το πιο δημοφιλές μοντέλο του 2024!