Το βρετανικό think tank του Capital Εconomics και ο Jack Allen-Reynolds, Senior Europe Economist αναθεωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα την πρόβλεψή τους για τις ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου.

Ως αποτέλεσμα, αναμένουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει προηγουμένως και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα και η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να είναι ελαφρώς ισχυρότερα, αν και ο αντίκτυπος θα είναι μάλλον αρκετά μικρός.

Από την αρνητική πλευρά, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο της στο 3% φέτος, αλλά οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν την πιθανότητα η ΕΚΤ να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική λίγο νωρίτερα από ό,τι περιμένει.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές τοις μετρητοίς (spot αγορά) του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από περίπου τα €135 ανά MWh στα μέσα Δεκεμβρίου σε μόλις €68 ανά MWh και οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν επίσης μειωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ήπιος καιρός επέτρεψε στην Ευρώπη να αυξήσει το φυσικό αέριο στις αποθήκες, πράγμα ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του έτους.

Εκτός αν ο καιρός γίνει πολύ ψυχρότερος, η αύξηση της αποθήκευσης θα διατηρηθεί, διατηρώντας τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι είχαμε υποθέσει προηγουμένως», εξηγεί ο Jack Allen-Reynolds.

«Αυτό με τη σειρά του μας ώθησε να μειώσουμε την πρόβλεψή μας για τον γενικό πληθωρισμό της ευρωζώνης φέτος από 6% σε 5,5%. Θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των νοικοκυριών, και ως εκ τούτου η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό της ενέργειας για το 2023 είναι τώρα περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη, λίγο κάτω από το 1%. Πιθανόν να υπάρξει κάποιο πέρασμα και στον πυρήνα του πληθωρισμού, γεγονός που θα πρέπει να απαλύνει τις ανησυχίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με τις δευτερογενείς επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας», επισημαίνει ο Reynolds.

«Αξίζει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου. Υποθέτουμε ότι θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς η ευρωπαϊκή και ασιατική ζήτηση αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο. Από την άλλη, αν οι τιμές του φυσικού αερίου παρέμεναν στα σημερινά επίπεδα, ο γενικός πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 5% το 2023. Τούτου λεχθέντος, προβλέπουμε τώρα μια μικρότερη περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου το 2024 σε σχέση με το 2023, οπότε αυξήσαμε την πρόβλεψή μας για τον γενικό πληθωρισμό το 2024 από 2,3% σε 2,5%. Δεν αλλάζουμε την πρόβλεψή μας, όμως, για το επιτόκιο της ΕΚΤ που θα κορυφωθεί στο 3% το Μάιο φέτος, επίπεδο το οποίο θα είναι χαμηλότερο από ό,τι τιμολογείται στις αγορές, και θα παραμείνει εκεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Όμως η πιθανότητα μιας προηγούμενης στροφής προς πιο χαλαρή πολιτική έχει αυξηθεί, ιδίως εάν οι τιμές του φυσικού αερίου μειωθούν περαιτέρω», συνεχίζει η Capital Economics.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα

Τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών δεν θα μειωθούν τόσο πολύ, όπως έγινε το 2022, ενισχύοντας έτσι την αγοραστική δύναμη. Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι να πιστεύει η CE ότι η τόνωση της δραστηριότητας θα είναι περιορισμένη, οπότε προς το παρόν δεν αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ. Οι ενεργοβόροι τομείς αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν αντιστρέψουν όλη την περσινή πτώση, αυτό θα προσθέσει μόνο περίπου 0,3% στο ΑΕΠ.

Στην ευρύτερη οικονομία, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα συνεχίσουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και η ζήτηση θα αποδυναμωθεί λόγω υψηλού πληθωρισμού και των καθυστερημένων επιπτώσεων της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ακόμη και αν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν αυξηθούν αργότερα μέσα στο έτος.

Πράγματι, με τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και την άνοδο των επιτοκίων, τα νοικοκυριά ενδέχεται να αποφασίσουν να βάλουν στην τράπεζα την εξοικονόμηση από τους χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας αντί να την ξοδέψουν.

Παρ’ όλα αυτά, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θέτει σε ανοδικό κίνδυνο την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος, η οποία είναι χαμηλότερη από το μέσο των αναλυτών.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Πειραιώς και Alpha οδηγούν τον δείκτη

Τι φέρνει το 2023 στις αγορές – Πώς θα κινηθούν μετοχές, συνάλλαγμα, ομόλογα, εμπορεύματα