H Capital Economics απαντά σε πέντε βασικές ερωτήσεις για τις συνέπειες από την κατάρρευση της SVB. Ο οίκος δεν εκτιμά ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η φερεγγυότητα των ΗΠΑ ή του ευρύτερου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με τον τρόπο που να θυμίζει Lehman Brothers. Δίνει τον βαθμό στον οποίο ελλοχεύουν οι ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ενισχύει την άποψη των κεντρικών τραπεζών ότι πρέπει να επιδείξουν προσοχή στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι επιπτώσεις της μέχρι τώρα αυστηροποίησης της πολιτικής γίνονται ορατές.

Τα 5 ερωτήματα των επενδυτών

Είναι άλλη μια Lehman Brothers;

Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές στην κατάσταση του 2007-09. Πρώτο, οι απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων που φαίνεται να έχουν μειώσει την SVB είναι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες, κυρίως σε τίτλους «κρατούμενους έως τη λήξη» με εξασφάλιση ενυπόθηκων δανείων, που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, όχι πιστωτικές ζημίες από δανεισμό προς νοικοκυριά και εταιρειών. Στο βαθμό που άλλες τράπεζες έχουν παρόμοιες απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, υπάρχει επομένως λιγότερη αβεβαιότητα σχετικά με την αξία των προβληματικών ανοιγμάτων και είναι επίσης πιο διαφανή από τους διαβόητα αδιαφανείς τίτλους που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία που προκάλεσαν μεγάλο μέρος της ζημίας το 2007-09. Αυτό διευκολύνει τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τις αξιολογήσουν.

Δεύτερο, σε σύγκριση με την προ της GFC εποχή, ο πυρήνας του αμερικανικού και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένος, διατηρεί μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας και υπόκειται σε τακτικά stress tests από τις εποπτικές αρχές. Ενώ υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις πιο ελαφρώς ρυθμιζόμενες περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, οι μεγάλες τράπεζες είναι πιθανό να αποδειχθούν πιο εύρωστες αυτή τη φορά. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες, έχοντας φρέσκα τα διδάγματα του 2008 και του 2020, είναι επίσης πιθανό να παρέμβουν νωρίτερα και πιο δυναμικά για να αποτρέψουν την επικράτηση της μετάδοσης, όπως κάνει ήδη η Fed.

Έχει κάνει αρκετά η Fed;

Η Fed έχει κάνει δύο σημαντικές ενέργειες πολιτικής, με την κάλυψη όλων των καταθέσεων της SVB και μια νέα βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση δανεισμού, το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης. Η αρχική ανταπόκριση της αγοράς ήταν θετική, αλλά υπάρχουν ενδείξεις στις πρώτες συναλλαγές σήμερα ότι η κρίση εμπιστοσύνης εξαπλώνεται και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Είναι ακόμη πιθανό οι ενέργειες της Fed και του Υπουργείου Οικονομικών να αποδειχθούν αρκετές για να ανακόψουν το κύμα και ο κύκλος σύσφιξης της Fed θα μπορούσε να συνεχιστεί. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν σαφώς μετατοπιστεί προς τα κάτω.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μετάδοσης σε άλλες οικονομίες;

Πρώτο, υπάρχουν τρεις πηγές άνεσης σε αυτό το μέτωπο. Οι καταρρεύσεις της SVB και της Signature Bank οφείλονταν σε ζητήματα που φαίνεται να είναι ειδικά για αυτές (μεγάλος μη αντισταθμισμένος κίνδυνος επιτοκίου και μεγάλα ανοίγματα σε κρυπτονομίσματα αντίστοιχα).

Δεύτερο, παρά το γεγονός ότι ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ισοδυναμούν με σχεδόν 1% του ΑΕΠ, η SVB δεν υποβλήθηκε στα τεστ αντοχής της Fed που θα είχαν περιορίσει τις συμπεριφορές της. Θα ήταν παρόμοιου και ακόμη μικρότερου μεγέθους στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών πραγματοποιεί επί του παρόντος τεστ αντοχής σε 70 ευρωπαϊκές τράπεζες (που καλύπτουν το 75% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ) και περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις τράπεζες με ισολογισμό τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στην άσκηση.

Τρίτο, οι θυγατρικές της SVB στο εξωτερικό είναι μικρές. Για παράδειγμα, ο ισολογισμός της θυγατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου (SVBUK) ήταν μόλις 8,8 δισ. λίρες στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Και το Σαββατοκύριακο πουλήθηκε στην HSBC. Το υποκατάστημα της SVB στη Γερμανία, το οποίο είναι το μοναδικό στην ευρωζώνη και τώρα έχει κλείσει, είχε περιουσιακά στοιχεία μόλις 789 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος δίαυλος μετάδοσης (τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις τράπεζες σε άλλες οικονομίες) πηγάζει από την απώλεια εμπιστοσύνης στο σύστημα ως σύνολο. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Το βασικό σημείο που πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν πολλά εργαλεία για τη διαχείριση των κινδύνων μετάδοσης που οφείλονται σε προβλήματα στην πλευρά της ευθύνης των ισολογισμών των τραπεζών. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση της ασφάλισης καταθέσεων και την επέκταση των παραθύρων δανεισμού – και είναι μια σημαντική διαφορά από μια κρίση που οφείλεται σε αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Πόσο μεγάλο είναι το θέμα των απραγματοποίητων ζημιών σε άλλες τράπεζες;

Τα προβλήματα στην πλευρά του ενεργητικού του ισολογισμού της SVB προκλήθηκαν από την πτώση της αξίας του χαρτοφυλακίου τίτλων της ως απάντηση στα υψηλότερα επιτόκια, η οποία είναι ένας αντίθετος άνεμος που αντιμετωπίζουν όλες οι τράπεζες.

Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες από διαθέσιμες προς πώληση (AfS) συμμετοχές (όπως κρατικά ομόλογα) που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έχουν ήδη συμβάλει στη διάβρωση των δεικτών βασικού κεφαλαίου. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου CET1 στις 60 από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μειώθηκε από 13,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε 12,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Αυτό αφήνει τις τράπεζες με ένα αξιοπρεπές κεφάλαιο απόθεμα ασφαλείας για να αντέξουν περαιτέρω πτώσεις της αξίας των τίτλων AfS τους, ειδικά στην Ευρώπη όπου οι τράπεζες έχουν καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από ό,τι στις ΗΠΑ.

Πώς θα αντιδράσουν οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες;

Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να περιορίσουν τυχόν ζητήματα ρευστότητας και ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον εγχώριο πληθωρισμό. Ένας χρήσιμος παραλληλισμός μπορεί να είναι τα ζητήματα στον τομέα των συνταξιοδοτικών ταμείων του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν ο «μίνι-προϋπολογισμός» εκτόξευσε τις μακροχρόνιες αποδόσεις και οδήγησε στα συνταξιοδοτικά ταμεία να υποστούν απώλειες από τις επενδύσεις τους. Σε εκείνο το σημείο, το επιτόκιο της τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 2,25%.

Η Τράπεζα χρησιμοποίησε τον ισολογισμό της για να χαλαρώσει τα ζητήματα ρευστότητας και στη συνέχεια αύξησε τα επιτόκια στο 3,00% στις αρχές Νοεμβρίου και στο 4,00% τώρα. Όπως έχουν τα πράγματα, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην προαναγγελθείσα πρόθεσή της να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 2,5% σε 3,0% την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει το τραπεζικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης μια εβδομάδα αργότερα.

Η Capital Economics καταλήγει ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνονται πιο σφιχτές στις περισσότερες οικονομίες και ότι οι προηγούμενες αυξήσεις στα επιτόκια γίνονται πιο αποτελεσματικές. Αυτό μπορεί να περιορίσει την έκταση των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν στα υψηλότερα επίπεδα. Τουλάχιστον, είναι λογικό για τις κεντρικές τράπεζες να γίνουν πιο προσεκτικές και λιγότερο πρόθυμες να δεσμευτούν ή να σηματοδοτήσουν μια άλλη σειρά αυξήσεων επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης:

Σε άνοδο οι τιμές των ομολόγων μετά την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ