ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Την ώρα που οι χρηματοπιστωτικές αγορές έδειχναν να ηρεμούν μετά την κατάρρευση της SVB, το sell-off των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, ξεκίνησε εκ νέου λόγω των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της Credit Suisse», εξηγεί η Capital Economics και o Andrew Kenningham.
Τα σημεία στα οποία εστιάζει ο οίκος είναι τα ακόλουθα:
· Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse αποτελεί πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία από ότι οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που βρέθηκαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα. Τα προβλήματα της τράπεζας είναι γνωστά και δεν αποτελούν σοκ ούτε για τους επενδυτές ούτε για τους φορείς χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, η Credit Suisse έχει πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό από τη SVB (530 δισ. ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2022) και είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ. Είναι επίσης primary dealer (εξουσιοδοτημένος βασικός διαπραγματευτής) στις ΗΠΑ. Η Credit Suisse δεν είναι μόνο ένα ελβετικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
· Aν η Credit Suisse χρεοκοπήσει, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ομαλή θα είναι η εξυγίανση της. Ως παγκόσμια συστημικά σημαντική τράπεζα (ή GSIB) θα έχει σχέδιο εξυγίανσης, αλλά τα σχέδια αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί από τότε που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί γρήγορη εξυγίανση χωρίς να προκληθεί μεγάλη μετάδοση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές ενεργούν αποφασιστικά και ότι προστατεύονται οι ανώτεροι οφειλέτες. Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν επίγνωση του γεγονότος αυτού, ο κίνδυνος μιας κακής εξυγίανσης θα ανησυχεί τις αγορές έως ότου διαφανεί μια ικανοποιητική λύση.
· Το sell-off μπορεί να έχει επιπτώσεις στην απόφαση πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Είναι σαφές ότι υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για την ΕΚΤ να περιμένει και να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά η καλύτερη εκτίμηση σε αυτό το στάδιο είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το προαναγγελθέν σχέδιό της να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 2,5% σε 3%, τονίζοντας παράλληλα ότι η πολιτική δεν βρίσκεται σε προκαθορισμένη πορεία.
· Το πιο σημαντικό είναι ότι τα προβλήματα στην Credit Suisse εγείρουν για άλλη μια φορά το ερώτημα αν πρόκειται για την αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης ή απλώς για μια ακόμη εξατομικευμένη περίπτωση. Η Credit Suisse θεωρούνταν ευρέως ως ο πιο αδύναμος κρίκος μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης, αλλά δεν είναι η μόνη τράπεζα που αγωνίστηκε με χαμηλή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, αυτό είναι το τρίτο “μεμονωμένο” πρόβλημα μέσα σε λίγους μήνες, μετά την κρίση στην αγορά των ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σεπτέμβριο και τις πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, οπότε θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα στην πορεία.
Διαβάστε επίσης:
Credit Suisse: Η πρώτη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου – «’Ολα είναι εντάξει»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί