• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Γιατί ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 οδεύει προς τις 3.500 μονάδες

    Capital Economics

    Capital Economics


    «Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένη για ύφεση και προβλέπουμε ότι ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει αργότερα το 2023, κυρίως επειδή οι αναλυτές απέχουν πολύ από το να τιμολογήσουν μια ύφεση στις ΗΠΑ, η οποία πιστεύουμε ότι είναι ακόμη πιο πιθανή μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή», προβλέπει η Capital Economics και ο John Higgins, Chief Markets Economist. Η πρόβλεψή της είναι ότι ο δείκτης θα φτάσει στο κατώτατο σημείο των 3.500 μονάδων γύρω στο τρίτο τρίμηνο, προτού σημειώσει ανάκαμψη.

    Στο τέλος του περασμένου έτους, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του S&P 500 για το τελευταίο δωδεκάμηνο (TTM) είχαν ήδη υποχωρήσει κατά περισσότερο από 6% από το μέγιστο επίπεδό τους το 2022 και τα πράγματα φαίνονταν ακόμη λιγότερο ευνοϊκά μετά το συνυπολογισμό του υψηλού πληθωρισμού.

    Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι ακόμη και σε πραγματικούς όρους τα EPS δεν είχαν ακόμη μειωθεί τόσο πολύ, όσο έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο σε υφέσεις από το 1960.

    Επιπλέον, οι αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη των TTM EPS, που θα τα οδηγήσει σε νέο ιστορικό υψηλό μέχρι το τέλος του 2024 – και μάλιστα σε πραγματικούς όρους, εάν ο πληθωρισμός επανέλθει στο 2% στο μεταξύ.

    «Υποπτευόμαστε ότι αυτές οι ρόδινες προβλέψεις αντανακλούν την απροθυμία των αναλυτών να ενσωματώσουν μια οικονομική ύφεση στις “βασικές” τους υποθέσεις, παρά τις συζητήσεις για μια τέτοια εξέλιξη. Εξάλλου, βλέπουμε παρόμοια αντίσταση στις έρευνες της Fed της Νέας Υόρκης μεταξύ των πρωτογενών διαπραγματευτών και των συμμετεχόντων στην αγορά. Με βάση τις μέσες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτηματολόγια, η πιθανότητα οι ΗΠΑ να βρίσκονται σε ύφεση σε 6 μήνες έχει αυξηθεί από τότε που η FOMC άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. Ωστόσο, παραμένει στο 40% ή κάτω από αυτό», συνεχίζει η CE.

    Η άποψη των αναλυτών μπορεί επίσης να αντανακλά την ισχύ των πωλήσεων ανά μετοχή (SPS), η αύξηση των οποίων έχει μέχρι στιγμής αμβλύνει το πλήγμα στα EPS από τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Με άλλα λόγια, μπορεί να περιμένουν να δουν ενδείξεις ότι οι πωλήσεις παραπαίουν πριν γίνουν πιο απαισιόδοξοι.

    «Η αίσθησή μας είναι ότι οι αναλυτές δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να δικαιολογήσουν τη μεταστροφή τους προς τα κάτω, ακόμη και αν τα στοιχεία δεν εμφανιστούν ιδιαίτερα στην περίοδο υποβολής των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε, στον απόηχο της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής, προβλέπουμε τώρα μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο – αν και εξακολουθεί να είναι μικρότερη από 1% – από ό,τι είχαμε προβλέψει προηγουμένως. Αυτό μας υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για τα SPS να μειωθούν σύντομα και για τα περιθώρια κέρδους – τα οποία εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλά – να συμπιεστούν περισσότερο», καταλήγει το think tank.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ