• ΑΓΟΡΕΣ

    Αγγίζει τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο χριστουγεννιάτικου ράλι

    Wall Street


    Λιγότερες από 17 μονάδες χωρίζουν πλέον τον δείκτη Dow Jones από το ιστορικό ορόσημο των 20.000 μονάδων, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν ήπια κέρδη, αλλά και μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ η δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα δε φάνηκε να επηρεάζει τους επενδυτές, ειδικά μετά τις πρώτες συγκαταβατικές δηλώσεις των Vladimir Putin και Tayyip Erdogan.

    Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 19.883,06 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 2.262,53 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,37%, στις 5.457,44 μονάδες.

    Από τις επιμέρους μετοχές ξεχώρισε αυτή της Disney, καθώς η πρεμιέρα της νέας ταινίας της σειράς Star Wars “έσπασε τα ταμεία”, με box office 155 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Από τα επιχειρηματικά νέα της ημέρας ξεχώρισε η ανακοίνωση της Fairfax Financial Holdings του Prem Watsa για τη συμφωνία εξαγοράς της ελβετικής Allied World Assurance έναντι 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

    Το στοίχημα τώρα είναι αν θα προλάβει ο Dow Jones πριν τα Χριστούγεννα να πιάσει τις 20.000 μονάδες, καθώς είναι σύνηθες κατά την περίοδο των εορτών να υπάρχει μία χαλαρότητα στις διεθνείς αγορές, μια και συνήθως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες οικονομικές εξελίξεις. Πάντως, το σενάριο ενός χρηματιστηριακού ράλι τις τελευταίες μέρες του χρόνου φαίνεται όλο και πιο απίθανο, καθώς η Wall Street έχει κατοχυρώσει ήδη κέρδη με αφορμή την εκλογή του Donald Trump, και δεν αναμένεται κάποια ραγδαία ενίσχυση ή απώλεια αυτών προτού ορκιστεί και επίσημα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, στα μέσα Ιανουαρίου.

    Εν τω μεταξύ, θετικά μηνύματα έστειλε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, μιλώντας χθες στο πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο της εδώ και δέκα χρόνια, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι προκλήσεις παραμένουν.

    Στην ατζέντα των μάκρο, με βάση τα στοιχεία της Markit, ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρό, αν και ελαφρώς μειωμένο, ρυθμό τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 53,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 54,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκπληξη. Δεκαπλάσια πρόστιμα για παράνομες ενοικιάσεις AirBnB

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο περίεργος ρόλος της Goldman Sachs

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντρέι Καρλόφ: Ποιος ήταν ο Ρώσος πρέσβης που δολοφονήθηκε στην Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ