Ζήτηση ρεκόρ δέχθηκε η Ελλάδα την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κλειδώσουν τις υψηλές αποδόσεις του νέου 10ετούς ομολόγου της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο, ενισχύουν τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα με την Ελλάδα να δέχεται μέχρι στιγμής 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε παραγγελίες για την πώληση του 10ετούς ομόλογου της.

Η υψηλή ζήτησε έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή περίπου στα επίπεδα του 3,45%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg πρόκειται για μία ψήφος εμπιστοσύνης από την αγορά μετά την επανένταξη της χώρας στους δείκτες αναφοράς ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, ύστερα από μια δεκαετία που βρισκόταν στην κατηγορία junk.

«Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην Ελλάδα να περιορίσει το spread των ομολόγων, γνωστών ως GGBs, στις 80 μονάδες βάσης, πέντε μονάδες κάτω από την αρχική καθοδήγηση. Η γερμανική πώληση 30ετών ομολόγων, εν τω μεταξύ, έλαβε προσφορές άνω των 74 δισ. ευρώ. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2020» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά assets» ανέφερε ο Kaspar Hense, διαχειριστής της RBC BlueBay Asset Management. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, οι διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Η Ελλάδα είναι μια καλή περίπτωση ομολόγων ακόμα και στο επίπεδο του BBB-».

Το Bloomberg αναφέρει ότι στην Ελλάδα, η υγιής ανάπτυξη και οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσαρμογές βοήθησαν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας να μειωθούν κατά σχεδόν 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες στο 3,2%, που είναι μακράν η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η Ιταλία, η δεύτερη καλύτερη, είδε τις αντίστοιχες αποδόσεις να μειώνονται περίπου 45 μονάδες βάσης σε περίπου 3,75% κατά την ίδια περίοδο.

Ο Hense προβλέπει ότι οι αποδόσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τις αντίστοιχες της Ισπανίας, που σήμερα βρίσκονται στο 3,1%. Με τη σημερινή προσφορά, η Ελλάδα θα έχει συγκεντρώσει το 40% του στόχου των 10 δισ. ευρώ που έχει θέσει για πωλήσεις ομολόγων φέτος.

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο Gareth Hill, διαχειριστής της Royal London Asset Management, τα νέα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, κάτι που τα βοηθά να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

Διαβάστε επίσης:

Εκρηκτική ζήτηση για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο – Πάνω από €35 δισ. οι προσφορές (upd)

Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα στην Πειραιώς

Παγκρήτια Τράπεζα: Δυναμική επέκταση στο Factoring, με την ίδρυση θυγατρικής